Életmód

Radics Peti: „Ha rejtélyes okokból kifolyólag eltűnnék-meghalnék… akkor gyanakodjatok”

Május 9-én a NAV fegyveres erői kissé meglepték az otthonában alsógatyában lazító Radics Petit, akinél azért tartottak házkutatást, mert a paródiavideós még 2016-ban átszinkronizált egy Süsü, a sárkány epizód egy rövidke részletét. Az eljárás során a videós összes tárolt adatát átkutatták, hátha meglelik valahol azt az 1 perc 27 másodperces eredetit,  de mivel az MTVA által kifogásolt tartalom már több mint 7 éves, és ez idő alatt Radics is  többször gépet cserélt, végül nem akadtak a nyomára.

„Férfiasan bevallom: kicsit azért beszartam.”

– meséli Radics Peti a legújabb videójában, amiben részletesen elmeséli a szürreális házkutatás menetét. A videós elmondása szerint először azt hitte, hogy valaki csak trollkodni akar vele, vagy felültették valamiért, majd miután a NAV fegyveresei ellepték a házát derült csak ki, hogy a harmadik ránézésre is túlzónak tűnő eljárást a Süsü, a sárkány jogait is birtokló MTVA kezdeményezte – még 2020. február 25-én.

A jogbirtokos szerint a 2016-os videóban szereplő kevesebb mint másfél perces átszinkronizált részlet ilyen fokú megváltoztatása átdolgozásnak minősül, amire Radics Peti nem kért engedélyt, ezért az MTVA szerint mindez a szerzői jogok megsértésével egyenlő. Ergo házkutatás, motozás, és az elektronikai eszközök lefoglalása céljából abszolút indokolt kiküldeni hozzá a NAV felfegyverzett csapatát.

Miután a Radics hangosan megkérdezte, hogy mindez tényleg a Süsü, a sárkány miatt történik, akkor a NAV fegyvereseiben is tudatosult a helyzet Monty Pythoni komikussága, akik Petihez hasonlóan mosolyra derültek. Bár ettől függetlenül sajnos le kellett folytatniuk az eljárást, aminek már csak azért sem látni értelmét, mert nem a YouTube-ra feltöltött anyagot próbálják meg inkább eltávolítani, hanem a számítógépeken lévő nyersanyagokat próbálták volna törölni. Sőt, a videómegosztón keresztül még csak nem is próbálták érvényesíteni a szerzői jogokat, azaz nem kérvényezték a platformon a szinkronparódia letiltását.

Radics Peti elmondása szerint még a 2021-ben a parlamenti választások előtt kapott egy telefonhívást, hogy egy időre jól tenné, ha csendben maradna – ezzel is utalva valószínűleg azokra a videókra, amiben Magyarország miniszterelnökét parodizálta. Erről az esetről persze nem tudni, hogy mennyire volt valós, hiszen lehetett egy prank is, de azért figyelmeztette a rajongóit,

hogy ha rejtélyes okokból kifolyólag eltűnne vagy rosszabb, elütné a házában egy busz, esetleg öngyilkos lenne 28 késszúrással a hátában, akkor azért kezdhetünk gyanakodni.

Hozzáteszi, hogy politikai megfélemlítésnél sokkal valószínűbbnek tartja azt, hogy szimplán van valaki az MTVA-nál, aki valamiért nem szereti, vagy kifejezetten rühelli őt, de neki a navozás helyett inkább egy közös sörözést javasolna legközelebbi közös programnak, hátha sikerült elsimítani a dolgot.

A teljes videóban természetesen még ennél is sokkal részletesebben mesél a szürreális élményről:

Ezt is érdemes elolvasnod:

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Warzone-ban is aprít az ijesztően OP Ray Gun – Így szerezheted meg

2024.02.08. - A Warzone Season 2-es frissítése elstartolt, rengeteg friss tartalommal. The Walking Dead kollaboráció,…

1 óra telt el azóta...

Sürgősen frissítened kell, ha Samsung SSD van gépedben – Így csináld

2024.02.08. - A Samsung rengeteg szegmensben képviselteti magát. Manapság a legtöbben talán a telefonjaikról ismerik…

1 óra telt el azóta...

Mostantól még biztonságosabban lehet cserélni, eladni a CS2 skineket

2024.02.08. - A Valve az utóbbi időben ismételten aktivizálta magát. A CS2 első nagyobb frissítése…

2 óra telt el azóta...

Nincs több beakadás: most tényleg kötelező felraknod az új Nvidia drivert

2024.02.08. - Az Nvidia és az AMD az elmúlt időszakban több szinten is fejlesztette a…

2 óra telt el azóta...

Előbb térhet vissza Rebirth Warzone-ba, mint az gondoltuk – Ekkor jöhet

2024.02.08. - A Warzone Season 2 nemrégiben, február hetedikén startolt el. A játékosok a karácsonyi…

2 óra telt el azóta...

Ingyen a tiéd ez a túlfűtött anime és jópofa fantasy RPG – csak kérned kell

Gábor János 2024.02.08. - Nem kell tovább várni, hogy berámold ezt a két különleges, hátborzongató…

4 óra telt el azóta...