Összegyűjtöttük a kilenc legeslegjobb vígjáték sorozatot, amit a Netflixen jelenleg találhatsz.

A Netlflix tartalmi útvesztőjében bizony nagyon könnyű zsákutcába jutni. Több száz, olykor több ezer film és sorozat közül kiválasztani azt, amire az elkövetkező napjainkat vagy heteinket elköltsük, remélve, hogy közben azért jól is szórakozunk, azért tud veszélyes lenni (nem annyira, mint egy tigrist simogatni persze), mert az ember a tévedéseiért a szabadidejével fizet.

Ez pedig a legdrágább fizetőeszköz, amivel egy néző rendelkezik: az ideje. Ezért is döntöttünk úgy, hogy alkalomadtán elhozunk egy műfaji ajánlót, amivel leredukáljuk a hibalehetőségeket, hogy tényleg olyan sorozatok elé üljünk le, amelyekért valóban és minden másodpercért megéri.

Ezúttal a Netflix legjobb vígjáték sorozatai közül csemegéztünk, és választottuk ki az általunk legjobbnak vélt kilencet.

9. A férfi a méh ellen [Man vs. Bee]

Rowan Atkinson az utóbbi években már nem különösebben aktív a filmes és sorozatos karrierjében. Ezért is örömünnep a 9 epizódos Man vs Bee, magyarul ‘A férfi a méh ellen’ című sorozat érkezése, aminek főszerepét a Netflix kedvéért csak elvállalta.

Nyilván nem ez lesz Atkinson pályafutásának csúcsa, mégis nosztalgikus melegséggel tölti el az ember szívét, amikor a tőle megszokott helyzetkomikumokat látja. Nevethetünk rajta vagy vele, szurkolhatunk a bosszantó méhnek, vagy foghatjuk a fejünk a szürreális helyzeteken, az viszont garantált, hogy Atkinson egyetlen pillanatra sem okoz csalódást.

8. Vidám! [Happy!]

Az indokolatlanul magyarra fordított Happy! az egyik legőrültebb akció-vígjáték sorozat a Netflix kínálatában, amit találhatunk. Az azonos című képregényt a legendás Crank – Felpörögve alkotói adaptálták, méghozzá kiváló módon, és ugyan akadnak kevésbé működő elemei és részei, a Happy egyszerűen nagyszerű.

A történet szerint van a világ legjobb detektívje, az ex-zsaru, de mára már csak egy szimpla kocsmatöltelék verőlegény Nick Sax, aki egy szívrohamot túlélve egy egészen érdekes lénnyel találkozik. Ő nem más, mint Happy, egy elrabolt kislány képzeletbeli kék szamárkornis barátja, akit csak Nick, és kizárólag ő képes látni és hallani. A furcsa véletlenből verbuvált duó hamarosan elkezd nyomozni a kislány után, miközben olyan brutális és szürreális kalandokba keverednek, mint amilyeneket a Crankben láthattunk.

7. Családi hírek [Great News]

A Családi hírek Tina Fey egyik legjobb sorozata, ami tagadhatatlanul a korábbi alkotását, a 30 Rockot idézi.

A kettő között azonban a legnagyobb különbség, hogy a Családi hírek inkább egy klasszikusabb munkahelyi szitkom, vagyis a történet nagy része a munkahelyen zajlik, ami jelent esetben egy hírcsatorna szerkesztősége, a fő mozgatórugója pedig a dolgozók egymáshoz való viszonyulása. Ez pedig azért lesz egyre kuszább és bonyolultabb, mert a főszereplő hírszerkesztő és producer, Kathie édesanyja egy napon úgy dönt, hogy egyetemre megy, a gyakornoki munkáját pedig a lánya munkahelyén fogja végezni.

A rettentő vicces szitkom eredetileg az NBC-n futott, de a második évad után elkaszálták, ez viszont egyáltalán ne zavarjon senkit, a sztori így is kerek és egész lesz.

6. Superstore – Az agyament műszak

Bizony, egy újabb munkahelyi szitkom, a Superstore viszont a lehető legjobb fajtából való. Ez nyilván nem a véletlen műve, ugyanis az agyament műszakot annak a Justin Spitzernek köszönhetjük, aki hét éven keresztül dolgozott íróként az amerikai The Office-on. Ezúttal viszont az irodát egy szupermarketre cserélte.

A Superstoreban egy csapat áruházi dolgozó mindennapjait követhetjük nyomon, akiknek sokkal izgalmasabb életük van, mint elsőre gondolnánk. A színészek java része ismeretlen arcokból áll, azt viszont garantálom, hogy a hatodik évad utolsó részén már a legjobb barátainkként fogunk tőlük elbúcsúzni.

Minden epizód elképesztően vicces, tanulságos, mély és tele van szeretettel, szóval ha eddig kimaradt, akkor mindenképpen pótold.

5. Megtörhetetlen Kimmy Schmidt! [Unbrakable Kimmy Schmidt]

És ismét egy Tina Fey alkotás, ami véleményem szerint karrierjének egyik legjobbja. A Megtörhetetlen Kimmy Schmidt az egyik legelképesztőbb és legviccesebb vígjáték sorozat, amit valaha is láthatsz. Színes, szagos, tele van szeretettel és olyan poénokkal, helyzetkomikumokkal, amiktől nemcsak a röhögőgörcs kap majd el, de a fejed is leviszi.

