Tech/Tudomány

Qi, PD, Magsafe és Type-C? – Mindent a ma használt kábel- és töltőszabványokról

Elméletileg a telefonunk, laptopunk vagy épp tabletünk töltése nem túl nehéz folyamat. Fogjuk a töltőt, az egyik felét bedugjuk az aljzatba, a kábelt pedig az eszközbe. Ezt követően már csak meg kell várnunk, hogy a számláló 100%-ig tekerjen, hogy aztán bátran használhassuk egész nap a készülékeket. A valóság azonban árnyaltabb lehet ennél, hiszen az elmúlt évek során több kábelszabvány, töltési szabvány és különféle elnevezés felbukkant a dobozokon. A PCWorld segítségével ezeket gyűjtöttük egy csokorba, hogy az elolvasást követően már minden a helyére kerüljön.

Nézzük is, hogy milyen kifejezésekkel találkozhatunk!

Az alapok – Kábelek

  • USB-A: A fenti kép bal oldalán találhatjuk meg, a klasszikus értelemben vett „nagy” USB csatlakozót takarja.
  • Micro-USB / Micro B: Ezzel leginkább a régebbi eszközökön találkozhatunk, a fenti képen jobbról a harmadik szereplő. Manapság egyre kevesebb alkalommal helyeznek el ilyet telefonokon, olcsóbb okoseszközök viszont előszeretettel használják.
  • Type-C / USB-C: Balról a második szereplő. Egy kisebb, ám teljesen szimmetrikus csatlakozó. Manapság szinte minden androidos telefonon ezt találhatjuk meg, ahogy egyre több laptopon is ott figyel akár adatátvitel, akár töltés céljából. A pletykák alapján idén az iPhone-ok is áttérhetnek erre.
  • Lightning: Az Apple szabványosított csatlakozója. Ezt találjuk meg a legtöbb iPhone és iPad készüléken, de az AirPodsok töltőtokjai is erre támaszkodnak.

A fenti képről már csak az USBI Mini B és az USB Micro B Super Speed maradt. Előbbit szinte már sehol sem használják, utóbbival külső adattárolók esetében találkozhatunk.

Töltési zsargon

  • USB Power Delivery (USB-PD, vagy csak PD): Iparági szabvány a gyorsabb töltésre, a legtöbb iPhone és Android telefon támogatja.
  • Quick Charge (vagy QC): A Qualcomm cég saját szabványa. Előnyösebb lehet a PD-nél, ám sem a Google, sem az Apple nem támogatja a magas licensz díjak miatt. Androidos készülékek azonban előszeretettel használják.
  • PowerIQ: Az Anker egyedi szabványa, mely egy portban egyesíti a QC és PD szabványokat, így lényegtelen, hogy milyen kábelt, telefont dugunk a töltőre.
  • 5, 20, 100 stb Watt: A töltő maximálisan leadható teljesítménye. Nem jelenti azt, hogy a telefon, laptop vagy épp tablet ennyit fel is vesz feltétlenül, csupán azt, hogy maga a töltő ennyit le tud adni, ha kell. Nagyobb teljesítményű töltő sosem rossz vétel, hiszen nem tudhatjuk, hogy később milyen készüléket töltenénk.
  • 3200, 4000, 6000 mAh: A milliamperóra rövidítése, a telefonok akkumulátorának kapacitásának leírására használják. Az iPhone 13 például 3227 mAh akkumulátorral, míg a Samsung S21 pedig 4000 mAh akkumulátorral rendelkezik.
  • GaN: A Gallium nitrid rövidítése. Újabb töltőkön találkozhatunk vele, lehetővé tette, hogy sokkal kisebb méretben is készíthessenek a gyártók nagy teljesítményű töltőket.

Vezeték nélküli töltés

  • Qi: A vezeték nélküli töltés szabványa. Ha vezeték nélküli töltésről van szó, akkor kikerülhetetlen 2023-ra. Az Androidos készülékek, az Apple termékei, de még a fejhallgatói is támogatják. Apple készülékek esetében azonban 7.5 watt a sima Qi töltés limitje.
  • MagSafe: Alapvetően a régebbi és a 2021 utáni MacBookok töltőjét takarta, ám manapság a telefonoknál is találkozhatunk vele. Az Apple kiegészítette a Qi töltést némi mágneses megoldással, hogy a jobb illesztésnek hála több teljesítményt tudjon leadni a töltő. A Qi 7.5 wattjával ellentétben 15 wattot tudnak leadni a Magsafe töltők az iPhone készülékeknek.
  • Super Fast Wireless Charging: A Samsung saját szabványa, 15 watt teljesítménnyel tudja tölteni a Samsung telefonokat.
  • Warp Charge: A OnePlus saját fejlesztése, akár 50 watton is tudja tölteni a cég támogatott telefonjait.

A fenti kifejezésekkel találkozhatunk a boltok polcain, ám hamarosan újabb szintre léphetünk. A Qi 2.0 a Magsafe okosságait ötvözné új fejlesztésekkel, immár az androidos / nem Apple készülékek bevonásával. Ennek a szabványnak a széles körben való elterjedése még hosszú évekig is tarthat, addig a fenti szavak tengerében kell eligazodnunk.

Íme a Qi 2.0:

Arpi

Korábbi cikkek

Új pálya, RANKED, kard még sok más – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

17 másodperc telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

42 másodperc telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

16 perc telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

31 perc telt el azóta...

Ezt az ingyen játékot neked szánják, ha szereted az agyad is használni játék közben

Bódi Dániel 2024.02.01. - Az egyedi, művészi és a kifejezetten intelligens játékok kedvelői, akik nem…

52 perc telt el azóta...

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

2 óra telt el azóta...