Tech/Tudomány

Informatikusokból áll az ukránok egyik legkeményebb egysége

Az ukrán Aerorozvidka nevű egységet még jóval az ukrán-orosz háború kitörése előtt, 2014-ben alapították, a világhírnévre viszont az elmúlt egy hónapban tettek szert azzal, hogy drónjaikkal sorra semmisítik meg az orosz páncélos járműveket-egységeket. Eddig azt sem nagyon ismerhettük, hogy kik alkotják ezt az elit egységet, de mint a Business Insider utánajárásából kiderült: jórészt tenni akaró informatikusokból.

Az Aerorozvidka először még csak egyedi drónokat készített az ukrán hadsereg számára, mostanra viszont már maguk is intéznek különböző felderítő műveleteket, ha pedig kell, akkor bombáznak is. A drónokat általában a boltból szerzik be, leginkább az Autel, a DJI, és a Parrot eszközeit használják, melyeket jelentősen módosítanak, materializálnak.

A legértékesebb drónjukat, az R-18-as oktokoptert viszont a semmiből, saját maguk rakták össze. Hatótávolsága 4 km, repülési ideje 40 perc, és 5 kg-os bombákat képes ledobni.

A híres R-18-as oktokopter

A csapat szerint egy R-18-as megépítése körülbelül 20.000 dollárba kerül, így sokkal olcsóbb, mint az olyan páncéltörő rakéták, mint az egyszer használatos NLAW, amelyek darabonként 40.000 dollárba kerülnek – melyekkel ellentétben a drónokat többször is be lehet vetni.

Az Aerorozvidka a dróncsapat mellett egy kiberbiztonsági „delta” csapattal is rendelkezik, aminek tagjai a NATO által támogatott, webalapú helyzetfelismerő rendszerrel felmérik, majd térképet készítenek az orosz célpontokról. Ez az egység használja Elon Musk műholdas internetét is, amely segít biztosítani a kapcsolatot akkor is, ha internet- vagy áramkimaradás van.

Az Aerorozvidka jellemzően az éjszaka leple alatt hajtja végre a küldetéseket, mert a drónjaik hőkamerái előnyt jelentenek számukra. Az éjjellátó szemüvegekkel és mesterlövészpuskákkal felszerelt drónkatonák quadok segítségével lopakodva mozognak az erdőkben, és az orosz erők megtámadására alkalmas pozícióba kerülnek.

Az egység naponta mintegy 300 felderítő küldetést hajt végre, és „tucatnyi, talán több száz” orosz járművet semmisített meg – mondta Mykhailo, az ukrán IT-sekből álló elit alakulat kommunikációs vezetője. A legnagyobb és leghíresebb győzelmük a Kijev megtámadására induló több kilométeres orosz konvoj megállítása volt, amelyből jelentős mértékben vették ki a részüket.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

1 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

1 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

1 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

1 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

2 óra telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

2 óra telt el azóta...