Évek óta rángatják bíróság elé az EA Sports képviselőit szerencsejáték-vádak miatt.

Évek óta rángatják bíróság elé az EA Sports képviselőit szerencsejáték-vádak miatt. A FIFA, na meg a Madden játékok Ultimate Team módjaiban ugyanis „kártyacsomagokat” lehet vásárolni, abban a reményben, hogy valami igazán nagyot nyitnak az emberek és fejleszthetik saját álomcsapatukat. Az arányok finoman szólva sem varázslatosak, persze ettől még nem biztos, hogy szabálysértést követ el a kanadai cég. A közelmúltban sok olyan módosítást vezetett be a cég, ami bevédheti őket a bíróságon, ha esetleg valakik szerencsejátékká akarnák minősíteni a „csomagnyitogatást”. Nos, most valószínűleg mindez jól jött nekik…

Az EA-nak sikerült megnyernie egy jogi csatát és kibújnia a hatalmas, 10 millió eurós bírság alól, miután korábban nem volt hajlandó eltávolítani a FIFA Ultimate Team csomagjait (bizonyos értelemben lootboxait).

Ez az ügy jóval korábban, 2020 októberében kezdődött. Akkoriban a bíróság úgy döntött, hogy a Kansspelautoriteit (KSA – a szerencsejátékokkal foglalkozó holland hatóság) 500 000 eurós bírságot szabhat ki az EA-re minden olyan hét után, amikor a játékban folytatták a lootboxok értékesítését. A bírság felső határa 10 millió euró volt, de az EA úgy döntött, hogy megtámadja az ítéletet, megtagadva a bírság megfizetését, na meg a csomagok eltávolítását.

Alapvetően az egész ügy azon múlott, hogy a FIFA pakkjai „szerencsejátéknak” számítanak-e vagy sem, amelyhez a holland törvények értelmében speciális „játékengedély” szükséges. A KSA korábban azzal érvelt, hogy a lootboxok annak számítanak és ezért az EA-nak pénzbírságot kell fizetnie, mivel nem rendelkeztek engedéllyel, de ezt most hatályon kívül helyezték.

„Mivel a csomagok nem számítanak önálló játékoknak, nem szerencsejátékok és nem igényelnek speciális engedélyt. Ezért a kiadó nem sértette meg a fogadási és szerencsejáték-törvényt, és a Szerencsejátékok Hatóságának nem kellett volna büntetést kiszabnia a kiadóra.” – mondta határozatában a holland bíróság.

Nos, ezt a csatát megnyerte az EA Sports, de ebből is látszik, hogy micsoda szürke zóna még mindig az ilyen jellegű játékon belüli tartalmak árusítása.

Ezt olvastad már?

FIFA: Újabb prémium FUT Fantasy Hero kártyákat leakeltek

×