Ez eddig a legmagasabb pénzösszeg, amivel a Metát az európai adatvédelmi törvények megsértése miatt megbüntették.

Az ír adatvédelmi bizottság a napokban 405 millió euróra, mintegy 162 milliárd forintra büntette a világ legnagyobb közösségi média cégóriását, a Mark Zuckerberg vezette Metát, amiért nem megfelelően járt el a gyerekek személyes adataival az Instagramon – írta meg a CNET és a BBC.

Az ország adatvédelmi felügyelete még 2020-ban indított vizsgálatot a képmegosztó oldallal szemben, amely során kiderült, hogy a gyerekek profiljait alapértelmezettként nyilvánosra állították. Még ennél is súlyosabb, hogy a gyerekprofilokat üzleti fiókká is át lehetett alakítani, ami miatt a gyerekek email-címe és privát telefonszáma is nyilvánossá vált.

A 405 millió eurós – 162 milliárd forintos büntetés a második legmagasabb összeg lenne, amit az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének megsértése miatt technológiai vállalatra szabtak ki. Az első hellyel az Amazon „büszkélkedhet”, amit még 2021-ben bírságoltak meg 746 millió euróra.

A Meta és Zuckerberg természetesen fellebbezni próbál, szerintük ugyanis a vizsgálat olyan régi beállításokra vonatkozik, amiket már legalább egy éve módosítottak. Emellett megannyi olyan új funkciót is készítettek, amelyekkel megnövelték a tizenévesek biztonságát a platformon – ilyen például, hogy felnőtt profilok csak akkor írhatnak rájuk, ha a gyerekek is követik őket.

De nem ez az egyetlen probléma az Instagrammal. Tavaly például előkerült a Facebook/Meta korábbi belsős vizsgálata, ami a fiatal tinilányokra gyakorolt mentális hatásokat vizsgálta. A vállalat saját kutatása pedig azt jelezte, hogy az Instagram súlyos depressziót és testképzavart okozhat, mégsem tettek semmit ellene. Akkor amerikai szenátorok vizsgálatot indítottak a közösségi óriás ellen.

Na és erről hallottál már?

A Faceboook után az Instagram is egyre sz@rabb hely lesz

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×