Tech/Tudomány

Sosem árt egy extra backup – Így mentsd le az összes Gmail leveled

Kétségtelen, hogy a legelterjedtebb „lakosági” email szolgáltató hazánkban is a Google Mail / Gmail, így a nagy többség innen mentené vagy költöztetné adatait. Több oka is lehet annak, hogy miért szeretnénk biztonsági mentést készíteni a leveleinkről. Könnyen lehet, hogy céges fiókra váltunk vagy csak olyan érzékeny adatokat tartalmaznak az elmúlt években felgyülemlett levelek, hogy szeretnénk, ha biztos helyen, helyeken is lenne belőle egy vagy több másolatunk. Szerencsére a Gmail kiváló lehetőséget teremt ezek lementésére, ám kicsit eldugott felületen teszi mindezt. A lenti módszer segítségével MBOX és JSON formátumban kerülnek lementésre a leveleink, melyeket később külsős programok segítségével pillanatok alatt meg is nyithatunk.

Nézzük is, hogy milyen módon menthetjük le GMailes leveinket!

1. Jelentkezzük be a Google fiókunkba.

2. A GMail weboldalán kattintsunk a profilunk ikonjára, majd kattintsunk a Google-fiók kezelése / Manage Your Google Account opcióra

3. Ez megnyitja a Google Account felületet, ahol a Data & Privacy / Adatok és adatvédelem menüpontot kell megkeresnünk.

4. Keressük meg az Adatok az Ön által használt alkalmazásokból és szolgáltatásokból / Data from apps and services you use feliratot, majd kattintsunk rá.

5. Kattintsunk rá az Adatok letöltése / Download your data opcióra

6. Ekkor megnyílik a Google Takeout felülete, mely az összes Google szolgáltatást felsorolja számunkra, csak az E-mail fiókunk legyen kiválasztva, a többi mögül vegyük ki a pipát.

7. Az adatainkat két formátumban menthetjük le: MBOX és JSON. Az MBOX-ot megnyitják a népszerű levelező programok, míg a JSON formátumban csak a felhasználói beállításaink lesznek lementve.

8. Kattintsunk Az összes levelezési adatot tartalmazza / All Mail data included gombra, majd válasszuk ki, hogy mely kategóriákat szeretnénk lementeni, akár címkékre is szűrhetünk.

9. Tekerjünk le az oldal aljára, majd kattintsunk rá a Következő lépés / Next step gombra

10. Válasszuk ki, hogy milyen módon szeretnénk importálni az adatokat, akár külsős Cloud szolgáltatások tárhelyeire is elküldhetjük azokat

11. Kiválaszthatjuk, hogy 1 vagy 6 részletben szeretnénk-e importálni, illetve megadhatjuk, hogy milyen fájlformátumban és méretben szeretnék lementeni az adatokat

12. Ezután nincs más dolgunk, mint a Create Export gombra kattintani. Miután a Google szerverei végeztek a művelettel egy emailt kapunk, melyben a kiválasztott módnak megfelelően lementhetjük az adatainkat. Ekkor meg kell adnunk még egyszer a jelszavunkat, hogy biztosan ne illetéktelen felhasználók töltsék le az általunk kérvényezett archívumot.

Az MBOX fájlokat gyakorlatilag bármilyen népszerű, asztali email klienssel megnyithatjuk, az ajánlottak közé tartozik a Mozilla Thunderbird vagy épp a Mailbird. Ahogy azt a folyamat közben láthattuk, nem csak Gmail adatainkat tudjuk lementeni, hanem gyakorlatilag az összes létező Google szolgáltatásét. Annak ellenére, hogy a Google esetében meglehetősen kevés az esély egy nagyobb adatvesztésre, sosem árthat lementenünk az érzékeny és fontos adatainkat.

Te milyen gyakran csinálsz backupot?

Arpi

Korábbi cikkek

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

23 perc telt el azóta...

Ha ezt bevezeti a TikTok, mindenki reklámszereplő lesz a platformon

2024.02.02. - Nagyon meg lennék lepve, ha 2024-ben még magyaráznom kellene, mi is az a…

54 perc telt el azóta...

Valentin-nap előtt: 7 randiszimulátor, ami tényleg segít csajozni

Gábor János 2024.02.02. - Nem leszel tőlük rögtön a Végzet Asszonya, vagy a Nők Bálványa,…

1 óra telt el azóta...

A Sony és az AMD már dolgozhat a PlayStation 6 alapjain

0224.02.02. - Persze még nagyon messze vagyunk attól, hogy a Sony terveit megvalósulni lássuk, egyes…

2 óra telt el azóta...

Ilyen egy átlagos gamer PC 2024 februárjában – Győz a Windows 11?

2024.02.02. - Manapság, amikor a videokártya és hardver piac kezd kicsit helyreállni, sokszor előkerül az…

2 óra telt el azóta...

Pápá GTA! Több Windows rendszeren is megszűnik a Rockstar Launcher

2024.02.02. - Tudom, hogy ez egyeseknek furcsa lehet, de még mindig nagyon sokan használnak Windows…

3 óra telt el azóta...