EA Sports FC

Bíróságra kerültek, 10 millió eurós büntetést úszott meg az EA Sports

Évek óta rángatják bíróság elé az EA Sports képviselőit szerencsejáték-vádak miatt. A FIFA, na meg a Madden játékok Ultimate Team módjaiban ugyanis „kártyacsomagokat” lehet vásárolni, abban a reményben, hogy valami igazán nagyot nyitnak az emberek és fejleszthetik saját álomcsapatukat. Az arányok finoman szólva sem varázslatosak, persze ettől még nem biztos, hogy szabálysértést követ el a kanadai cég. A közelmúltban sok olyan módosítást vezetett be a cég, ami bevédheti őket a bíróságon, ha esetleg valakik szerencsejátékká akarnák minősíteni a „csomagnyitogatást”. Nos, most valószínűleg mindez jól jött nekik…

Az EA-nak sikerült megnyernie egy jogi csatát és kibújnia a hatalmas, 10 millió eurós bírság alól, miután korábban nem volt hajlandó eltávolítani a FIFA Ultimate Team csomagjait (bizonyos értelemben lootboxait).

Ez az ügy jóval korábban, 2020 októberében kezdődött. Akkoriban a bíróság úgy döntött, hogy a Kansspelautoriteit (KSA – a szerencsejátékokkal foglalkozó holland hatóság) 500 000 eurós bírságot szabhat ki az EA-re minden olyan hét után, amikor a játékban folytatták a lootboxok értékesítését. A bírság felső határa 10 millió euró volt, de az EA úgy döntött, hogy megtámadja az ítéletet, megtagadva a bírság megfizetését, na meg a csomagok eltávolítását.

Alapvetően az egész ügy azon múlott, hogy a FIFA pakkjai „szerencsejátéknak” számítanak-e vagy sem, amelyhez a holland törvények értelmében speciális „játékengedély” szükséges. A KSA korábban azzal érvelt, hogy a lootboxok annak számítanak és ezért az EA-nak pénzbírságot kell fizetnie, mivel nem rendelkeztek engedéllyel, de ezt most hatályon kívül helyezték.

„Mivel a csomagok nem számítanak önálló játékoknak, nem szerencsejátékok és nem igényelnek speciális engedélyt. Ezért a kiadó nem sértette meg a fogadási és szerencsejáték-törvényt, és a Szerencsejátékok Hatóságának nem kellett volna büntetést kiszabnia a kiadóra.” – mondta határozatában a holland bíróság.

Nos, ezt a csatát megnyerte az EA Sports, de ebből is látszik, hogy micsoda szürke zóna még mindig az ilyen jellegű játékon belüli tartalmak árusítása.

Ezt olvastad már?

Cloud

Korábbi cikkek

Az Nvidia is beszállt az árversenybe, csökkentették a videokártyájuk árát

2024.03.02. - Az Nvidia az elmúlt másfél évben rengeteg videokártyával jelentkezett. Míg a kezdeti, 2022-es…

20 perc telt el azóta...

A Warzone legütősebb párosa: erre a fegyverre szereld az új Opticot

2024.03.02. - A Warzone és Modern Warfare III integráció óta egy új kategóriával is találkozhatnak…

50 perc telt el azóta...

Ingyenes játékhoz képest veszett jól néz ki a Delta Force: Hawk Ops

Bódi Dániel 2024.03.01. - A The Finals különösen szomorú bukását látván nem érdemes előre elkiabálni…

10 óra telt el azóta...

899 forintért 8 remek játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.03.01. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

13 óra telt el azóta...

Van egy rossz hírünk, ha irreálisan gyorsan merül és melegszik a telefonod

2024.03.01. - Sajnos bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét, mind az Android, s mind az iOS…

15 óra telt el azóta...

Lassan kiderül, milyen játékokat töröl a Sony – az új Horizon megúszhatja

Gábor János 2024.03.01. - A hét elején a Sony Interactive Entertainment (SIE) bejelentette, hogy világszerte…

15 óra telt el azóta...