Tech/Tudomány

Halálosztó, bombázó drónokat használ Mexikó legkegyetlenebb kartellje is

A fejlett és távolról irányítható, vagy újabban a teljesen autonóm, emberi beavatkozást nem igénylő drónok fejlesztéséről nagyon megoszlanak a vélemények. Az egyik oldalon az az érv merül fel rendre, hogy ezekkel az eszközökkel számos emberéletet lehet kiváltani, míg a másikon a rossz kezekbe kerülés az, ami nyomós indok lehet a szélesebb elterjedésük ellen.

Ez utóbbit példázza Mexikó legbrutálisabb és leghírhedtebb kartellje, a Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG), ami messze híres a jól felszereltségéről. A bűnszervezet már tavaly is aktívan kihasználta a modern kor vívmányát, a kamikaze drónokat, melyek közel repülve a célponthoz felrobbannak, a repeszekkel pedig súlyos, esetenként halálos sérüléseket okozva a közelében tartózkodóknak.

A mexikói hírcsatornák viszont most egy olyan videóhoz jutottak, amely egy egészen kreatív, de annál sokkal ijesztőbb újrafelhasználását mutatja meg a drónoknak. A CJNG ugyanis azt találta ki, hogy a drónokra kis ejtőernyővel ellátott C4-eket szerel, így egyetlen eszköz több robbantásra is felhasználható az útja során. Ezeket pedig a kijelölt terület fölé érve szimplán csak ledobja, komoly pusztítást okozva ezzel.

A CJNG 2009-ben alakult kartell, ami kifejezetten gyorsan Mexikó legnagyobb és legbrutálisabb szervezetévé vált. A kartell tagjai állítólag kitépik áldozataik szívét, testüket savval teli hordókban oldják fel, és még terhes nőket sem kímélik. Ezzel és a modern eszközeikkel pedig elérték, hogy a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló illegális kábítószercsempészet mintegy 30 százalékát ők intézik.

A CJNG módszerei pedig remekül rámutatnak, hogy milyen lehetőségek rejlenek az ilyen eszközökben, ha azok rossz kezekbe kerülnek. Ezért is szólal fel ellene megannyi politikus is, akik szerint az autonóm harcászati eszközöket nemcsak, hogy nem volna szabad sehol bevetni, de a gyártásukkal is le kellene állni. Ez pedig egy sarkalatos vitapont azt ENSZ-ben, nagyrészt India, Oroszország és az USA miatt, akik szerint a teljesen rendben van a halálosztó gépek gyártása.

A kartell által használt drónok pedig még csak nem is kifejezetten harcászati eszközök, de tegyük fel a kérdést; vajon mi lesz akkor, ha már a konkrétan ölésre készített kütyük is elérhetőek lesznek az ilyen, és ehhez hasonló szervezetek számára?

via – Interesting Engineering

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ezért érdemes kipróbálnod a Warzone legújabb játékmódját

2024.02.26. - A Warzone fejlesztői az első szezonban meglehetősen visszafogottan bántak a játékmódokkal. Nem véletlenül,…

3 óra telt el azóta...

Olyan csodálatos időutazós játék jön, amilyet még sosem láttunk

Bódi Dániel 2024.02.26. - Szörnyű hibát vétettem! Nem jártam-keltem kellő körültekintéssel, így az eredetileg egy…

4 óra telt el azóta...

Brutális a haszon: ennyit kereshet az Apple a Vision Pro szemüvegen

2024.02.26. - Az Apple Vision Pro február első napjaiban érkezett meg az almás cég amerikai…

4 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mennyi csalóval találkozhatsz a Counter-Strike 2 meccseken

2024.02.26. - Márciusban megrendezésre kerül az első Counter-Strike 2 Major. Ennek megfelelően januárban és februárban…

4 óra telt el azóta...

„Új” videokártyával jelentkezik az AMD, ezzel támadnák meg az Nvidia-t

2024.02.26. - Az AMD az elmúlt időszakban is jelentkezett új kártyával, ám az Nvidia érezhetően…

4 óra telt el azóta...

Elképesztő pusztításra képes ez a Warzone BR, de komoly ára van

2024.02.26. - A Warzone fegyvereit alaposan átrendezték a fejlesztők az elmúlt időszakban. Nem véletlen, hogy…

4 óra telt el azóta...