Tech/Tudomány

Az adat mindennél fontosabb – 5 jel, ami előre jelezheti a háttértárad elromlását

Beszélhetünk sokmilliós gamer számítógépekről vagy épp irodai, dedikált videókártyával sem rendelkező PC-kről, minden esetben elvárható, hogy különösebb problémák nélkül tegyék a dolgukat a mindennapok során. Sajnos a valóság nem mindig fedi ezt, hiszen csakúgy mint más elektromos eszközök, a számítógépek sem bírják a végtelenségig, előbb-utóbb valamelyik alkatrész megadja magát.

Annak ellenére, hogy egy-egy komponens cseréje nem feltétlenül hatalmas művelet, pénzügyileg eléggé megszenvedhetjük, de van egy ennél is fontosabb dolog, amit nem feltétlenül tudunk pótolni. Ez pedig nem más, mint az adat, melyeket a háttértárainkon tárulunk. Manapság a számítógépek jelentős részében megtalálhatunk SSD-ket, melyek talán egy fokkal jobban bírják a strapát, de az általános adattárolásra még mindig a HDD lehet a legjobb opciónk, főleg, ha kiszámoljuk, hogy mennyi tárhelyet kapunk adott pénzért. Nem árt figyelnünk a háttértárakkal kapcsolatos hibajelenségeket, melyek időben elcsípve még lementhetjük adatainkat. A TechSpot segítségével össze is gyűjtöttük ezeket. SSD-k esetében is előfordulhatnak a lenti hibajelenségek, ám rengeteg esetben azokon a vezérlő chip romlik el, mely nem biztos, hogy ennyire látványos jelekkel párosul.

Íme öt jel, ami háttértáraink elromlását jelzi előre!

Fura hangok

Ez a szekció a HDD-ket érinti, hiszen az SSD-k és egyéb flash alapú háttértárak nem igazán tartalmaznak mozgó alkatrészt, így nem tudnak ilyen formán „jelezni” sem. HDD-k esetében az alap zajok a működés részei, ám amint ezektől eltérő, fémes, hangos zajok érkeznek a gépünkből, érdemes azonnal elkezdenünk az érzékeny adataink lementését.

Hova tűntek a fájljaim?

Szintén klasszikus jelenség a haldokló háttértárak esetében, amikor véletlenszerűen elkezdenek eltünedezni fájljaink a gépről. Ez is inkább a HDD-re jellemző hibajelenség. A fájlok tárolását nem egy folyamatos adatfolyamként kell elképzelnünk, hanem apró adatblokkonként. Könnyen lehet, hogy ezek a blokkok fizikailag is egymás mellett helyezkednek el, ám az is lehet, hogy teljesen elszórva a lemezen. Elég, ha csak az egyik ilyen adatblokk sérül, máris elérhetetlen lesz a teljes fájl.

Miért ilyen lassú a rendszer?

Lassúságra nem a HDD és SSD közötti különbséget kell értenünk, hanem az egyes adathordozók sebességének, teljesítményének saját magához viszonyított romlását. A PC lassúsága kiváló mutatója lehet az éppen haldokló háttértáraknak, hiszen néhány különleges eseményt (pl. elromló vízhűtés pumpa vagy ventilátor és ebből fakadó melegedés stb.) leszámítva, a CPU, RAM és GPU egységeink ritkán kezdenek el szignifikánsan lassulni. Ilyenkor érdemes számításba venni a HDD és SSD egységeink haldoklását, főleg, ha fájlok olvasásakor és írásakor többször is hibát észlel az operációs rendszerünk a lassúság mellett.

Boot problémák

Szintén tipikus jelenség a haldokló háttértárak esetében, hogy a HDD és az SSD bootolás közben különféle hibákba fut bele. Enyhébb esetben pár próbálkozás után be tudunk lépni a rendszerbe, míg komolyabb problémák esetén a teljes boot szektor is eltűnhet róluk. Ha ilyen problémákat tapasztalunk és biztosan nem mi okoztuk, akkor ismételten érdemes elgondolkodni a biztonsági mentésen.

Hiba a mátrixban

Vannak olyan hibajelenségek, melyek könnyen jelezhetik az SSD és HDD közelgő halálát, ám mindenképp érdemes előtte kizárnunk a többi komponensünket, hogy biztosan kijelenthessük ezt. Ilyen jelenség lehet a híres kékhalál, a Windows BSOD képernyője, mely könnyedén jelezheti a háttértárak hibáit, de ezen kívül ezernyi más dolgot is.

Szoftveres ellenőrzés

A modern HDD, SSD és eMMC háttértárak rendelkeznek úgynevezett S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) technológiával, mely jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat sok esetben. Elsődleges feladata a meghajtó megbízhatóságát jelző különböző értékek figyelése és jelentése azzal a céllal, hogy előre jelezze a közelgő hardverhibákat. Ezek kiolvasásához nem árt egy külső program, melyből rengeteg a rendelkezésünkre áll 2022-ben, ám talán hazánkban a Hard Disk Sentinel a legelterjedtebb segédprogram. A program pár pillanat alatt kiírja HDD/SSD egységünk teljesítménymutatóját, a várható élettartamot és problémás esetekben pedig akár a hibák pontos okát is.

Ne feledjük, hogy egy kisebb SSD vagy HDD esetében a komponens maga nem is biztos, hogy olyan sokat ér, ám a rajta lévő adatok akár felbecsülhetetlenek is lehetnek. Ennek megfelelően a legfontosabb fájlokat érdemes több helyen tárolnunk, főleg, ha a fenti hibajelenségek valamelyikét már tapasztaltuk az elmúlt időszakban.

Te milyen backup megoldást használsz?

 

Arpi

Korábbi cikkek

Megjelent egy remek Csillagkapu-játék a Steamen, amit ingyen kipróbálhatsz

Bódi Dániel 2024.02.04. - Hiába adja magát a Csillagkapu hatalmas univerzuma, a játékfejlesztők nem különösebben…

12 óra telt el azóta...

Ezzel a Warzone fegyverrel apríts a Season 1 utolsó napjaiban

2024.02.04. - A Warzone és Modern Warfare III második közös szezonja február 7-én érkezik a…

13 óra telt el azóta...

Mostantól gyerekjáték lesz feltelepíteni a Windows nyílt forrású klónját

2024.02.04. - A ReactOS egy nyílt forrású projekt, melynek célja, hogy egy mikrokernel alapú, a Windows NT, Windows 2000 és  XP alkalmazásaival és drivereivel kompatibilis operációs…

14 óra telt el azóta...

Korábban jöhet a legígéretesebb Star Wars-játék valaha, mint gondolnád

Bódi Dániel 2023.02.04. - A Star Wars Outlaws nem csak az utóbbi, hanem úgy en…

14 óra telt el azóta...

Majdnem kivették a Counter-Strike 2 alap funkcióját a fejlesztés során

2024.02.04. - A 2023-as év hatalmas vízválasztó volt a Counter-Strike széria életében. A CS:GO 2012-es…

14 óra telt el azóta...

Tényleg teljesen hangtalan Nvidia kártyával készül az egyik gyártó

2024.02.04. - Az Nvidia mostanra végzett a januári kiszórással. Az elmúlt időszakban megérkezett az RTX…

14 óra telt el azóta...