Film/TV

Földönkívüli lázadókként ábrázolta az ukrajnai tüntetőket az új Star Trek sorozat

Egészen furcsa, már-már szürreális képsorokat láthattak azok, akik nézik a Star Trek: Strange New Worlds című éppen csak útjára induló sorozatot. Az egészen biztos, hogy az alkotók nem pont így szerették volna újra kalandos útjukra engedni Pike kapitányt és Spockot, ugyanis rögtön az első résszel sikerült beletenyerelniük egy nagyobbacska balhéba, amibe igazából saját maguk masíroztak bele bátran.

A találóan csak „Strange New Worlds” címere keresztelt első epizódban az Enterprise legénysége egy ismeretlen világra, a a Kiley 279-re látogat, hogy felkutassák az eltűnt Csillagfotta-tiszteket. A Kiley azonban nem az a békés planéta, ahol az ember csak úgy körbekérdezget az eltűnt cimborái után, de minimum nehézkes a dolog a helyi kormány és a civilek egyre elharapódzó konfliktusa miatt.

Szóval elég gyakoriak a lázongások, amelyekről a Kiley kormánya rendre be is számol a saját médiájában, természetesen nem túl jó fényben feltüntetve az elégedetlenkedőket. Hőseink éppen csak megérkeztek a bolygóra, máris láthatnak egy ilyen tévé beszámolót, amelyet a sorozat alkotói egy valódi esemény felvételeivel illusztráltak.

Ez pedig nem más volt, mint a 2014-es Majdan téri (Függetlenség téri) tüntetéssorozat egyik megrázó felvétele, amikor az ukrán lakosság hatalmas tömegekben az utcára vonult, tiltakozásul az akkori kormány ellen. A tüntetés azonban erőszakba torkollott, amikor a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. A drámai események során több mint száz civil veszítette életét.

Az ukrán civilek halálos kimenetelű tüntetését pedig az új Star Trek tulajdonképpen egy földönkívüli faj lázongásaként mutatja be.

Viszont nem az ukrajnai tüntetésről készült archív felvétel az egyetlen, ami feltűnik a sorozatban. Az epizód későbbi részében Pike kapitány a Kiley 279 kormánynak a Föld történelméből mutat válogatott felvételeket, amelyekben a 2021. január 6-i amerikai Capitoliumnál zajló zavargásokról készült felvételekre a harmadik világháború előzményeként hivatkozik.

„A Star Trek mindig is olyan sorozat volt, amely társadalmi kérdésekkel foglalkozik, és mi tényleg nem akartunk ettől elzárkózni. Nagyon fontos volt számunkra, hogy biztosak legyünk abban, hogy ez a darab, ez egy lényeges darabja a Roddenberry-örökségnek” – mondta nemrég Henry Alonso Myers a sorozat társalkotója a Cinemablendnek arra válaszul, hogy miért használnak ilyen archív felvételeket a munka során. – „Miközben azt kerestük, hogyan találjuk fel és használjuk fel újra mindezeket a 21. században, próbáltuk kitalálni, hogyan szólhatna ez a történet a mi korunkhoz. Amikor sci-fit csinálsz, az elkerülhetetlenül a jelenhez szól, az eredeti sorozat történetei valójában például az 1960-as évek társadalmi kérdéseiről szóltak. Már az is, hogy olyan sci-fi sorozatot csinálunk, amely társadalmi kérdésekkel foglalkozik, akár szándékunkban áll, akár nem, mindig azt jelenti, hogy a jelennel fog foglalkozni.”

Az alkotók döntése alapesetben érthető lehet, de egy jóérzésű ember számára elfogadhatóvá talán csak akkor válik, ha a valódi események nem jártak halálos áldozatokkal. Mint tudjuk, mindkét eseményen történtek tragédiák, az egyik pedig a jelenlegi események fényében egy picit talán még ízléstelennek is hat, hiszen 8 évvel ezelőtt az ukrajnai polgárok pont az orosz befolyás ellen, és az Európai Unió mellett mentek ki tüntetni – mint tudjuk, az életüket kockáztatva ezzel. Jelenleg pedig Ukrajna véres háborúban áll Oroszországgal…

Te mit gondolsz erről? Szerinted teljesen elfogadhatóak a Star Trek új sorozatában látottak, vagy jobb lett volna inkább más felvételeket választani?

via – Gizmondo, Noticias del Mundo

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

6 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

10 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

12 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

12 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

12 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

12 óra telt el azóta...