Tech/Tudomány

Jön a terminátor? – Az amerikaiak bevetik a robotkutyát, amire fegyvert lehet szerelni

a Black Mirror című sci-fi thriller sok évadon keresztül szolgált számos elrettentő példával a technológia lehetséges, de mindenképpen rossz felhasználásáról, amely részek során például azt is bemutatták, hogy miért nem olyan jó ötlet autonóm robotokra fegyvert szerelni.

A sorozat alkotóinak felvilágosító tanácsait a Ghost Robotics munkatársaira teljesen ellenkező hatással volt, szóval tavaly be is mutatták az első olyan robotkutyájukat, amely hátán egy nagy hatótávolságú mesterlövész puska virított. Akkor arról volt szó, hogy a fegyvert elővigyázatosságból még nem bíznák a mesterséges intelligenciára, de azt azért kiemelték, hogy a halálosztó felderítőgép minden körülmények között bevethető.

Erre a reklámra pedig jól rá is harapott az amerikai kormány, és a belbiztonsági minisztérium (DHS) bejelentette, hogy hamarosan megkezdik a katonai tesztelését a Ghost Robotics autonóm robotjának.

A teszteket az amerikai vám- és határvédelem fogja végezni az amerikai-mexikói határ mentén, és kiemelték, hogy a robotkutyákra semmiképpen sem raknak fegyvereket (még?). A 45 kilós gépek mindössze felderítő munkát fognak ellátni, méghozzá emberi irányítás nélkül, önmagukat irányítva, de szigorú ellenőrzések mellett.

A tesztelés bejelentésének időzítése viszont kifejezetten érdekes is lehet, tekintve a jelenleg kipattant orosz-ukrán helyzetet, ami miatt a Pentagon több ezer amerikai katonát vezényel Kelet-Európába. Ha a Ghost Robotics gépe átmegy a teszteken, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy esetleges háborúban is bevethetik majd őket, emberéleteket kiváltva ezzel.

Ezzel szemben a robotok feltörésének veszélye is fennállhat, ami mellett azt sem érdemes elfeledni, hogy Oroszországban pont mostanában fogták el a világ egyik legveszélyesebb hacker-banda tagjait is, akiknek jórészt ugyan nyugati célpontjaik voltak, de az orosz vezetés nem adja ki őket.

via – Interesting Engineering, The Verge

Mindeközben Kína megépítette a világ legnagyobb katonai „lépegetőjét”:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ezeket a játékmódokat hozta el a Warzone Season 2

2024.02.07. – Február hetedikén hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III második,…

7 óra telt el azóta...

Pillanatok alatt feltörhető a Windows védelme – Nincs is rá megoldás?

2024.02.07. - A Windows éppen 17 éve, 2007 januárjának végén mutatta be a BitLocker nevet…

8 óra telt el azóta...

Több szinten is átalakult a Counter-Strike 2 füstje – Erre számíthatsz

2024.02.07. - A Counter-Strike 2 rajongók végre kicsit fellélegezhettek, hiszen február hetedikén új frissítésre ébredhettek.…

8 óra telt el azóta...

Pofátlanul jó áron húzhatod most be ezt a 144 Hz-es gamer monitort

2024.02.07. - Az elmúlt években minden máshoz hasonlóan a gamer monitorok piaca is átrendeződött. Míg…

8 óra telt el azóta...

Közel 20 Warzone fegyvert érintenek a Season 2 nerfek, buffok – Itt a lista

2024.02.07. - A Warzone játékosok több mint két hónapja élvezhették már a Modern Warfare III…

10 óra telt el azóta...

Hamarosan jelölni fogja a kamu AI képeket a Facebook és az Insta

2024.02.07. - Manapság már minden napra jut egy meghökkentő AI-sztori. A mesterséges intelligencia őrült gyorsasággal…

10 óra telt el azóta...