A Rockstar jól elrejtette őket, de mi most megmutatjuk a legmenőbbeket.

2023.07.06. – Bár a Rockstar és a Take Two sosem panaszkodhatott a GTA V eladásaira, amit 10 évvel a megjelenése után is úgy kapkodnak az emberek, mintha ingyen osztogatnák, de az azért elég valószínű, hogy a Game Pass-ba való bekerülésével még sokkal többen fognak beugrani Los Santosba káoszt csinálni, mint eddig. Ezért pedig senkit sem hibáztatok, a GTA V valóban egy nagyszerű és tartalmas játék, aminek összes titkát talán több száz óra alatt sem lehet felderíteni.

Szerencsére azonban az elmúlt 10 esztendő során játékosok milliói egy csomó elrejtett érdekességet, easter egget és sok más rejtett tartalmat megleltek már, nekik köszönhetően pedig – az általunk vélt – legjobbakat most szépen egy csokorba is szedtük. Így akiknek még nem lett volna hozzájuk szerencséje, de érdeklik az ilyen fejlesztői mókaságok, nekik most azt is megmutatjuk, hogy hol és hogyan bukkanhatnak rájuk.

1. A befagyott űrlény

Ez talán a legismertebb easter egg a Rockstar játékában, amit valójában elég sokáig tartott megtalálni. A jégbe zárt ufonautát ugyanis a történet prológusában, azaz a legelső küldetésben lehet megtalálni, de csak akkor, ha a rendőrök elől menekülve a jó helyen, a jó irányba veszed a kanyart:

2. Nagyláb

A Rockstarnál nagy hagyománya van a Nagylábnak, ami először egy rajongói San Andreas-teória révén került be a legelső Red Dead Dead Redemptionbe még 2010-ben. A GTA V viszont valósággal sportot űz a játékosokkal, hisz a történet során többször is azzal szívatnak minket, hogy most tényleg a nyomára akadtunk a mitikus lénynek, amiről aztán hamar kiderül, hogy csak egy jelmezes félőrült. Viszont, a Predator című küldetésben, ha jó helyre irányítjuk a távcsöves puskáknak, akkor kiszúrhatjuk a jól elrejtett, de igazi Nagylábat.

3. Nem vénnek való vidék

Sokaknak jól csenghet a fenti szöveg, hiszen ezen a címen 2007-ben tényleg mozikba került Javier Bardem mára legendássá vált filmje. A Rockstar fejlesztőinek valószínűleg annyira mély nyomot hagyott a történet, hogy a film nyitójelenetét egy az egyben berakták a játékba, amit nyilván csak az fog felismerni, aki látta Joel Coen Oscar-díjas alkotását.

Az utalást egyébként Mount Chiliad State Wilderness felé hajtva, egy kis földútra letérve egy tisztáson találod, ahol ez az ismerős látvány fogad:

4. Red Dead

Bár a Rockstar játékait látszólag nem sok minden köti össze, elég sok teória foglalkozik azzal, hogy valójában mindegyik címük: a Manhunt, a Bully, a GTA és a Red Dead egy közös univerzumon osztozik. Hogy ez tényleg így van-e, azt nyilván csak a fejlesztők tudhatják, mindenesetre utalások azért a GTA V-ben is bőven akadnak rá.

Az egyik az alábbi képen látható könyv, amit egy bizonyos J. Marston írt, a borító nem sokat tört gerincén pedig a Red Dead cím olvasható. Innen azért elég könnyű összerakni a puzzle-t. A Franklin Vinewood-i lakásán található kötetet sajnos nem lehet fellapozni, így sosem tudhatjuk meg, mit írhatott bele nagy titokban a rommá lyuggatott westernhős.

5. „Ahová mi megyünk, ott nincs szükségünk utakra!”

Ha eldobnék egy követ a Rockstar irodájában, szinte 100%-os biztossággal olyasvalakit kólintana kupán, aki legalább úgy imádja a Vissza a jövőbe! filmsorozatot, mint mi. A fejlesztők viszont ezt a játékon belül is eléggé hangsúlyozzák, ugyanis háromféle utalást is tesznek a legendás kalandfilm-klasszikusra.

