Az idei Computex is dugig volt irdatlanul menő számítógépházakkal, melyekből elhoztuk a legjobbakat.

Még mielőtt valaki felnégyelne valaki a kommentmezőben: a cím egy nyilvánvaló túlzás, hiszen nagyon sok PC-s játékosnak eszementül király setup pihen az asztalán felül-alatt-mellett-mögött. Ezt bizonyítandó az olvasóink is küldtek be néhányat korábban, melyeken őszintén eltátottuk a szánkat.

A Computex kiállítás viszont egy másik szint. Az évente megrendezésre kerülő számítástechnikai eseményen a gyártók kifejezetten itt megvillantott gépházakkal próbálják sokkolni a kilátogatókat, amiket mi sajnos sokakhoz hasonlóan a szerkesztőség irodájából mustrázhatunk. Szerencsére azonban egy csomó angolszász újságíró kijutott a tajpeji kiállításra, akik nem győztek megmutatni a legextravagánsabb, legpofásabb, vagy épp legegyedibb házakat.

Ezek között pedig bőven van mire elfolyjon a nyálunk:

Lian Li O11 VISION

DSC09567 min

Kép: WePC

A PCMag szerint egyértelműen ez a legpöpecebbül festő gépház az egész eseményen, ebben pedig egyetért a WePC szerkesztője is. A gépház teljes mértékben nyitott, így minden egyes bekerülő elemet alaposan meg lehet csodálni. Az oldalai edzett üvegből készültek, amelyből jutott némi a tetejére is, ami tulajdonképpen akvárium jelleget kölcsönöz neki.

Lian Li DK-07 Desk Case

Lian Li DK-07 Desk Case

Kép: PCMag

Igen, ez egy gamer-asztalba szerelt szintén üvegezett „gépház” – vagy inkább gépasztal?! Szerintem ez az egyik legpraktikusabb módja a PC tárolására, sosincs útban, de mindig jól látható. Az egyetlen, de igen nagy hátránya, hogy nehezen cserélhető, illetve az újabb és nagyobb videokártyák behelyezéséhez talán-talán asztalost kell hívni. Mindezen túl elég esztétikus, sőt, még beépített üdítő hűtő is van benne.

Lian Li DK-07 Desk Case

SNEAKER X

Kép: WePC

Szóval az van, hogy a Cooler Master annyira halálosan komolyan gondolta kiszolgálni a cipőőrült PC-s közösséget, hogy tényleg piacra dobja a Sneaker X-et. A cipő formájú házba válogatott egyedi alkatrészek kerülnek, és elméletileg több színben lehet majd megvásárolni – ha minden igaz, akkor ITT.

InWin Mod Free Mini

Kép: Tom’s Hardware

Kicsit öreges ugyan, de a letisztult eleganciát nem lehet tőle elhazudni. Ipari méretben is kapható, de egyértelműen az átlagfelhasználásra szánt Mini ház a legtetszetősebb, aminek az oldalát csupán a függőlegesen rárakott vékony falécek takarják. Emiatt pedig elég jól szellőzik is.

Az InWin egyébként egy csomó másik ötletével is kint volt, melyek közül mindenképp meg kell említeni a POC One-t, ami a gyártó origamiszerű Mini-ITX tokszéria új folyadékhűtéses kiadása. Ezt a házat különböző elemekből lehet összehajtogatni, ha pedig hihetünk az InWinnek, akkor ezekbe már a 3,5 slotos grafikus kártyákat is simán be lehet pattintani.

Kép: Tom’s Hardware

SilverStone Alta F2

The SilverStone Alta F2

Kép: PCMag

A SilverStone 2023-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, és a vállalat ezt az eseményt a valaha volt legnagyobb tok megalkotásával ünnepli. Az Alta F2 nem hazudtolja meg a méreteit, hiszen önmagában több mint 18 kilót nyom. A belső kialakítása is eltér a megszokottól: az alaplap rögzítő tálca 90 fokkal, a GPU foglalat pedig függőlegesen 11 fokkal van elforgatva – ami meglepően praktikus, az összes többi foglalat elrendezést pedig ezeknek rendelték alá. Nyilván nem lesz egy olcsó mulatság: a PGMag szerint 1000 dolláros áron, azaz 345.000 forintért lehet majd megvásárolni.

