Az amerikai haditengerészet tengeri emlősöket, így oroszlánfókákat és palackorrú delfineket képez ki videojátékozásra. De mi a cél?

Az amerikai hadsereg talán még sosem adott ki ennél figyelemfelkeltőbb sajtóközleményt: „A haditengerészet tengeri oroszlánjai imádják a videojátékokat”. És ez még csak a főcím. A sztori fókuszában és a hozzá csatolt képeken egy Spike nevű oroszlánfóka áll, aki a jelek szerint „a San Diego-öbölben lévő tengeri karám leglelkesebb játékosa”. Spike szereti a halakat, a szunyókálást és egy olyan videojátékkal nyomja, amit a haditengerészet tudósai terveztek, kifejezetten tengeri emlősök kiképzésére.

A haditengerészet nagyon büszke Spike-ra, mert bár ő volt az utolsó a három hím tengeri oroszlán közül, aki megtanult játszani a videojátékokkal, elsőként fejezte be a teljes képzési programot.

Megtanulta értelmezni a képernyőn lévő kurzor irányításának koncepcióját, majd fokozatosan egyre nagyobb kihívást jelentő játékokon verekedte át magát a jutalomhalakért cserébe. A gamer fókák mellett egyébként palackorrú delfineket is tanítanak videojátékozni, mivel a gaming – a más jellegű feladatokon túl – „kognitív gazdagodást” biztosít a tengeri emlősöknek, akik bizonyítottan boldogabbak és egészségesebbek lesznek.

Forrás: Amerikai Haditengerészet

De mivel játszanak az állatok?

Az egyik kedvencük egy egyszerű labirintusjáték, amiben Spike-nak például a kurzort kell elvezetnie a kijáratig. A fóka az ormányával megnyom egy gombot, ami aktivál egy kurzort, hogy aztán el lehessen vele manőverezni egy labirintus végéig. Ha sikerül a kihívás, a legénység éljenez a fókának, hogy tudomására hozza: nagyon ügyes volt és győzött. Ilyenkor a tréner persze egy ínycsiklandó heringgel is jutalmazza az örömében jobbra-balra táncoló és győzelmi kiáltásokat hallató Spike-ot.

Az állatot egyébként három éve képzik ehhez hasonló feladatokkal. Ez idő alatt megfigyelték, hogy a motiváló videojáték jótékonyan hat a mentális állapotára: súlygyarapodást ért el és általánosan is jobb egészségnek örvend, mint korábban. Ez a tudósok szerint annak köszönhető, hogy a játék közben jól mulat, amit bizonyít az ismétlés iránti igény: újra meg újra győzni akar a videojátékban.

 

A delfinek egy kicsit másképp szórakoznak: ők egy nagy, vízből látható kivetítővel rendelkeznek, amelyhez joystickokat kaptak – ezekre ráharapva tudják manipulálni a kijelzőn látható objektumokat. Esetükben megjegyezték: a delfinek nem csak a videojátéknak örülnek, hiszen

lazításképpen szívesen nézik a Spongyabob Kockanadrágot. Tényleg.

Az egész egyébként csak addig játék és mese, amíg ezeknek a tengeri emlősöknek nem kell igazi bevetésre menniük, hiszen a gaming csak a jóllétük fenntartásának része. Valójában különböző katonai feladatokra, például ellenséges tengeri járművek vagy fegyverek felderítésére tanítják őket.

Ez is állati:

NEM Photoshop: a legjobb vicces állatfotók, amikről senki sem hinné, de VALÓDIAK

 

×