A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem megfelelő tartalom miatt fordult a holland hatósághoz.

Nemrég a TLC csatorna és a Netflix sorozatainak egy-egy epizódját vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, nem mellesleg bejelentések miatt. A testület mindkét esetben helytelen korhatár-besorolást állapított meg, ezért az illetékes holland társhatósághoz fordult – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a holland joghatóság alá tartozó TLC csatornán április 19-én sugárzott Trixie Motel című reality-sorozat ötödik epizódját azért kezdték el vizsgálni, mert a nézők bejelentették. A sorozat egy amerikai motel felújítási munkálatait követi nyomon. A műsort a szolgáltató „korhatár nélkül” megtekinthetőnek minősítette, és este nyolc órakor vetítette. A vizsgálat megállapította, hogy ha a csatorna szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, úgy a műsorszám megtekintése „12 éven aluliak számára nem ajánlott” megjelöléssel, III. korhatári kategóriába tartozóként kerülhetett volna adásba.

Szintén holland joghatóság alá tartozik a Netflix streamingszolgáltató, amelynek kapcsán a bejelentő az Ada Twist, a kis tudós című sorozat negyedik évadának 11. epizódjával kapcsolatban fogalmazott meg panaszt. Az animáció korhatár nélkül megtekinthető tartalomként szerepel a szolgáltató kínálatában. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorszámot tartalmi elemei alapján a hazai szabályozás szerint „6 éven aluliak számára nem ajánlott”, azaz II. korhatár-kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak.

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Netflix felhasználói felületén nem teljesült – írták. A médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot és kéri a szükséges intézkedések megtételét – tudatták a közleményben.

Forrás: MTI

Ez is érdekes:

Nyári Sale, heves viharok – Mutatjuk a Steam Vásár legjobb akcióit

×