Az egyiket a Vinewood temető mellett lehet megtalálni az alábbi képen látható táblán, amire a Hill Valley Church lett rávésve. Ez Marty szülővárosára egy enyhe utalás. A másikat tulajdonképpen bárhol megtalálni, elég hozzá bármelyik elektromos doboz. Ezekre a ládikákra egy kis matricát biggyesztettek, amin az 1,21 GW-s figyelmeztetést olvashatjuk – ami az időgép működéséhez szükséges pontos energiamennyiségre utal. A harmadikat Lester házában lelhetjük meg egy cetlin, amire 88 mph Time Travel lett felírva, azaz véletlenül az a sebesség, amit a speckó DeLoreannak el kell érnie az időugráshoz.

6. Szellem a hegyen

Jock Cranley mondhatni a GTA-játékok egy ikonikus alakja: politikus, színész és kaszkadőr is egyben, akivel a Vice City Storiesban, a GTA V-ben és az Online-ban is viszont láthatunk. Azt viszont már kevesen tudják róla, hogy volt egy felesége is, Jolene Cranley-Evans, aki tragikus módon valahogy, valamiben, de mindenképp rejtélyes módon elhunyt: Jock síeléskor kapott az alkalmon és ledobta a nejét a hegyről.

A rendőrség nem sokáig nyomozott utána, így Jock tulajdonképpen vádemelés nélkül megúszta az egészet. No, de! A GTA V-ben kiderül, hogy Jolene szelleme nagyon is aktív, aki olykor-olykor feltűnik a Gordo hegy tetején. Ha éjjel 11:00-12:00 között felkaptatsz az oromra, akkor egy véres Jock felirat fölött magad is megpillanthatod a tragikus sorsú nőt. Vagyis azt, ami maradt belőle.

7. UFO

A GTA V során nem egyszer futhatunk össze idegen lényekkel, de a legtöbbször kiderül róluk, hogy csak hallucinációk. Vagy mégsem? A jégbe zárt lénynek elvégre valahogy Los Santosba kellett érkeznie, igaz? Igaz.

Az űrlény közlekedési eszközét is meglelhetjük, és bár bele nem fogunk tudni szállni, azért érdekes látványt és kontextust nyújt az egész UFO-LSD trip mellé. Nem kell mást tenni, mint elmenni a térkép legeslegészakibb pontjára, ott alámerülni a háborgó mélységnek egészen addig, amíg meg nem pillantjuk ezt:

8. A senora-gyilkos

A szellem után egy újabb para easter egg következik: a Senora Nemzeti Park egyik sziklájára pillanta elég érdekes dolgoz pillanthatunk meg. De nem is ez a félelmetes, hanem hogyha közelebb lépünk hozzá, akkor a kőre írt – egy zodiákus gyilkosra utaló – verset gyerekek kezdik el énekelni.

9. Egy görbe Playboy-est

Jól tudjuk, hogy a GTA-játékok poliszai valódi városok leképzései-átdolgozásai, úgy Los Santos leginkább Los Angelesre próbál hasonlítani. A városban járva-kelve egy csomó hasonlóságra bukkanhatunk, többek között például a Playboy-villára is, ahol annak idején Hugh Hefner lógatta a …. lábát (nyilván) néhány hölgyismerőse társaságában.

A Rockstar természetesen ezt is beemelte a játékba, sőt, ha valamelyik este meglátogatjuk a legendás villát, akkor meglehetősen lengén öltözött lányokkal karöltve egy emlékezetes görbe estét is csaphatunk.

Na és te tudsz még ilyen és ehhez hasonló easter eggeket? A GTA V-ben bőven akad, szóval egyik hiányzót se tartsd sokáig magadban!

Ezt is érdemes elolvasnod:

32 évvel ezelőtt változott át először SSJ-be Son Goku – amit egy DBZ-KVÍZZEL ünneplünk

×