Így használnák ki a rendelkezésre álló lehetőségeket.

2023.07.02. – A jelenlegi belépő szintű és középkategóriás videókártyák csak 8 sávot használnak a PCIe Gen4 felületeken. Ennek ellenére értelemszerűen a teljes, 16 sávot biztosító PCIe Gen4 slotba kell ezeket bepattintanunk, nincs más választásunk. Ha közelről megnézünk egy RTX 4060 vagy épp RX 7600 kártyát, akkor fizikailag is látható, hogy az „extra” 8 sáv nincs is rákötve a kártyára.

Tisztában vannak ezzel a gyártók is. Éppen ezért a háttérben már olyan megoldásokon gondolkoznak, mellyekkel ki lehetne használni a teljes PCIe foglalatot. Tony Yu, az ASUS egyik munkatársa egy kifejezetten különleges RTX 4060 modellt mutatott be YouTube-on. Az ASUS a kamu, be nem kötött sávok helyett inkább valós munkára fogná be a rendelkezésre álló helyet.

Bizony, SSD foglalat van a videókártyán!

Jól látható a fenti képen is, hogy a Backplate-en találhatunk egy M2-es foglalatot. Tony Yu egy 2TB-os Samsung 980 Pro-val prezentálta az ötlet gondtalan működését. Pár wattal többet fogyaszt így a videókártya, ám elhanyagolható ez a 130-150 wattos teljesítményhez képest.

Kihagyhatatlan volt, hogy mérésekkel is igazolják a koncepció eredményességét. Nem csak villámgyorsan ír és olvas az SSD, de a hőmérsékletére sem lehet panasz. Ráadásul ennek a megoldásnak köszönhetően sokkal hozzáférhetőbben cserélhető az adattároló, mintha az alaplapon kellene bohóckodni. Remek kérdés, hogy valaha tömeggyártásba kerül-e a megoldás, de öröm látni, hogy még mindig kísérletezgetnek a VGA gyártók.

Forrás: Videocardz

Top 5-ben sincs az informatika – Ezekkel az állásokkal lehet a legjobban keresni itthon

×