Évekre előre megvan, hogy A kis hableány után milyen filmek érkeznek a sorban, amelyek a legnagyobb rajzfilmekből készülnek.

Akkora mennyiségben állnak rendelkezésére világsikert aratott mesék, hogy a Disney nem hagyja ki a ziccert: futószalagon készíti el mindnek az élőszereplős változatát, és ez mindaddig így lesz, amíg hajlandóak vagyunk elballagni a mozikasszához és szépen tejelünk értük. A trend akkor is érdekes, ha meglett felnőttként már legyintesz rá, hiszen azok a gyerekek, akik most nézik meg ezeket a történeteket, már

egészen más nosztalgikus képsorokkal a fejükben nőnek fel, mint te.

Meghal a mese, a szó klasszikus, szépen animált értelmében. Ezen lehet sajnálkozni, zokogni, vagy joggal okolni érte a kapzsi Disney-t, hogy „tönkreteszi” a gyerekkori emlékeidet, de önkritikusan megvallva: mi, a közönség is vastagon tehetünk róla, hogy ez a hiperrealisztikus és megalomán képi világ lett az, amire hajlandóak vagyunk odafigyelni. Mondhatod, hogy nem kell sz@rt enni csak azért, mert sokmilliárd légy is ugyanezt teszi, de a nézőknek ezzel csak egy annyira kicsi hányadát képviseled, hogy a Disney már nem érzi szükségét, hogy foglalkozzon a véleményeddel.

Ha utálod az élőszereplős feldolgozásokat, a következő években az alábbi címeket kell messziről elkerülnöd. Ellenkező esetben: ha nincs bajod gyerekkori kedvenceid újragondolásával, örömmel közöljük, hogy mindegyik cím alkalmas óriási látványvilág kidolgozására, így élmény lesz újrapörgetni az ismerős képsorokat. Köszi a segítséget a gyűjtéshez, IGN Hungary!

Már forgatják is:

Hófehérke

Ez már annyira konkrét, hogy premierdátum is van: 2024 március 22-én érkezik a mozikba, az 500 nap nyár és A csodálatos Pókember-filmek készítőjének, Marc Webbnek a rendezésében. A címszerepet Racher Zegler (West Side Story, Shazam! Az istenek haragja) kapta, de izgalmas zsánerváltásnak tűnik a gonosz mostoha szerepében Gal Gadot is (Wonder Woman). A történet jelentősen el fog térni az eredeti rajzfilmtől: a legélesebb váltás állítólag a herceg karaktere lesz – őt Andrew Burnap alakítja majd. Szerencsére Hófehérkét is kidolgozottabb karakternek ígérik, így bízhatunk benne, hogy több lesz egy naiv, megmentésre váró mimózánál.

Már csak a kamerát kell felemelni, és foroghatnak:

Az oroszlánkirály 2.

Miután Az oroszlánkirály élőszereplős változata (IS) világraszóló siker lett (még szerencsésen mozikba került a COVID előtt, 2019-ben, és több, mint 1,6 milliárd dollárt termelt), a Disney-nél nem sokat cicóztak azon, hogy megéri-e elkészíteni egy második részt. A folytatás ugyanakkor nem az 1998-as Simba büszkesége alapján készül, hanem teljesen új sztori lesz: a tragikus sorsú Mufasa eredettörténete. Jon Favreau helyett a Holdfény Oscar-díjas rendezője, Barry Jenkins készíti. Leghamarabb 2024 júliusában érkezhet a mozikba.

Lilo és Stitch

Ez a projekt egyelőre a szereplőválogatás szintjén totyog, de Lilo szerepére már találtak egy 2016-os születésű kislányt, a Hawaii-i Maria Kealoha szerepében. Stitch ugye kizárásos alapon egy CGI-jal készült állatka lesz, aki eredetiben a film társírójának és rendezőjének, Chris Sandersnek hangján szólal majd meg. A legismertebb arc eddig Zach Galifianakis, aki a folyton aggódó, egyszemű alien-ügynököt Pleakly-t fogja megformálni. Egyelőre nem tudni, mikor kerül a mozikba.