Cooler Master Ncore 100 Max

The Cooler Master Ncore 100 Max

Kép: PCMag

Az Ncore 100 Max elsőre nem is tűnik gépháznak, hanem sokkal inkább egy hi-tech konvektornak. Utóbbi viszont csak akkor válik részben igazzá, ha belerakunk egy RTX 4090-es kártyát, ami szépen fel tudja tornázni az üzemi hőmérsékletet. Szerencsére a túlmelegedéstől nem kell tartani, ugyanis a CoolerMaster háza amilyen kompakt, legalább annyira felszerelt is, ami még a vízhűtést is támogatja.

Cooler Master Qube 500 Flatpack

The Cooler Master Qube 500 Flatpack

Kép: PCMag

A Cooler Masternek nagyon bejönnek a konvektoros dizájnok, ami egyértelművé az Ncore után a Qube 500 Flatpack felé vándorolva válik. A Qube legnagyobb előnye, hogy mint egy IKEA-bútort, úgy ezt is lapjával kell külön összeszerelnünk, cserébe viszont olyan színben pompázhat, amilyenben csak akarjuk. Praktikus, nagyon jól szellőzik, és alkalomadtán rá lehet akasztani a vállfát is.

Streacom SG10 Fanless

The Streacom SG10 Fanless

Kép: PCMag

Az SG01 nem csak a neve, de a kinézete alapján is simán elmenne egy űrhajónak, semmint egy számítógépháznak. Pedig egy űrhajóval ellentétben ebben a házban a PC olyan hangtalanul működhet, ami mellett egy szúnyog zümmögése is hangzavarnak tűnhet.

Mindez a teljesen passzív hűtésének köszönhető, és amikor azt mondom, hogy teljesen, akkor tényleg TELJESEN. Az SG01 konkrétan A passzív hűtés megtestesítője, amiben egy dupla hűtőbordát is találunk, ami gőzcsöveken keresztül kapcsolódik a ház felső részéhez. Az elülső és hátsó I/O portok mozgathatók, az alkatrészek átlósan vannak felszerelve, és akár 280 mm-es GPU-t és 350 W-os TBP-t is képes támogatni ventilátorok nélkül.

The Streacom SG10 Fanless

Montech X4

The Montech X4

Kép: PCMag

Megnézted jól a fenti prémium hatású házat? Igen? Akkor kapaszkodj meg, mert nem fognak érte 21.000 forintnál többet kérni!

Bizony, hiába a gyártók egyre jobban elguruló „ez is prémium = egyre drágább” divatja, a Montech nem áll be a sorba. Ehelyett emberi, megfizethető áron szeretne pofás és jól funkcionáló gépházakat kínálni azoknak, akik nem akarnak egy vagyont eltapsolni. Az X4 oldalán temperált üvegből készült lapokat láthatunk, és összesen 4 darab RGB-s ventilátor kapott benne helyet. Nyilván nem a legszebb, de messze az egyik pénztárca-barátabb minden kiállított ház közül.

Oké, nyilván akadtak teljesen eszement, emberi pénzen megvásárolhatatlan egyedi, kézzel épített setupok is, ilyenek mint ezek itt (szabadon a TweakTown válogatásából):

Top 3 case mods spotted at Computex 2023 includes an Alien facehugger 25632

TweakTown gallery image 1 / 12

TweakTown gallery image 2 / 12

TweakTown gallery image 4 / 12

Természetesen a Computexen egy csomó más érdekes kiállított ház volt még, de a beszámolók alapján a fentiek voltak a legérdekesebbek mind közül. Neked melyik tetszik a legjobban?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ráengedték a ChatGPT-t a Minecraftra – elképesztő dolgok történtek

 

×