Új generáció = új egészségügy? A technológia fiatal rajongói elég szokatlan páciensek és erre még csak pislognak az orvosok.

Meglepő új trendet tárt fel a Deloitte friss tanulmánya, ami az egészségügyben újonnan fel-felbukkanó kezeléseket és modern módszereket figyelte meg. Fényt derítettek arra, hogy a fiatal generációk egy nagyon jól azonosítható igényt alakítottak ki: az egészségügyben egyszerre használják a modern digitális megoldásokat, miközben ragaszkodnak a fizikai eszközökhöz is.

Ők a figitális betegek,

ami a „fizikai” és a „digitális” szavak összekapcsolódásából ered. Ezek a páciensek azért igazán érdesek, mert a következő években teljesen át fogják alakítani az egészségügyi ellátást – jósolja a HVG a Deloitte nyomán.

Forrás: Nintendo

  • A figitális betegekről elmondható, hogy jóval nagyobb arányban, 76 és 72 százalékban használnak digitális eszközöket a vizsgálat előtt és után, mint nem figitális társaik (58 és 52 százalék).
  • Tanulságos, hogy a figitálisok 60 százalékának nem lenne kifogása az ellen, hogy globális tech céghez kerüljenek az egészségügyi adatai, míg a normál gondolkodású embereknek csupán 39 százalékáról mondható el ugyanez.
  • Szintén 60 százalékuk tartja úgy, hogy okostelefonos alkalmazásokkal remekül nyomon követhető az egészségügyi állapotuk – szemben a hagyományos páciensek 26 százalékával.

A Deloitte szerint az egyre több figitális „beteg” (ami jelen esetben tehát nem betegségben szenvedőt, hanem egészségügyi rendszerben megjelent személyt jelent)

merőben meg fogja változtatni a diagnosztikát és a kezeléseket.

A nem is annyira távoli jövőben egyre nagyobb teret fognak nyerni a virtuális vizitek és a digitális eü-alkalmazások, amelyek az okostelefonokra és más, viselhető eszközeinkre fognak kerülni. A tanulmány megállapítja: a digitalizáció óriási hatékonyságnövekedéssel és minőségjavulással kecsegtet az egészségügyben, így a következő évek egyik fontos trendje lesz a digitalizációval támogatott fizikai megoldások terjedése, amire a globális koronavírus-járvány csak ráerősített.

Ami azt illeti, a játékok szintén megjelenhetnek az egészségügyben:

Jó-e a depresszióra a videojáték? – Egy klinikai szakpszichológus válaszol

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×