Tech/Tudomány

Két embert ölt meg egy Tesla sofőrje, aki Autopilotban száguldva egy autóba csapódott

A kaliforniai ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek egy Tesla tulajdonos ellen, aki még 2019-ben csapódott bele egy másik járműbe úgy, hogy az autó Autopilot módban közlekedett. Az Associated Press szerint a balesetben a vétlen kocsiban utazó két ember meghalt, míg a Teslában tartózkodók könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az emberéletet követelő baleset úgy történhetett meg, hogy a Tesla sofőrje nem tartotta be az Autopilotra érvényes szabályt, és nem figyelt az autópályáról történő lehajtásra. A Tesla így nagy sebességgel haladt előre egy kereszteződés felé, és nem lassított a piros lámpánál sem, így pedig végzetesen belecsapódott egy Honda Civicbe és annak két utasába.

A Teslát vezető 27 éves sofőr, Kevin George Aziz Riad minden vádpontban ártatlannak vallja magát, szerinte ugyanis ő nem vétkezett a baleset bekövetkeztekor.

Az esetet Elon Muskot többször is bíráló Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal egy különleges balesetvizsgáló csoportja is a helyszínen vizsgálta, amely megállapította, hogy valóban be volt kapcsolva az Autopilot. A Tesla felelőssége azonban egyelőre nem merült fel – a vádiratban sem. Ez nagyrészt azért lehet, mert az L2 szintű automatizált vezetési rendszerek megkövetelik a maximális emberi figyelmet és kontrollt, vagyis minden amerikai törvény szerint a sofőr tehető felelőssé.

A korábbi tucatnyi Tesla Autopilotban érintett baleseteket szem előtt tartva az eset után az NHTSA és az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal szakemberei szélesebb körben is vizsgálni kezdték a Tesla vezetőtámogató rendszerét, majd megállapították, hogy 2016 óta nagyjából 26 Autopilotot érintő baleset történt, melyben 11-en vesztették életüket. Ebből 12 olyan baleset volt, amely vészjelzéssel ellátott álló járművekkel autópályán történt.

Bryant Walker Smith, a Dél-Karolinai Egyetem jogászprofesszora, aki az automatizált járműveket tanulmányozza, azt mondta, hogy tudomása szerint ez az első olyan amerikai eset, amelyben súlyos büntetőjogi vádakat emeltek egy olyan halálos balesetben, amelyben egy részben automatizált vezetéstámogató rendszer volt érintett. Szerinte a Tesla „büntetőjogi, polgári jogi vagy erkölcsi szempontból is vétkes lehet”, ha kiderül, hogy veszélyes technológiát helyezett forgalomba. Ebben az esetben pedig Elon Musk közvetlen felelőssége is felmerül, ugyanis rendre eltúlozva beszél a Teslák Autopilot és „teljes önvezető” funcióiról.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ezért érdemes kipróbálnod a Warzone legújabb játékmódját

2024.02.26. - A Warzone fejlesztői az első szezonban meglehetősen visszafogottan bántak a játékmódokkal. Nem véletlenül,…

6 perc telt el azóta...

Olyan csodálatos időutazós játék jön, amilyet még sosem láttunk

Bódi Dániel 2024.02.26. - Szörnyű hibát vétettem! Nem jártam-keltem kellő körültekintéssel, így az eredetileg egy…

15 perc telt el azóta...

Brutális a haszon: ennyit kereshet az Apple a Vision Pro szemüvegen

2024.02.26. - Az Apple Vision Pro február első napjaiban érkezett meg az almás cég amerikai…

20 perc telt el azóta...

Kiderült, hogy mennyi csalóval találkozhatsz a Counter-Strike 2 meccseken

2024.02.26. - Márciusban megrendezésre kerül az első Counter-Strike 2 Major. Ennek megfelelően januárban és februárban…

35 perc telt el azóta...

„Új” videokártyával jelentkezik az AMD, ezzel támadnák meg az Nvidia-t

2024.02.26. - Az AMD az elmúlt időszakban is jelentkezett új kártyával, ám az Nvidia érezhetően…

50 perc telt el azóta...

Elképesztő pusztításra képes ez a Warzone BR, de komoly ára van

2024.02.26. - A Warzone fegyvereit alaposan átrendezték a fejlesztők az elmúlt időszakban. Nem véletlen, hogy…

1 óra telt el azóta...