Minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmsorozata hatalmas jogi cunamit keltett – ezzel ki is derült, hogy miért nem látni új South Park részeket az HBO-n.

Az HBO Max anyavállalata pert indított a Paramount Global ellen, amiért az szerinte nem tartotta be a South Park epizódjainak streaming-jogairól szóló, 2019-ben kötött 500 millió dolláros licencszerződés egyes részeit. A New York állam legfelsőbb bíróságára pénteken benyújtott kereset – amit a Variety egy az egyben közzé is tett – azt állítja, hogy a Paramount megszegte a szerződést azzal, hogy a South Park különkiadásokat és más tartalmakat

a saját Paramount+ platformjára irányította.

A Paramount „nyilvánvalóan a Warner/HBO rovására akarta támogatni a Paramount+-t”, ezért a Paramount „többszörösen és nyilvánvalóan elferdítette a tényeket és megszegte a szerződést” – fogalmaz a Warner/HBO, ami azért indítja a pert, hogy megvédje jogait és visszaszerezze az alperesek kötelességszegése miatt keletkezett több százmillió dolláros kárt.

Az HBO Max 2019 októberében kötött licencszerződést a Paramounttal a South Park epizódjairól, amelyek több mint 25 éve alapműsornak számítanak a Paramount Global Comedy Central kábelcsatornáján. A Trey Parker és Matt Stone vezetésével készülő sorozat ez idő alatt eljutott 26 évadig és több mint 300 epizódig.

A szerződéssel az a nagy probléma, hogy az HBO Max-nak három, egyenként legalább tízepizódos évadot ígértek, de a végén a közelében sem lesznek: az első két, a második hat epizódot ért el és a szerződésből hátralévő harmadik se lesz több hat epizódnál, így a feltételek felét se teljesítették – állítja az HBO.

Eközben az MTV – a Paramount leányvállalata – 2021-ben bejelentette, hogy 900 millió dolláros megállapodást kötött Parkerrel és Stone-nal a South Park exkluzív tartalmairól, amelyek a Paramount+-on futnának. A sajtóközleményben az MTV egyik vezetőjét idézték, aki azt mondta, hogy az üzlet „segítené táplálni a Paramount+-t”. Az HBO Max azzal érvel, hogy az üzlet miatt olyan tartalmakat irányítottak át a Paramount+-hoz, amelyeknek a 2019-es szerződésük alá kellett volna tartozniuk. A kereset azt állítja, hogy

a Paramount „verbális trükközésbe” és „nyelvtani bűvészmutatványokba” bocsátkozott, mivel az új tartalmakat „filmként” vagy „eseményként” és nem „epizódként” – jellemezte, hogy elkerülje a 2019-es megállapodás szerinti kötelezettségeit.

Az MTV-szerződés értelmében a Paramount+ 14 darab, streamingre készült filmet kap. Ezek közül négy „film” (South Park: Post Covid, South Park: Post Covid: The Return of Covid, South Park The Streaming Wars Part 1 és South Park The Streaming Wars Part 2) már megjelent a Paramount+-on, ami ennek ellenére tagadja a vádakat és azzal vádolja a Warner Bros. Discovery-t, hogy nem fizette ki a licencdíjakat, amelyekkel a megállapodás értelmében tartozik. Ez így eléggé patthelyzetnek tűnik, és a nézőknek is gondot okoz, hiszen az indokoltnál eggyel több streaming szolgáltatónál is szükségük lehet előfizetésre, ha mindent látni akarnak a kedvenc műsorukból.

Vannak olyan részek, amiket szabályosan nem is lehet megnézni:

Ezt az 5 betiltott South Park részt csak illegálisan lehet megnézni

 

×