Tech/Tudomány

Musk bosszúja? – Kirúgták a Tesla dolgozót, mert levideózta, hogy az önvezető Teslája oszlopnak vágódik

Az azért elég nyílt titok, hogy a Tesla önvezető funkciója a kanyarban sincsen ahhoz képest, amilyennek Elon Musk többször is lefestette. Sőt, maguk a Tesla szakemberei mondták, hogy a cég első embere rendre eltúlozza az autó képességeit, főleg, ha a teljes önvezetés kerül szóba. Mindemellett nem lehet azt sem állítani, hogy ne tennének meg mindent a cél elérése érdekében, csak maximum tovább kell várni rá, mint amikorra Musk beígérte.

Most azonban egy egészen kényes történet került elő az önvezetéssel kapcsolatban. Az egyik – már csak volt – Tesla alkalmazott, John Bernal ugyanis azt állítja, hogy azért bocsátották el az állásából, mert egy olyan videót töltött fel a YouTube-csatornájára, amelyen egy önvezető módban közlekedő és balesetet szenvedő Tesla autót mutatott.

„Februárban kirúgtak a Teslától, a YouTube-csatornámra hivatkozva. Annak ellenére, hogy a feltöltéseim a saját járművemről történtek munkaidőn vagy a cég tulajdonán kívül egy olyan szoftverrel, amiért fizettem” – mondta Bernal a videójában.

Bernal egyébként a Tesla robotpilóta részlegén dolgozott „fejlett vezetőtámogató rendszerek tesztelőjeként”, és a csatornájának tematikája is erre épült. Videókat már több mint egy éve készít a teljes önvezető mód félig nyílt, a civilek előtt is elérhető bétájáról, eddig azonban – még ha kisebb problémák adódtak is, de – nem történt semmilyen incidens. Ez februárban megváltozott, amikor az egyik videójában a Teslája egy kisebb oszlopnak csapódott.

A legérdekesebb, hogy a kirúgása után a saját autójának FSD-jéhez való hozzáférését is visszavonták. A CNBC ezután átnézte Bernal Teslánál való munkaviszonyára vonatkozó feljegyzéseket, de állításuk szerint az nem tartalmazott semmilyen írásos részletet arról, hogy pontosan miért rúgták ki. Ez nagyjából egybecseng a decemberben a New York Times-nak nyilatkozó Tesla mérnökök állításaival, akik azért kérték a nevük elhallgatását, mert attól féltek, hogy Musk bosszúból kirúgná őket.

Bernal esetében legalábbis szabálytalanságra semmiképpen sem hivatkozhatnak, hiszen a biztonsági előírásokat betartva minden alkalommal a volán mögött ült kezét beavatkozásra készen a kormányon tartva. A vállalat sem a CNBC, sem pedig a Business Insider megkeresésére nem nyilatkozott.

 

 

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Játék közben ez a masina szagokat ereget – Robbanás, vihar, mindent érezni fogsz

2024.02.28. - Természetesen sokan próbálkoztak már azzal, hogy létrehozzanak valamilyen rendszert, amivel a filmekben, videojátékokban…

25 perc telt el azóta...

Megéri kipróbálni: így töltheted le és használhatod a megújult Nvidia appot

2024.02.28. - Az Nvidia az elmúlt időszakban nem unatkozott. A cég fő profilját jelenleg a…

54 perc telt el azóta...

A Nintendo el tervezi kaszálni a közkedvelt Switch emulátort

2024.02.28. - Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi…

1 óra telt el azóta...

Besz@rsz! – Így kerülik el a CoD csalók a Ricochet anti-cheat büntetését

2024.02.28. - Azt pontosan tudjuk, hogy a Call of Duty egyik legnagyobb problémája jelenleg a…

1 óra telt el azóta...

40 percnyi játékmeneten pörög a világ eddigi legvalósághűbb játéka

Bódi Dániel 2024.02.28. - Közel 40 percnyi nyers és valódi játékmeneten pörög a videojátékok történelmének…

2 óra telt el azóta...

Ingyenes battle royale móddal támadhat a Warzone-nak az új Battlefield

2024.02.28. - Nagyon úgy fest, hogy az Electronic Arts a Battlefield 2042 hatalmas bukása után…

3 óra telt el azóta...