Herkules

Bár az Aladdin filmváltozatától finoman szólva sem voltam elragadtatva, az azt rendező Guy Ritchie annyira jó munkát végezhetett (fogalmam sincs, mert elég hamar kikapcsoltam), hogy ő kapja az egyik leglegendásabb mese, a Herkules feldolgozását is. A görög mitológia ikonikus alakjait felvonultató film fejlesztésében viszont részt vesznek a Bosszúállók-filmek alkotói, a Russo testvérek is, szóval van remény egy tényleg grandiózus kalandra. A készítők egyébként nagyon formabontó terveket szőnek: a Herkules sztorija a modern korba tökéletesen illeszkedő musical lesz, és állítólag a TikTokból inspirálódik, ami a második rossz hírünk ebben a szakaszban. Egy biztos, a pletykák szerint ez a film nem a ’97-es animációs klasszikus szolgai másolata lesz. Pedig PONT ebben az esetben talán nem ártana… Elnézve korunk időnként túlságosan polkorrekt trendjeit, szerintem a mese legviccesebb karakterének, a Szatírnak is búcsút inthetünk.

Biztosan készülnek, a fejlesztésük előrehaladott állapotban van:

Aladdin 2.

Kell, mint egy falat laffa. De már fejlesztés alatt áll, így remélhetőleg tovább nézhető lesz, mint a 2019-es első rész (20 perc a rekordom. Valaki?). Egyelőre nem tudni, hogy a második részt is Guy Ritchie kapja-e, de Mena Massoud Aladdinja, Naomi Scott Jázmin hercegnője és Will Smith Dzsinije is biztosan visszatér. Dan Lin producer a ScreenRantnek egyelőre annyit árult el a projektről, hogy nem tervezik követni a rajzfilm 1994-es folytatásának történetvonalát.

Vaiana

Erről nem régóta tudunk, hiszen Dwayne Johnson áprilisban jelentette be – egy festői szépségű tengerparton -, hogy leforgatják. Az IGN úgy emlékszik, hogy a hír sokakat meglepett, hiszen a polinéz mondavilágból merítő Vaiana (Moana) esetében nem egy régi nagy klasszikusról, hanem egy relatíve új, 2016-os animációs filmről beszélünk, így túlságosan friss élmény ahhoz, hogy feldolgozzák. Igazuk lehet, de mire film lesz belőle, talán eléri a lélektani 10 éves életkort. A Szikla megjelenése persze nem véletlen: a mese angol nyelvű változatában ő szinkronizálta a bohókás Maui istent, így várhatóan az élőszereplős verzióban is eljátsza majd a karaktert. Szerintem nem vagyok vele egyedül: alig várom, hogy jót röhögjek Johnson hosszú, göndör hajzuhatagán!

A Notre-Dame-i toronyőr

Ez sem kerülheti el az élőszereplős feldolgozást, pedig már a mese is felért egy mozi- és irodalomtörténeti hullagyalázással. Ha el tudjuk nézni, hogy Victor Hugo sötét és tragikus regényklasszikusából (és több zseniális filmes feldolgozásból) zenés-táncos giccs készül, ám legyen, viszont ilyesmivé konvertálni a csúf, kiközösített Quasimodo történetét, olyan mint freak show-ba járni. A film egyik alkotója a színész Josh Gad, aki amellett, hogy eljátszhatja a párizsi templom árnyai közt bujkáló torz alakot, producerként már biztosan részt vesz a munkában. Komikusról lévén szó (aki A szépség és a szörnyetegben már eljátszotta Gaston jobbkezét, LeFou-t), nagyjából sejtjük, hogy Hugo remek története jórészt itt is a kukában fogja végezni.

Szörnyella 2.

Na végre egy jó ötlet! A 2021-es, Emma Stone és Emma Thompson nevével fémjelzett, mélyen alulértékelt Szörnyella pénzügyi teljesítménye ugyan messze elmaradt a mesefeldolgozások szokásos kasszarobbantásától, a Disney jó szemmel vette észre, hogy – a COVID miatt kissé csekély bevétel ellenére – itt valami baromi különleges született. A sötét tónusú film fiatal, feltörekvő divattervezőként ábrázolja Szörnyellát, aki messze nem olyan egyértelmű gonosztevő, mint a 101 kiskutya mesében. Ahogy az első, ez a film is egy teljesen új történetet mesél el, de azon kívül, hogy Emma Stone biztosan visszatér a címszerepben, ami remekül állt neki, nem sok mindent tudni a produkcióról.

Biztosan készülnek, de a fejlesztés korai stádiumánál tartanak:

A dzsungel könyve 2.

