Újabb nagy torrentoldal húzta le a rolót, de ilyen indoklást még egyik esetén se hallottunk. Minden összeesküdött ellenük.

Bár bevallottan nem szeretjük az illegális forrásból származó tartalomszerzést (van egy szuper boltunk), mindig szomorú, amikor a világ elveszít egy nagy torrentoldalt. Az ilyen felületek még az etikus gamerek számára is értékesek – vagy nosztalgikus emlékként, vagy azért, mert szeretik kipróbálni az új játékokat, mielőtt megvennék őket. Hasonló a helyzet a sorozatok megszállottjaival: miért ne néznének meg egy-egy első részt, mielőtt csak az adott címért előfizetnének a streaming szolgáltatóra, ahol szép minőségben folytathatják a műsort?

Ezek persze ideális esetek – a torrentoldalak még mindig rengeteg kárt okoznak a tartalomkészítőknek, így kisebb részvétet érzünk, mégis, ami a RARBG-vel történt az tragédiák sorozata.

A torrentoldal 15 évig működött, mielőtt a napokban váratlanul megszűnt – vette észre a TorrentFreak. A hirtelen halált persze megmagyarázta az oldalt üzemeltető csapat: egyszerre húzta őket a COVID, a háború, illetve a pénzügyi és energiaválság.

A RARBG közölte: a csapatukból többen belehaltak a koronavírus fertőzésbe, de vannak köztük olyanok is, akik a mai napig nem gyógyultak fel a betegség szövődményeiből. Erre jött az orosz-ukrán háború, ami rengeteg ellentétet szült a mindkét nemzetből származó tagok között. Ők – érthető okokból – képtelenek voltak tovább dolgozni egymással, ráadásul többen a harcokban is részt vesznek, megint csak mindkét oldalon. A kegyelemdöfést a világméretű inflációs hullám és az energiaárak emelkedése (illetve szerintünk a streaming szolgáltatások népszerűsége) vitte be a RARBG-nek: egy idő után a napi működést sem tudták finanszírozni.

A végére azért megjegyeznénk:

Steam vs. Torrent – EZÉRT jobb megvenni a játékokat, mint stikában töltögetni

 

×