Az AMD kártyák megjelenése máris beleszólhat az árazásba.

Az elmúlt időszakban többször is felbukkant már az RTX 4070 Ti neve, pedig még hivatalosan be sem jelentették. Az Nvidia várhatóan január elején, a CES 2023 keretein belül leplezné le az újdonságot. Ám valójában már találkozhattunk az érkező kártyával. A szeptemberi prezentációjukban három kártyát ismertettek, az RTX 4090-et és két RTX 4080 modellt.

A gyengébb RTX 4080 modellt végül közösségi nyomásra elkaszálták, akkor 899 dolláros MSRP ár szerepelt mellette. Nem titok, hogy az RTX 4070 Ti név alatt ez az RTX 4080 variáns bújik meg, ennél költséghatékonyabb újrahasznosításra ritkán van példa. Éppen ezért a közösség és az iparági elemzők azt várták, hogy az áron sem módosít semmit az Nvidia. Úgy tűnik, hogy tévedtek:

100 dollárral alacsonyabb árcédulával érkezhet az RTX 4070 Ti!

Hiba lenne azt hinnünk, hogy jófejség vezérelte az óriáscéget. Az AMD decemberben kiadta az RX 7900 XT és XTX kártyáit, mely bizony az RTX 4080-at ostromolják Ray Tracing nélküli 3D teljesítényben. Hogy ez az érdem elismerésre méltó legyen, fontos megemlíteni, hogy mindeközben sokkal kellemesebb árcédulával rendelkeznek. Ennek köszönhetően nem engedheti meg magának az Nvidia, hogy az eredeti áron dobja piacra az RTX 4070 Ti-t.

Apró probléma lehet, hogy Founders Edition nem érkezik az egységből, így a gyártók némileg szabad kezet kapnak az árazást illetően. A belépő szintű, gyengébb hűtéssel rendelkező modellek nagy eséllyel valóban a 799 dolláros ársávba érkeznek, ám a Strix szintű kártyákért biztosan nagy felárat kérnek el majd a külsős partnerek. A teljesítményét tekintve az RTX 3090 Ti-t is lekörözheti az újonc, ám a független mérésekre még szintén kell pár napot várni.

Forrás: Videocardz

Akciófigyelő | Egy kiváló akció-kaland címet ad ma ingyen az Epic

×