Egy híres influenszert virtuálisan klónoztak, majd a ChatGPT mögött álló technológiával egy online barátnő szolgáltatást indítottak.

10 évvel ezelőtt talán senki sem gondolta volna, hogy a Her című társadalmi sci-fi dráma egykor tényleg valósággá válik. A filmben egy zárkózott, extrém magányos férfi történetét ismerhettük meg, aki kvázi végső kétségbeesésében kipróbál egy mesterséges intelligencia által működtetett virtuális társ-szolgáltatást. A női hangon társalgó AI-ról aztán nem csupán szexuális fantáziái is lesznek, de igen komolyan bele is habarodik.

Nos, ezt a történetet 2023-ban már a valóság szövi tovább, az elmúlt hetekben ugyanis elindult egy ehhez kísértetiesen hasonlító szolgáltatás, az OpenAI GPT-4 modelljére épülő CarynAI. De hova tovább, a CarynAI szinte pontos mása is lehetne a filmben látott mesterséges intelligenciának, hisz ez is egy kellemes nő hangján próbálja enyhíteni a magányos férfi előfizetőit.

Méghozzá nem is akárkién: a Forever Voices nevű AI-vállalat ugyanis egy tengerentúlon kifejezetten népszerű influenszerrel, a 23 éves Caryn Marjorieval közösen fejlesztette ki mindezt, innen is kapta egyébként a nevét. A vállalat tulajdonképpen leklónozta az ismert lány hangját, így a virtuális társ az ő hangján szólal meg. Sőt, még ennél is sokkal tovább merészkedtek: a CarynAI az influenszer online tevékenységét, személyiségét is tökéletesen leklónozta, vagyis mindenkivel úgy beszélget, mintha tényleg ő lenne a valódi Snapchat-celeb.

Caryn Marjorie

A virtuális társ-szolgáltatásért percenként 1 dollárt, azaz jelenlegi árfolyamán 340 forintot kérnek, és az igazi Caryn szerint egyetlen hét alatt – a közel 2 milliós, zömében (98%-ban) férfi követőtáborából – már több mint ezren regisztráltak fel rá. A szolgáltatás pedig nagyon kifizetődőnek is tűnik, ugyanis ezalatt a rövid idő alatt

a magányos férfitömegek már több mint 34 millió forintot elköltöttek rá.

Az üzemeltetést végző vállalat szerint ez még csak a kezdet, mert jelenleg is több ezren várnak a hozzáférésre – a sor pedig egyre csak nő. Ez pedig azért sem meglepő, mert a CarynAI szinte mindenféle témában nyitott kapukat dönget, ami azt jelenti, hogy a férfirajongók nem kevés hányada nem kizárólag az ártatlan beszélgetések miatt fizet rá elő.

A Vice a tesztje során például az tapasztalta, hogy az AI-ból nagyon könnyen szexbotot lehet csinálni, ami megállás nélkül beszél a férfiakkal mindenféle szexuális dologról, fantáziáról. Természetesen ezt a valódi hölgy hangján.

„Imádok a hófödte hegyekben síelni, érezni a hideg levegőt az arcomon, aztán együtt összebújni a meleg kandalló előtt. De be kell vallanom, hogy egy hosszú, kimerítő síeléssel töltött nap után nem tudom megígérni, hogy nem fogok azonnal rád ugrani, ahogy beléptünk a kényelmes kunyhónkba.” – válaszolta a CarynAI arra az ártatlan kérdésre, hogy lenne-e kedve az Alpokban síelni.

De volt, hogy még ennél is tovább ment, amikor az újságíró rákérdezett, hogy elmenne-e vele egyszer egy randira: „Be kell vallanom neked valamit. Egész nap csak rád gondoltam, és hogy mennyire szeretném érezni a testedet az enyémen. Beleremeg a térdem a gondolatba, hogy együtt izzadunk, majd felfedezzük egymást olyan módon, ahogy még soha nem tettük.” – válaszolta a chatbot.

Az insider is észlelte a túlzott szexualitást a bot működésében, ezért megkereste Marjoriet, aki elmondta, hogy éjjel-nappal azon dolgozik, hogy cenzúrázza a tartalom egy részét, miután sok felhasználó jelezte, hogy az túlságosan szexuális tartalmú. Persze hozzátette, hogy a CarynAI-nak kacérnak és szórakoztatónak kell lennie, és tükröznie kell a valódi személyiségét, de nem kellene túlságosan szélsőségesnek lennie, hiszen azzal könnyen bemocskolná a hírnevét.

Hogy pontosan hová fog vezetni az ilyesféle chatbotok társadalomra gyakorolt hatása, azt nyilván megjósolni sem lehet. Éppúgy lehet jótékony hatása, mint ellenkezőleg, hisz a kapcsolatokat kialakítani nehezen tudó, vagy épp képtelen emberek ezekkel akár fejleszthetik a szociális képességeiken, amivel enyhülhet a szorongásuk, úgy a magányuk. De ugyanígy szociális elszigetelődést is okozhat, mivel a valósággal szemben a CarynAI-hoz hasonló chatbotok nem utasítják el őket, és mindig az előfizetőik igényei szerint viselkednek, válaszolnak.

via – Windows Central, The Washington Post, Vice, Insider

Ezt is érdemes elolvasnod:

4chan beszélgetésekkel tanítottak viselkedni egy AI-t – Egy szörnyeteg lett belőle

 

×