Néha könnyű elveszni a betűk sokaságában.

Az Intel a Core sorozat óta és az AMD a Ryzen széria bevezetésétől meglehetősen egyszerűen nevezi el a processzorait, ám még mindig beleszaladhat az ember egy-egy hibás vásárlásba, ha nem a megfelelő körültekintéssel kattintgatja össze gépe alkatrészeit. A bejegyzésben a CPU-knál előforduló számokat, betűjeleket vesszük kicsit górcső alá, hogy magabiztosan tudjunk a jövőben választani a modellek közül.

Core i X és Ryzen X

Az AMD processzoroknál a Ryzen „X” kifejezés követi a modern egységeiket, míg Intelnél a Core i szócska utáni szám lesz az első jele, hogy milyen processzorral állunk szemben. Szerencsére a két gyártó hasonló számozást használ, így lehetetlen belekeveredni.

  • Ryzen 3 & Core i3 – Ezek az adott kategória belépőszintű modelljei, általában irodai gépekben vagy nagyon budget gamer PC-kben találkozhatunk velünk. Kiváló választás lehet még HTPC számítógépben médialejátszási feladatok ellátására.
  • Ryzen 5 & Core i5 – Az arany középút. Általában ebben a kategóriában találjuk meg azokat az ár/érték bajnok processzorokat, melyek akár a magasabb szintű játéktól sem riadnak vissza, de még nem kell értük egy vagyont otthagynunk a kasszánál. Manapság, a legújabb generációknál itt már nyugodtan kalkulálhatunk 6 fizikai maggal és 12 szállal.
  • Ryzen 7 & Core i7 – Ha nem csak a játék, de a tartalomgyártás is komolyan érdekel minket, akkor bizony kénytelen lehetünk erre a kategória átvándorolni. Ár/érték arányban itt már lehet veszítünk, de sok program meghálálja a 16 szálat és a 8 fizikai magot.
  • Ryzen 9 & Core i9 – Kizárólag maximalistáknak, a felhasználók 99%-nak nincs szüksége arra az erőre, amit ezek a processzorok tudnak biztosítani. Ez már kőkeményen a 200 ezer forint feletti kategória, megfelelő alaplap és hűtés kell alájuk.

A számok nem hazudnak

Az első számok

A Ryzen/Core i rész után a következő szám a generációra fog utalni, minél magasabb ez a szám, annál frissebb konstrukcióról beszélünk. Ha 5 számmal találkozunk, akkor 10. generációnál vagy felette járunk, ilyenkor az első két számot kell néznünk.

A hátsó számok

A hátsó számok a generáción belüli helyezést árulják el pillanatok alatt számunkra. Adott generáción belül a nagyobb számmal rendelkező processzor valamilyen szinten erősebb lesz a kisebb értékekkel rendelkező társainál. Több mag, több szál, nagyobb cache vagy épp magasabb órajel, ami ilyenkor szóba lehet.

A betűk

A számok után néhány esetben találunk extra betűket is. Alapesetben ezek nélkül gurulnak le a gyárból, így a betűk mindig valamilyen plusz pozitív vagy negatív tulajdonságot árulnak el számunkra. Nézzük is a leggyakoribbakat:

  • K (Intel) – Szorzózármentes processzorokról beszélhetünk, szabadon tuningolhatjuk őket bármilyen korlátozás nélkül az erre megfelelő alaplapokban.
  • F (Intel) – Alapesetben az Intel processzorok integrált grafikus gyorsítóval („alaplapi videókártya”) érkeznek, ám az F jelű egységekből ez hiányzik.
  • G (AMD és ritkán Intel) – Az AMD processzoroknál kevesebb modellnél találunk grafikus gyorsítót, így a gyártó külön betűvel jelzi azt, ha az adott CPU-ban van ilyen. Néha az Intel is használja, megegyező jelentésnél, ekkor egy AMD grafikus egység van az Intel processzor mellé integrálva.
  • T (Intel) – Visszafogottabb energiaéhségre utal, ám ez általában azzal jár, hogy a teljesítmény is rosszabb a nem T jelű társához képest (pl. 7700 vs 7700T)
  • U (Mindkét gyártó) – Ezeket a processzorokat hordozható eszközökben találjunk meg, ezek kedvező fogyasztására (Ultra-low power) utal az U jelölés.
  • H (Mindkét gyártó) – Ezeket is hordozható gépekben találjuk meg, leginkább „Gamer” laptopokban, hiszen itt a H (High-performance) betű a nagy teljesítményre utal.
  • (Intel) – Special Edition, különleges szériáknál szokta használni az Intel

A betűk keverésére Intel oldalon többször is van példa. KF esetén például egy szorzózármentes ÉS iGPU nélküli processzorról beszélhetünk. 

Reméljük a fenti útmutató alapján már könnyebben ki tudtok igazodni a processzorok világában, szerencsére az utóbbi időben a gyártók jelentősen megkönnyítették a dolgunkat.

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×