Életmód

Hogyan lehet rasszista egy csúszda? Ezért zárja be a Disney a népszerű víziparkot

Nagyon szeretik az emberek a maguk igaza szerint megmagyarázni, hogy miért ballépés, vagy éppen jogos a floridai Disneyland egyik vízi parkjának és legendás csúszdájának bezárása. Pedig aki hajlandó a szándékos belemagyarázások felett átnézni, nagyon egyértelmű képet kap arról, hogy mi a probléma a Splash Mountainnal. Ahelyett, hogy a woke mozgalom ellen acsarkodnánk, vagy mindenáron kiállnánk mellette, nézzük már meg objektíven, hogy miről szól ez az egész, mert

valójában semmi kétség: a csúszdának mennie kell.

A Fox News – tőle nem szokatlan módon – kritikát fogalmazott meg a Disney felé, mondván: a filmes cég felült a woke kultúrharcnak, ami a hírt átvevő hirado.hu szerint az afroamerikai polgárjogi küzdelmek mögé bújó fajvédő akciókat végrehajtó mozgalom.

 

A CNN elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora kereslet indult el a park emléktárgyaiért, sőt, a medencék vízéért is, aminek palackját 5.000 dollárért kezdték el árulni az eBayen. Közben jelzik: a csúszdákat inspiráló A Dél dala című film évtizedek óta kemény kritikák tárgya, amiért „riasztó mértékben idealizálja a rabszolgaságot”.

És hát ja.

A 30 év után bezárásra ítélt Splash Mountain vízi park az 1946-os A Dél dala – Rémusz bácsi meséi Tapsifülesről című Disney-film nyomán készült, és bár elsőre nagyon ártatlannak tűnik az egész, okkal vált minimum kényelmetlenné.

Forrás: Wikipedia

Rémusz bácsi ugyanis egy farmon éldegél vidáman, és minden este meséket mond a köré gyűlő gyerekeknek, köztük a farmot birtokló család kisfiának is. Ezeket a történeteket helyes animációs betétekben jelenítik meg, és hát csúcsra jár a vidámság: még a film plakátján is az a szlogen, hogy „meneteljünk egy igazán mulatságos hely felé”. Eddig nagyon rendben, ugye? De ha szólok, hogy a mozi

a 19. századi Amerikában játszódik, nem sokkal a polgárháború után, és Rémusz bácsi egy déli farmon rekedt afroamerikai ex-rabszolga,

akkor is azt mondanád, hogy oké? Nem, ez a film ma már nagyon nem oké, ahogy szerintem a maga korában és a csúszdapark 30 évvel ezelőtti megnyitása idején se volt az, mivel azt sugallja, hogy ez a rabszolga dolog egy kis történelmi csacskaság volt (pláne a déli államokban, mi?), és a felek hirtelen annyira kibékültek, hogy már együtt is játszatják a gyerekeiket.

Forrás: Disney

Félreértés ne essék: a baj nem a tényleg kedves mesebetétekkel van. A baj azzal a kontextussal van, amibe a film helyezi őket: egy déli farmon vidáman éldegélő bölcs fekete bácsi együtt nevetgél a tegnapelőtt őt még tárgyként birtokló fehér család gyerekeivel.

  • Miközben a déli államok egyes zugaiban máig nem tudják megemészteni az afroamerikaiak egyenjogúságát.
  • Miközben a rabszolgákat évszázadokig fogyóeszközként kezelték és halálra dolgoztatták-korbácsolták az ültetvényeken.
  • Miközben nem hogy akkor, utána még sokáig szóba sem kerülhetett, hogy feketék és fehérek bármilyen közös programon vegyenek részt.
  • SŐT, biztosak vagyunk benne, hogy a Rémusz bácsit játszó James Baskett és a többi afroamerikai színész ’46-ban még külön feketéknek fenntartott bejáraton léphetett csak be a filmstúdióba és kizárólag faji alapon elkülönített mosdót használhatott (komolyan: ez csak a ’60-as évektől lett tilos)!

De amint belépett a díszletbe, hirtelen mindenki annyira egyenjogú és vidám lett, hogy a fal adja a másikat, ugye?

Forrás: Disney

A film emlékét aligha azért radírozzák ki az orlandoi Disneyland-ből, amit a Fox News és a véleménycikküket kritika nélkül átvevő oldalak sugallni próbálnak. A cég nem felült a woke mozgalomnak, hanem úgy érzi – szubjektíve azt mondom: helyesen -, hogy egy a rabszolgaság intézményét mosdató, történelemhamisító filmnek ne álljon már oltár egy vidámparkban, ahová éppen a szocializálódó gyerekeik miatt járnak a családok. Politikáról vitatkozni nem ott kell. Viszont

felelősséget vállalni az egészséges társadalmi normákért, azt, öregem, ott IS!

Ha a Disney úgy érzi, hogy nem kíván politikai viták kereszttüzébe kerülni, ezért leszereli a parkot, hát legyen. A motivációt értjük és megértjük, de valahol rohadtul tragikus az, hogy a rabszolgaság tényeit elkenni akaró mozi CSÚSZDÁJA kapcsán (tényleg, ennél nagyobb bajotok ne legyen!) felmerül egyesekben, hogy a helyén kéne hagyni. Az amerikai történelem legsötétebb szégyenfoltját minden politikai oldal elítéli, vita nélkül. Akkor most kinek és mi itt a baja pontosan?

Forrás: Disney

A Splash Mountain-t a múlt héten örökre bezárták és idén átalakítják, hogy 2024-ben A hercegnő és a béka témájú vízipark nyíljon a helyén. Érdeklődve várjuk, hogy ezt a választást mikor, ki és hogyan fogja kikezdeni. Mielőtt bárki a kardjába dőlne miatta, legalább annyit megüzennénk újra: ez akkor is csak egy csúszda.

Olvass jó ügyért kiálló játékstúdiókról is:

 

Gábor János

Korábbi cikkek

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

2 perc telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

17 perc telt el azóta...

Ezt az ingyen játékot neked szánják, ha szereted az agyad is használni játék közben

Bódi Dániel 2024.02.01. - Az egyedi, művészi és a kifejezetten intelligens játékok kedvelői, akik nem…

38 perc telt el azóta...

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

2 óra telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

2 óra telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

3 óra telt el azóta...