Két olyan érdekességet hoztunk a Föld-Hold párosról, amit eddig lehet, hogy nem tudtál.

Az univerzum tele van rejtéllyel és egy csomó olyan fantasztikummal, melyeket jelenleg még csak elképzelni sem tudunk. Ezt az ismeretlent hivatott egy kicsit jobban feltérképezni a nagyon messzire, úgy pedig nagyon régre, szinte az ősidőkbe ellátó James Webb teleszkóp, ami már most számtalan hihetetlen felfedezést tárt az emberiség elé.

Viszont még érdekesebb a tény, hogy nemcsak a minket körülvevő univerzum, de sok esetben még a saját naprendszerünk is egy nagy talán, ami több titkot tartogat, mint amennyit jelenleg tudunk róla. A James Webb űrteleszkóp például pont a napokban szolgált egészen érdekes megfigyelésekkel és fotókkal a Szaturnusz Földszerű holdjáról, a Titánról, melyen eddig sosem látott felhőzetet örökített meg. De hasonló cipőben jár a Holdunk is, amelyet az Artemis-program keretében próbálnak meg a NASA szakemberei alaposabban feltérképezni.

Ha pedig történelmi Hold-misszió, akkor itt van két fantasztikus érdekesség, amit egészen biztosan nem tud az átlagember!

1. A Föld és a Hold közé be lehetne préselni a Naprendszer összes planétáját.

Bizony! Kevesen tudják, de a bolygónk és az egyetlen holdunk között olyan óriási a távolság, amelybe egymás mellé pakolgatva akár beleférne mind a hét égitest. Ezt alapvetően könnyű ellenőrizni, hiszen csak össze kell hozzá adogatni a planéták átmérőjét, majd összehasonlítani a Föld-Hold távolsággal.

Ez persze a gyakorlatban sokkal trükkösebb, hiszen a Hold az ellipszis pályája miatt sosincs ugyanolyan messze a Földtől, sőt, a bolygók a keringésük miatt nem tökéletes gömb alakúak, hanem egy picit nyomottabbak annál. A Hold legközelebbi pontján (amit perigeumnak nevezünk) valamivel kevesebb, mint 357.000 kilométerre helyezkedik az anyabolygótól, míg az apogeumban, amikor a Hold a legtávolabb portyázik tőlünk 406.000 km-t mérhetünk.

Ezekből a számokból azonban még le kell vonnunk a Föld és a Hold sugarát, ami összesen kb. 8100 km. Így az jön ki, hogy az apogeumban az égitestek közötti távolság  398.000 km. Ha a NASA hivatalos és átlagos számaival kalkulálunk, akkor

  • a Merkúr 4879 km
  • a Vénusz 12.104 km
  • a Mars 6771 km
  • a Jupiter 139.822 km
  • a Szaturnusz 116.464 km
  • az Uránusz 50.724 km
  • és a Neptunusz 49.244 km átlagos átmérőjű.

Ez azt jelenti, hogy a Naprendszer bolygói egymás mellett nagyjából 380.008 kilométeres területen terpeszkednének, ha pontosan egymás mellé raknánk őket. Azaz tökéletesen elférnének a Föld és a Hold között, feltéve, ha azok a legtávolabb tartózkodnak egymástól. Sőt, ekkor egy kicsit még szellősen is.

2. Így néznének ki a Naprendszer bolygói, ha kicserélnénk őket a Holdra.

Nem kell olyan erősan hunyorítani a fenti képre, hogy az arányokból lássuk, simán, bármelyik bolygóra lecserélhetnénk a szeretett és hűséges Holdunkat, és még úgy is irtó messze volnánk tőlük. Legalábbis a matek szintjén, a valóságban azonban hiába lenne részünk gyönyörű látványban, olyan hatással volnának ránk, ami nem kifejezetten nevezhető egészségesnek.

No de, kezdjük a látvánnyal, amit megcsodálhatunk egy éjszakai,

 

illetve egy nappali videóban is:

 

A szemfülesek kiszúrhatták, hogy a videókból hiányzik az egyik bolygó, a Merkúr, ennek viszont csupán az az oka, hogy alig nagyobb szegény, mint a Hold. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a többi pompázatos látványt nyújtana – én legalábbis egészen biztosan minden este az eget kémlelném, bármelyik is jönne éppen fel.

A bibi csak az, hogy erre semmiképpen sem lenne lehetőségem, ugyanis súlyos következményekkel járna, ha bármelyik is ilyen közelségbe kerülne hozzánk. Ha a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz vagy a Neptunusz hirtelen megjelenne a Hold helyén, maga a Föld is az adott bolygó egyik holdjává válna.

Azt persze nehéz pontosan megjósolni, hogy mi történne, de a szakemberek szerint, ha például a Jupiter körüli pályára állnánk, akkor teljesen megváltoznának a földi viszonyok. Az árapályokról szinte nem is érdemes beszélni, ahogyan a felszíni kőzetek drasztikus átalakulásáról sem az irtózatos gravitációs vonzás miatt – amiben a bolygó többi holdja is a segítségére lenne.

Ezeknél sokkal keményebb lenne nyomás, ami miatt a Földön sosem látott vulkanikus tevékenység jönne létre. Akkora méghozzá, hogy a mélyről előtörő láva egyenesen az űrbe lövellne ki. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy az emberi, de inkább úgy minden földi élet pillanatok alatt válna a Jupiter áldozatává.

A Szaturnusznál mindezeken túl más problémánk is akadna, mégpedig az, hogy a Dione nevezetű holdja nagyjából olyan távolságra van tőle, mint a mi holdunk, ami azt jelentené, hogy összeütköznénk vele. Szóval szépek lennének, de halálosak is. Jobb nekünk a Holddal.

via – NASA, Slate, Universe Today, Business Insider

Ezt is érdemes lesz elolvasnod:

Horrorhalál – Így nyiffannánk ki a Naprendszer többi bolygóján

 

×