Az, hogy miért emelkedik ügyfelenként eltérő módon a Vodafone-számla, elsőre szinte értelmezhetetlen. De csak elsőre az…

Sokan meglepődtek, amikor kézbe vették a Vodafone első idei, ún. „inflációkövető díjkorrekciós számláját”. Milyen szép új kifejezés, amit meg kell szoknunk, ráadásul nem azonos mértékű drágulást jelent, ugyanis az előfizetők más-más mértékű emelést szenvednek el: vannak a beígért 9-10 százaléknak megfelelő drágulások, de másnál bizarr módon 14-20 százalékig ugrik a növekedés – nyomozta le a Telex.

A portál kollégák és barátok körében érdeklődve derítette ki: elég gyakran találkozni 6990-ről 8300 forintra ugró díjszabással, míg mások 8000 helyett 9600-at kezdtek el fizetni januártól. Ezek a tételek ugye messze nagyobb arányú drágulást jelentenek annál a 9,39 százaléknál, amennyit a Vodafone hivatalosan bevezetett.

Mégis mi történik itt?

A Telex nem volt rest matekleckét kérni a cégtől, mert elsőre és másodikra is nehezen értelmezhető, hogy mi a különbség ügyfél és ügyfél között, amikor a 9,39 százalék – matematikai művelet lévén – nem válogat. A válasz kezdetben tagadásnak tűnik:

„Nem lehetséges a 9,39 százaléknál magasabb mértékű díjkorrekció egyetlen előfizetőnél sem.”

Hozzátették ugyanakkor: „előfordulhat, hogy valamilyen egyéb kedvezmény torzítja a számla végösszegét”. Kapaszkodj, mutatjuk a turpisságot: az alapul vett előfizetési díjak mértékét kell 1,0939-cel szorozni, majd abból levonni a kedvezmények nem változó összegét. Ha túltesszük magunkat azon, hogy Vodáéknél a teljes díj bizony inflálódik, de az ugyanúgy forintban kifejezett kedvezményt náluk nem érinti a pénzromlás, hamar kijön a 9,39 helyett 14-20 százalékos a valós emelés, ami így már messze meghaladhatja a Telekomnál például világosan közölt 14,5 százalékot.

Fotó: Szabó Réka – Index

Íme a híroldal által is hozott példa: ha tévé, vezetékes telefon és otthoni internet is a Vodafone-tól érkezik, akkor a vállalat jelentős kedvezményeket ad az egyes szolgáltatások árából. A 7100 forintos tévécsomag pl. 3600 forint kedvezménnyel 3500-ba kerül. Igen ám, csak a felkerekítve tíz százalékos emelést nem a 3500-ra, hanem a teljes 7100-ra rámolják rá, majd ebből kivonják a változatlanul hagyott 3600 forintos kedvezményt. Mert – még egyszer – a kedvezmény a saját szabályaik szerint nem inflálódik, miközben a teljes árú szolgáltatás meg igen! Tádááá: így kell 9,39-ből 14-20 százalékot csinálni úgy, hogy közben másokhoz képest nagyvonalúnak tűnjünk.

Hasonló kópé a nemrég szintén magyar kézbe került Digi is:

Nem díjat emelt, díjat robbantott a Digi – itt a dráguló szolgáltatások hazai bajnoka

 

×