Már csak az alapfelütése is zseni: van egy világvége hívő pap, aki elrabol, majd évekre egy atombunkerbe zár néhány nőt és lányt, köztük is a mindig optimista és szeretetteljes, ám végtelenül naiv Kimmy Schmidttel. 15 évvel később egy kisebb csoda folytán a hatóságok rájuk akadnak és megmentik őket, a kapott kártérítésből pedig Kimmy New Yorkba költözik, hogy új életet kezdjen. Ebben lesz segítségére Titus Andromedon, wannabe popsztár, Lillian Kaushtupper a leszakadt drogdíler főbérlő, illetve a szupergazdag, de kissé butácska Jacqueline.

Kimmy szerepében a The Office imádnivaló Erinje, azaz Ellie Kemper, aki azonnal levesz bárki a lábáról. A Megtörhetetlen Kimmy Schmidt megannyi jelölést kapott az egyre erősebbé váló szezonjai után, amit 2020-ban egy zseniális és a történetet lezáró interaktív filmmel fejeltek meg.

4. Brooklyn 99 – Nemszázas körzet

A lista harmadik, de nem utolsó munkahelyi sitcom-ja, ami egy képzeletbeli Brooklyn-i rendőrségre invitál. A Nemszázas körzet műfajának egyik legnagyobb királya, amit a szakma többek között Emmy- és Golden Globe-díjjal jutalmazott.

A casting itt is zseniális: a főszerepekben több tehetséges komikust is találunk, Andy Samberggel az élen, de Terry Crews is talán itt nyújtja élete legjobb alakítását, mint Terry Jeffords őrmester. A sorozat sokszor foglalkozik komoly társadalmi kérdésekkel, vagy áll ki határozottan emberi jogok mellett, de többször állít görbe tükröt a valódi rendőrségnek is.

A Brooklyn 99 2021 szeptemberében ért véget a 8. évaddal, a Netflixen azonban csak  a 7. évadig tudjuk megnézni. Senkit nem szeretnék a kalózkodásra biztatni, de jelenleg egyszerűen nincsen más mód, hogy befejezzük ezt a nagyszerű, végtelenül vicces és tanulságos utazást, amire a sorozat invitál bennünket.

3. Balfékek [Community]

A fordítók gyöngye itt is megmutatta magát, amikor minden idők egyik legjobb komédiáját Balfékekre nevezte. Dan Harmon karrierjének egyik legfényesebb ékköve a Community, amivel tulajdonképpen le is fektette az alapjait a később kult-sorozattá váló Rick és Morty-nak.

A történet egy egyetemi tanulócsoportot és annak összekovácsolódását mutatja be hat évadon, és 110 részen keresztül. A poénjai egyszerűen zseniálisak, sokszor pedig olyan mélyek, hogy még másodjára is megdolgoztatja az ember agyát. Minden, amiért a Rick és Morty-t annyira szeretik, az itt is megvan, a különbség csupán annyi, hogy itt valahogyan jobban tudunk kötődni a karakterekhez, mint az animációs remekműben.

Nem mellesleg megannyi színész karrierjének beindítója is volt: itt bontakozhatott ki Donald Glover és Alison Brie, a mémek által itt vált szupersztárrá Ken Jeong, Danny Pudi élete alakítását hozza az autisztikus Abed szerepében, de Gillian Jacobs és Joel McHale is innen lehet sokaknak ismerős.

2. A hivatal [The Office]

Az ismét érthetetlen fordítás miatt magyarul A hivatalként ismert The Office-ot sokaknak már nem kell bemutatni, hiszen a világ egyik, ha nem épp a legismertebb és legmetább vígjáték sorozata. A Dunder Mifflin scrantoni irodája megannyi felejthetetlen pillanatot és mémet, na meg egy Steve Carellt adott a világnak, ezért minden hasonló lista egyik magasra rakott kötelező szereplője.

A sorozat egyébként a zseniális Ricky Gervais azonos című, többszörösen elismert brit ál-dokumentarista munkahelyi sitcom-jának amerikai feldolgozása, ami 171 epizóddal lett hosszabb az eredetijénél. A The Office az egyik legnagyob hatású sorozat, amit tulajdonképpen kötelezővé kellene tenni.

1. Mögöttem az élet [After Life]

Ha pedig szóba jött Ricky Gervais, akkor az egyik legjobb Netflixes vígjáték sorozat mellett sem mehetünk el szó nélkül, amit éppenséggel pont ő készített. Az After Life, magyarul a Mögöttem az élet valójában nem teljesen vígjáték, de legalábbis pont annyira dráma is.

A sorozat központi eleme a gyász feldolgozása és annak folyamatai, de nagyon fontos téma a depresszió és a mentális betegségek is. Az After Life egy végtelenül kettős sorozat: az egyik pillanatban elképesztően zseniális módokon képes megnevettetni a nézőt, egy pillanattal később pedig úgy ríkatja meg, mint mozgóképes alkotás még soha.

Ricky Gervais ebben a sorozatban nemcsak a nevetőizmainkkal, hanem az érzéseinkkel is játszadozik. Nagyon magasról hagyja az embert alázuhanni az érzések tengerébe, hogy aztán újra és újra megismételje azt. Pont, ahogyan a főszereplőnk, az általa megformált Tony is érezheti magát, pont, ahogyan a depresszió is dolgozhat egy emberben.

A Mögöttem az élet az egyik legjobb dolog, amivel a Stranger Thing után a Netflixen találhatsz, ha pedig vevő vagy az intelligens, sokszor társadalomkritikus és egyáltalán nem polkorrekt poénokra, de nem is félsz az érzésekbe alárepülni sem, akkor pedig egy kötelező alkotás, amit megnézhetsz.

Úgy érzed lehagytam valamit a listáról? Sebaj, írd meg nekünk kommentben!

Ha pedig másfajta néznivalót is keresel, akkor ezeket sem érdemes kihagyni:

5 (+1) fantasztikus minisorozat a Netflixen, amit mindenképpen látnod kell

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×