Tech/Tudomány

Videóba szedték, ahogy Elon Musk 2014 óta minden évre megígéri a teljes önvezetést

(videó a cikk végén)

Elon Musk személyével kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, de általában két típussal találkozni.

Az egyik az egekbe magasztalva állítja, hogy ő a techno-Jézus, korunk zsenije – számára kikezdhetetlen a különc milliárdos, bármikor kész megvédeni a kommentek harcmezején a becsületét. A másik ezzel szemben azt mondja, hogy Musk a világ egyik, ha nem a legnagyobb kóklere, aki valójában nem tett semmit az emberek és az emberiség fejlődéséért, sőt, az emberek és a befektetők hiszékenységéből tett szert ekkora vagyonra.

Nos, véleményem szerint az igazság valahol a két álláspont között lehet, hiszen nem igaz, hogy ő lenne a legnagyobb elme, ahogyan az sem, hogy soha semmit nem tett a fejlődésért. Ami viszont a legeslegnagyobb érdeme, ami előtt még Stephen Hawking is adózott, hogy Musk az átlagemberek szintjére, pontosabban a mindennapok közbeszédébe emelte a technológiát és a tudományt.

Kiállt az elektromos autózás mellett akkor, amikor az olajlobbi tulajdonképpen ezeket a fejlesztéseket akadályozta, a SpaceX fejlesztéseivel pedig egy olyan ötletbe lapátolja a pénzét, ami nagy valószínűséggel az ő életében soha nem fog már megtérülni. Mindazonáltal azt sem érdemes elfelejteni, hogy bizony alaposan rászolgált az utálatra is, hiszen a Tesláit úgy tette meg a piacvezetőnek, hogy minden évben szemrebbenés nélkül folyamatosan hazudja el a teljes önvezetéses funkciót.

Tudatos hazudozás, vagy egy optimista feltaláló álmodozása?

Erről már a Tesla szakemberei is értekeztek, és ők is elítélik az elnökük megnyilvánulásait, bár érteni vélik a szándékait. Az pedig teljességgel lehetetlen, hogy Musk ne lenne képben a vállalat munkáinak mibenlétével kapcsolatban, így élhetünk a gyanúperrel, hogy tényleg átveri, de minimum megtéveszti az embereket a nyilvánvaló időhúzásaival.

Azért időhúzás, mert 2014 óta konkrétan nem telik el úgy egy év, hogy ne ígérné meg 90 százalékra a teljes önvezetést. És nem, nem az Autopilot módról van szó, hanem a teljes, autonóm és sofőr nélküli autós közlekedésről. Szóval időhúzás, mert láthatóan dolgoznak rajta, de a közelében sem állnak még a 90%-os bizonyossághoz.

Persze annak idején még óvatosabban fogalmazott, hiszen akkor még csak az autópályás közlekedést említette az FSD terepének, de ez is az önvezetés negyedik, de minimum a hármas szintje, ami azt jelenti, hogy az autó bizonyos terepeken, kontrollált körülmények között képes teljesen elvezetni önmagát. Hát ettől is nagyon messze állnak még a Tesla autói, amit az Autopilot módban történt számos balesetből állapíthatunk meg.

Mindenekelőtt viszont Elon Musk azért lehet a világ leggazdagabb embere, mert ő nemcsak feltaláló, hanem egy ügyesen kalkuláló üzletember is. Ezért is lehet, hogy a hatóságok sosem szállnak teljesen a nyakába, és ezért alakulhatott úgy, hogy az rajongói 7 éve minduntalan elhiszik neki, hogy az év végén tutibiztos eljön az autózás jövője, a teljes önvezetés.

Aztán majd következő évben, vagy azután, vagy azután, vagy azután… de persze örülni fogunk, ha egyszer tényleg megtörténik. És egyszer tényleg meg fog.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

Bódi Dániel 2023.07.03. - "A támadásokat a B-gomb lenyomásával kerülheted el. Ne felejtsd, a HP-potion…

31 perc telt el azóta...

MINDEN, amit tudnod kell az újabb GDDR7-es VRAM-ról

RP 2023.07.05. - A videókártyáknál manapság GDDR6 és GDDR6X memóriákkal találkozhatunk, ha végigolvassuk a gyártói…

2 óra telt el azóta...

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

10 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

14 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

16 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

16 óra telt el azóta...