Az emberek nem rohannak Windows 11-re frissíteni a gépüket, sokaknak bőven megfelel a Windows 10 is.

Nagyon úgy tűnik, hogy a felhasználók nem kifejezetten kérnek a Microsoft legújabb operációs rendszeréből, amit Lansweeper mérései szerint gyászosan kevés PC-re telepítettek csak fel – írta meg a Forbes.

Bár a rendszer egyre csiszolódik, a vállalati és otthoni felhasználók körében is kifejezetten nehezen és lassan terjed. A Lansweeper 27 millió Windows-eszközt vizsgáló tanulmánya szerint szeptember végéig a Windows 11 a fogyasztói PC-k alig több mint 3%-án, az üzleti számítógépeknek pedig mindössze 2,5%-án volt jelen.

Ez konkrétabban azt jelenti, hogy a Windows 11 még a 2009-ben debütált Windows 7-et sem tudta beelőzni, pedig az a rendszer már hét éve nem kap nagyobb frissítést.

A felmérés szerint a számítógépek 80%-án Windows 10 fut, és bár a Win11-re való felfrissítés ingyenes, sokan ezt akkor sem tudnák megtenni, ha akarnák. A Lansweeper ugyanis arra is rámutatott, hogy a jelenleg piacon lévő PC-k mindössze 60%-a felel meg a redmondiak minimum hardveres követelményeinek – aminek szigorúságán egyébként egyszer már lazítottak.

A portál szerint a legnagyobb hátráltató tényező sok esetben a CPU, azaz a processzor, mivel a Microsoft az automatikus frissítést az Intel 8. generációs vagy újabb processzoraira vagy az AMD megfelelőire korlátozza. Emiatt pedig nagyon sok három vagy négy évnél idősebb PC kiesik a rostából.

Emiatt pedig a Microsoft is ráér még a következő operációs rendszerének kiadásával, az előzetes becslések alapján ugyanis ha a hardverek továbbra is hasonló ütemben fejlődnek, akkor leghamarabb 2026-ra válhat domináns rendszerré a Windows 11. Ez már pedig azért is szerencsés, mert a szoftveróriás 2025-ig tervezi folyamatosan frissen tartani a Windows 10-et, azután – ahogy korábban mindig – fokozatosan leállnak a frissítésekkel.

Ezt is olvasd el:

Mennyi?! – Rengeteg magyar háztartásban nincs még internet

 

×