Érdemes több lehetőségen is végigszaladni.

Sajnos akármennyire is szeretnénk, nem mindig tudunk azonnal új számítógépre, laptopra váltani, ha a régi masina elkezd belassulni. Szerencsénk, hogy nem feltétlenül ez az egyetlen út. Az esetek jelentős részében pár ingyenesen vagy olcsón megúszható trükkel, fejlesztéssel értékes hónapokat, netán éveket is nyerhetünk. Ezek egy része szoftveres oldalról közelíti meg a karbantartás részt, ám egy kifejezetten sokat segítő hardverről is szó lesz majd a bejegyzésben. Csodát természetesen most sem lehet tenni, de érdemes a lenti lépéseket végigzongorázni, mielőtt több százezer forintot adnánk ki egy új eszközre.

Nézzük is, hogy lehet életet lehelni a belassult számítógépekbe, laptopokba!

Automatikusan induló alkalmazások

Talán a legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk az ügy érdekében. Sok évnyi használat után bizony komoly tényező lehet a rendszerre feltelepített alkalmazások száma. A lassú rendszerindítások jelentős részéért is őket okolhatjuk, hiszen szabályozás nélkül mindannyian egyszerre szeretnének elindulni az operációs rendszerrel. Vannak olyan programok, amelyek állandó jellegű futtatása szinte kötelező, ám rengeteg felhasználó gépén olyan alkalmazások is együtt indulnak a Windows rendszerrel, amelyeknél egyáltalán nem lenne indokolt.

Windows 10 és Windows 11 alatt már a Feladatkezelőt kell felkeresnünk, melyet leggyorsabban a Ctrl + Shift + Esc kombinációval érhetünk el. Itt pedig az Indítás fül/menüpont alatt dönthetjük el, hogy mely programok induljanak a rendszerrel.

Tavaszi nagytakarítás kívül és belül

Az évek alatt rengeteg olyan program is felkerülhetett a számítógépre, melyhez lehet, hogy hónapok óta nem is nyúlt a tulajdonosa. A Windows „Programok telepítése és törlése” menüpontjában pillanatok alatt el is távolíthatjuk ezeket, szerencsére a telepítés időpontja alapján is tudjuk rendezni az alkalmazásokat. Ennek köszönhetően pár másodperc alatt megtalálhatjuk a legrégebbi, akár évek óta nem használt programokat.

Íme a legmocskosabb PC-k ever – Így tisztítsd ki a géped

 

A külső tisztítás is elkerülhetetlen lépés lehet, hiszen komolyabb mértékű melegedéshez is vezethet. Laptopok esetében nehezebb dolgunk van, ha nem értünk a szétszedéséhez, összerakásához érdemes inkább szakembert felkeresnünk. Asztali számítógépnél pár egyszerű szabályt betartva sokkal könnyebb a procedúra, a fenti bejegyzésben javaslatokat és néhány elrettentő példát is találhatsz.

Windows újratelepítése

Ez már egy fokkal radikálisabb lépés, ám néha elkerülhetetlen. A Windows újratelepítése sosem árthat, a teljesen friss rendszer új életet lehelhet számítógépünkbe. Szerencsére a telepítő elkészítése sem nehéz feladat, melyben szintén tudunk segíteni, ha >IDE< kattintasz. Windows 7 telepítését már nem ajánljuk, rengeteg biztonsági probléma előfordulhat az egykori kedvenccel kapcsolatban. Az arany középút a Windows 10 lehet sokak számára.

A csodakomponens(ek) – SSD és RAM

Ahogy fentebb is említettük, sok esetben nem a processzor nyers ereje fogy el. Sajnos még manapság is találkozhatunk olyan számítógépekkel, melyek az elavult, ámbár több tárhellyel szolgáló merevlemezt használják háttértárként. Egy-egy SSD beszerzése és beszerelése új életet lehelhet akár 10 éves masinákba is. Gyorsabb fájlműveletek, sokkal pattogósabb rendszer és villámgyors betöltés várhat minket a cserét követően. Manapság már 10 ezer forint környékén is hozzájuthatunk egy 256 GB-os példányhoz, mely sokkal olcsóbb, mint egy komplett gép vétele.

A régebbi gépek 4 GB, esetleg 2 GB memóriája bizony már nem biztos, hogy mindenre elég. Érdemes lehet ebben az esetben elgondolkodnunk egy memóriabővítésen. Számítógép esetében egyszerűbb dolgunk van, hiszen az esetek nagy részében 4 modult is befogad az alaplap. Laptopoknál azonban érdemes átnyálazni a hivatalos weboldalt, hogy megtudhassuk, mekkora és milyen típusú memóriamodult kell nézegetünk. A használtpiac is szóba jöhet, régebbi típusoknál nincs is nagyon más lehetőségünk.

Viszlát Windows?

Manapság már egy Windows telepítés egyszerűségével telepíthetünk fel más operációs rendszereket is. Érdemes lehet elgondolkoznunk a sokkal barátságosabb gépigénnyel rendelkező Linux verziókon is. Kiváló példa erre a Xubuntu, mely felhasználóbarát tud maradni, miközben sokkal fürgébb, mint a Windows. Ha sokat játszunk, akkor viszont nem mindig járható ez az út.

Cloud Gaming

Ha csak a játékokkal akadnak problémák, akkor kiváló alternatíva lehet a Cloud Gaming. Legyen szó Geforce NOW-ról vagy az Xbox Cloud Gamingről, sokkal olcsóbban megúszhatunk akár 1-2 évnyi játékot is, mintha új gép vagy komponens mellett tennénk le a voksunkat. Kompetitív multiplayer címeken kívül gyakorlatilag hibátlan élményt kapunk már manapság, miközben a gépünknek sem kell izzadnia.

Ahogy fentebb is írtuk, csodát nem mindig lehet tenni. Nagyon régi konfigurációk esetében elkerülhetetlen a váltás, ám a fenti lépéseket követve akár teljesen ingyen vagy minimális pénz befektetésével kitolhatjuk számítógépünk, laptopunk élettartamát. 

Gépek lázadása?

Ettől ki fog rázni a hideg: Döbbenetes verset írt az AI a gépek lázadásáról

×