Tech/Tudomány

Összeszorul a Tesla popsi – A Sony és a Volkswagen is brutál elektromos autót villantott

Az elektromos autózásban kétségtelenül a nagy úttörő Tesla jár az élen – de csak egyelőre. Az utóbbi években ugyanis egyre több gyártó áll elő a saját megoldásaival, sőt, sok esetben olyan vállalatok is beszállnak a fejlődő iparágba, akiknek korábban alig, vagy épp semmilyen tapasztalatunk nem volt az autógyártásban.

Mint például a Sony, ami a Hondával közösen mutatta be a legújabb EV-jüket, melyet leghamarabb 2026-ban küldenek az utakra. Az előrendeléseket 2025-ben lehet leadni, és legelőször Amerikában kerül kereskedelmi forgalomba, mert itt a legnépszerűbbek az elektromos járművek, majd ezt követi Japán, és végül az európai piac.

Az Afeelának keresztelt prototípus 45 kamerával és érzékelővel rendelkezik, melyek minden oldalról képesek visszajelzést adni a sofőrnek, így nagy mértékben csökkenthetik a balesetek kockázatát, és amiknek köszönhetően a későbbiekben a 3. szintű önvezető technológiára is alkalmas lesz. Ez annyit jelent, hogy nagyjából hasonló önvezetésre lesz majd képes, mint amit Elon Musk megtévesztően „teljes önvezetésnek” nevez a Teslákban.

Apropó Tesla: a Sony egy csomó szórakoztató funkciót is bepakol az Afeelába, amiben filmet nézhetnek és játékokkal is játszhatnak az utasok.

De a Volkswagen és a Peugeot is nagyot villantott

Ők persze nem közösködnek, a német és a francia gyártó egymástól teljesen független, és totálisan eltérő elektromos autót mutatott be a CES-en.

A Volkswagen a meglévő szériáját viszi tovább, de jelentős változtatásokkal. Az ID. 7 a németek legnagyobb elektromos autója lesz, ami áttervezett szellőzőrendszert, hangvezérlést, 15 colos központi képernyőt és kiterjesztett valóságot használó szélvédőt is kap. A gyártása elméletileg még 2023-ban, az év végén kezdődhet.

 

A Peugeot ezzel szemben egy sokkal futurisztikusabb járgánnyal rukkolt elő. Az Inception nevű koncepciószedan elég szögletes, mintha egyenesen a Cyberpunkból gurult volna át a valóságba.

A kocsi 800 voltos, 100 kWh kapacitású akkumulátortechnológiát használ, ami azt jelenti, hogy egyetlen feltöltéssel 800 km-t képes megtenni, és a csatlakoztatástól számított öt perc alatt 150 km megtételéhez elegendő energiát képes felszívni. A négykerék-meghajtású jármű indukciósan is feltölthető, így még kábelekre sincs szükség. Az Inception két villanymotorja 680 lóerős, azaz kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/órára.

Az első modellek elméletileg 2025-ben érkezhetnek, az árával viszont még nem ijesztgettek.

Ezt is olvasd el:

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

SIESS! – Gyönyörű és iszonyú félelmetes horrorjátékra csaphatsz le ingyen

Bódi Dániel 2024.02.01. - Néhány napja kezdetét vette a GoG évi első nagy játékakciója, ahol…

22 perc telt el azóta...

Zene füleinknek! – Külön Gitárkontroller érkezik a Fortnite Festivalhoz

2024.02.01. - A zenei játékok és a hozzájuk készült hangszeralakú vezérlők nagyon népszerűek voltak a…

36 perc telt el azóta...

Kiszivárgott: ennyire dögerős chip kerülhet az iPhone 16-ba

Gábor János 2024.02.01. - Az új iPhone termékcsaládba kerülő chip annyira gyors lesz, hogy már…

3 óra telt el azóta...

Para és INGYENES – Már tölthető az új Silent Hill játék PlayStation 5-re

2024.02.01. - A Silent Hill egy olyan játék, ami számtalan rajongó számára egy kihagyhatatlan klasszikus.…

4 óra telt el azóta...

Arat a TikTok, jön fel az streaming – ezeket az appokat zabálják a gyerekek

Gábor János 2024.02.01. - Mintegy 400 ezer család és iskola bevonásával készített nemzetközi kutatást a…

4 óra telt el azóta...

Idén is jön Sonic, de a Metro VR is ütni fog – Ezt tartogatta a State of Play

2024.01.31. - Január második felében egyre több pletyka keringett arról, hogy a hónap utolsó napján…

14 óra telt el azóta...