Tech/Tudomány

Patkányok, férgek, fekália – Embertelen körülmények miatt állt le egy iPhone-gyár

Néhány nappal ezelőtt robbant a hír, miszerint az Apple dolgozói (de inkább hatósági) nyomásra arra utasította az egyik indiai iPhone összeszerelőként üzemelő Foxconn-gyárat, hogy azonnali hatállyal állítsák le a gyártást.

Több mint 2000 gyári dolgozó ugyanis az embertelen körülmények ellen tüntetett az üzem előtt, amelyben dolgozniuk és élniük kell. A Reuters helyszíni tudósítóinak köszönhetően pedig most az is kiderült, hogy pontosan milyen körülményekről is van szó.

Patkányok, férgek, bogarak és az emberi méltóság tiprása

A Foxconn ideiglenesen bezárt indiai iPhone üzeme

A dél-indiai Foxconn-üzemben összesen 17.000 munkavállaló dolgozik, egy nagyobb részük pedig a gyártó által bérelt munkásotthonokban laknak. Ezt a Foxconn a beszámolók szerint azért tartja fenn, mert a dolgozókat az ország minden részéről hozatja, leginkább szegényebb, mezőgazdaságból élő régiókból. Ennek oka egyértelmű: kevesebb bérért is hajlandóak dolgozni, és kisebb az esély, hogy felszólalnak a kizsákmányolásuk ellen.

A dolgozók jelentős hányada nőkből áll, ami a szállók összetételében is meglátszik. A nőket azonban olyan helyen szállásolják el, ahol még ágyat sem biztosítanak nekik, vagyis több százan a földön kénytelenek aludni olyan helyiségekben, ahol akár 30-an is lehetnek egyszerre.

Mindezen túl a Foxconn a higiéniára sem fektetett nagy hangsúlyt, ahogyan a tisztálkodási lehetőségekre sem. A szállók és az üzem WC-it például nem lehetett leöblíteni, a fürdőkben gyakran nem volt víz, a patkányoktól hemzsegő konyhán készített ételek pedig gyakran romlottak voltak, hemzsegtek a kukacoktól. Ezek a kártevők még a hálókba is átterjedtek.

A gyárban összesen 259-en kaptak súlyos ételmérgezést, közülük 100-at kórházba kellett szállítani.

Azok, akik megtehették természetesen felmondtak, akik viszont a mélyszegénységből jöttek már nem mertek, és az állapotok javulásában reménykedve maradtak. Az Apple ugyan időközben kiadta a parancsot, ennek a legfőbb oka valószínűleg az a négy vizsgálat, melyet a kormányzat folytat a gyár ellen. Az Apple azt nyilatkozta, hogy az üzemet csak akkor nyitják újra, ha képesek lesznek a munkavállalóiknak emberséges körülményeket biztosítaniuk, míg a tajvani székhelyű Foxconn teljesen átszervezi az indiai vezetőségét.

Az Apple számára ez az ügy különösen kellemetlen lehet, ugyanis egy éven belül ez már a második olyan eset, amikor a gyári munkavállalók rossz körülmények és bánásmód miatt és ellen tiltakoznak. 2020. decemberében például a Wistron tulajdonában lévő gyárban, ahol Apple-alkatrészeket készítenek, fellázadtak a dolgozók, amiért sokadik alkalommal sem fizették ki őket. A dolgozók a gyár berendezéseit teljesen tönkretették, mire az Apple közölte, hogy próbaidőre felfüggesztette a Wistronnal való megállapodást.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Íme a PC-történelem 4 legborzalmasabb, semmire se való videokártyája

RP 2023.10.05. - Ha megnézzük a jelenlegi videokártya-piacot, akkor könnyű elfelejteni, hogy bizony nem csak…

33 perc telt el azóta...

Megadta magát az Apple: iPhone-ra is jöhetnek a retro emulátorok

Gábor János 2024.04.07. - Az App Store szabályainak módosítása, amit az Apple Insider szúrt ki,…

48 perc telt el azóta...

Eldobod az agyad: új CoD-ot és Gears of Wart mutathat be az Xbox

Gábor János 2024.04.07. - A Microsoft a jelek szerint azt tervezi, hogy a hagyományos nyári…

1 óra telt el azóta...

A batbimbók nyomában – Miért kapott mellbimbókat Clooney Batmanje?

Bódi Dániel 2023.10.04. - Tyúú, hogy mekkora katasztrófa volt a Batman és Robin! Te jóságos…

2 óra telt el azóta...

Star Wars Outlaws: jön az új előzetes, amiből minden kiderülhet

Gábor János 2024.04.07. - Nem elég nagy a csinnadratta a franchise új Ubisoft játéka körül,…

2 óra telt el azóta...

Vajon tényleg egy szimulációban élünk? – A „valóság” csak egy Mátrix?

Gábor János 2023.10.03. - Sokan bíznak benne, hogy egyszer jön egy nagy ébredés, és kiderül,…

3 óra telt el azóta...