A 2016-os élőszereplős változat nagy úttörője volt annak, hogy a realisztikusan ábrázolt állatokkal hogyan kell történetet mesélni, ha azt akarjuk, hogy működjön. Sokan fanyalogtak rajta, hogy az ízig-vérig valósághű látványvilág kiölte a sztoriból a mesét (és tényleg), de annyira bődületesen látványos, grandiózus és izgalmas kaland volt, hogy a közönség nagy része élvezte, és végeredményben jó visszhangja volt. Ez esetben jó hírnek tűnik, hogy Jon Favreau visszaül a rendezői székbe a második rész forgatására.

Robin Hood

2020 áprilisában jelentették be, hogy a Disney+-ra készítik el, és igen, az 1973-as rajzfilm újragondolása lesz. A Disney-féle Robin Hood csavart egyet a jól ismert formulán azzal, hogy beszélő állatok léptek a főbb szereplők helyére. A filmes változat tehát várhatóan keverni fogja a digitálisan kreált karakterjegyeket valódi színészekkel. Eddigi állás szerint az a Carlos López Estrada rendezi, aki a Raya és az utolsó sárkányt is dirigálta.

Macskarisztokraták

A Macskarisztokraták újragondolásában a CGI-szereplők mellett valódi színészek is feltűnnek majd. A macskacsalád történetét feldolgozó, humoros musical rendezői székébe a The Roots legendás dobosa, Questlove ülhet, akinek rendezői bemutatkozása, a 2021-es A lélek nyara című dokumentumfilm Oscar-díjat is nyert, és természetesen a zenei betétekért is ő fog felelni.

Előkészítés alatt állnak, de még sok a bizonytalanság:

Bambi

A Bambi élőszereplős remake-jét még 2020 januárjában jelentették be, és ahhoz hasonló megoldással tervezik elkészíteni, mint A dzsungel könyvét. Ennél többet egyelőre nem nagyon tudni a feldolgozásról, sőt, ahhoz képest, hogy lassan három éve kész tény, hogy leforgatják, még rendező sincs. Szóval erre a filmre még mindig nem vennénk mérget.

A kőbe szúrt kard

Az Artúr-mondakörön alapuló 1963-as A kőbe szúrt kard élőszereplős változata szintén a Disney+-on debütálhat, de nem jó előjel, hogy a forgatást eredetileg 2018 szeptemberére tűzték ki, és azóta is halasztgatják a rajtot. A kőbe szúrt kard rendezője az eredeti terveknek megfelelően Juan Carlos Fresnadillo lesz, de egyelőre ennyi. Nem tudunk szabadulni attól a balsejtelemtől, hogy ez egy törlés előtt álló, hanyagság miatt lebegtetett projekt.

Csingiling

Szintén régóta tervezgetett film: először Elizabeth Banks jelentette be 2010-ben, hogy egy új Disney-filmben ő lesz Csingiling (meg is néztük volna!), de ezt a tervet törölték. 2015-ben Reese Witherspoon nevével szellőztették meg, hogy Csingiling filmet kap, és a színésznő a produceri munkát is vállalta volna. A mozi azóta a levegőben lóg, és nem tudni, hogy ki formálhatná meg Csingilinget – a nemrég bemutatott Pán Péter és Wendy című filmben például Yara Shahidi öltötte magára a tündér gúnyáját.

A fekete üst

Az 1985-ös A fekete üst egy némileg elfeledett Disney-mesének számít, ami Lloyd Alexander író Prydain krónikái című fantasy regényén alapult. A rajzfilm hatalmas bukás volt, többek között annak köszönhetően, hogy nem mellőzte az ijesztő, már-már horrorisztikus elemeket. Mivel azonban kevés igazán jó fantasy készül manapság, ez hiánypótló lehet, sőt, sorozatként simán elképzelhető a Disney+ válaszakánt a Vajákra. A Disney 2016-ban szerezte meg újra a Prydain krónikái jogait, így tényleg vannak terveik a történetekkel. Jelenleg fejlesztés alatt álló produkció.

Szerinted melyik a legígéretesebb projekt, és melyiket kellene kukázni? Írd meg kommentben a cikk Facebook-bejegyzése alatt!

Nem lesz ellenünkre, ha sok kikacsintós viccet kapunk a filmekben is:

Gyerekkor OFF – A legjobb felnőtt poénok „ártatlan” rajzfilmekben I. rész

 

×