Patkányok, férgek, fekália - Embertelen körülmények miatt állt le egy iPhone-gyár

Egyre több probléma merül fel az Apple hivatalos beszállítóival-partnereivel kapcsolatban, akik többször embertelen körülmények között, alacsony bérért zsákmányolják ki a gyári munkavállalóikat.

0
 

Egyre több probléma merül fel az Apple hivatalos beszállítóival-partnereivel kapcsolatban, akik többször embertelen körülmények között, alacsony bérért zsákmányolják ki a gyári munkavállalóikat.

Néhány nappal ezelőtt robbant a hír, miszerint az Apple dolgozói (de inkább hatósági) nyomásra arra utasította az egyik indiai iPhone összeszerelőként üzemelő Foxconn-gyárat, hogy azonnali hatállyal állítsák le a gyártást.

Több mint 2000 gyári dolgozó ugyanis az embertelen körülmények ellen tüntetett az üzem előtt, amelyben dolgozniuk és élniük kell. A Reuters helyszíni tudósítóinak köszönhetően pedig most az is kiderült, hogy pontosan milyen körülményekről is van szó.

Patkányok, férgek, bogarak és az emberi méltóság tiprása

Private security guards stand at the entrance of a closed plant of Foxconn India, which makes iPhones for Apple Inc, near Chennai, India, December 22, 2021. Picture taken December 22, 2021. REUTERS/Sudarshan Varadhan

A Foxconn ideiglenesen bezárt indiai iPhone üzeme

A dél-indiai Foxconn-üzemben összesen 17.000 munkavállaló dolgozik, egy nagyobb részük pedig a gyártó által bérelt munkásotthonokban laknak. Ezt a Foxconn a beszámolók szerint azért tartja fenn, mert a dolgozókat az ország minden részéről hozatja, leginkább szegényebb, mezőgazdaságból élő régiókból. Ennek oka egyértelmű: kevesebb bérért is hajlandóak dolgozni, és kisebb az esély, hogy felszólalnak a kizsákmányolásuk ellen.

A dolgozók jelentős hányada nőkből áll, ami a szállók összetételében is meglátszik. A nőket azonban olyan helyen szállásolják el, ahol még ágyat sem biztosítanak nekik, vagyis több százan a földön kénytelenek aludni olyan helyiségekben, ahol akár 30-an is lehetnek egyszerre.

Mindezen túl a Foxconn a higiéniára sem fektetett nagy hangsúlyt, ahogyan a tisztálkodási lehetőségekre sem. A szállók és az üzem WC-it például nem lehetett leöblíteni, a fürdőkben gyakran nem volt víz, a patkányoktól hemzsegő konyhán készített ételek pedig gyakran romlottak voltak, hemzsegtek a kukacoktól. Ezek a kártevők még a hálókba is átterjedtek.

A gyárban összesen 259-en kaptak súlyos ételmérgezést, közülük 100-at kórházba kellett szállítani.

Azok, akik megtehették természetesen felmondtak, akik viszont a mélyszegénységből jöttek már nem mertek, és az állapotok javulásában reménykedve maradtak. Az Apple ugyan időközben kiadta a parancsot, ennek a legfőbb oka valószínűleg az a négy vizsgálat, melyet a kormányzat folytat a gyár ellen. Az Apple azt nyilatkozta, hogy az üzemet csak akkor nyitják újra, ha képesek lesznek a munkavállalóiknak emberséges körülményeket biztosítaniuk, míg a tajvani székhelyű Foxconn teljesen átszervezi az indiai vezetőségét.

Az Apple számára ez az ügy különösen kellemetlen lehet, ugyanis egy éven belül ez már a második olyan eset, amikor a gyári munkavállalók rossz körülmények és bánásmód miatt és ellen tiltakoznak. 2020. decemberében például a Wistron tulajdonában lévő gyárban, ahol Apple-alkatrészeket készítenek, fellázadtak a dolgozók, amiért sokadik alkalommal sem fizették ki őket. A dolgozók a gyár berendezéseit teljesen tönkretették, mire az Apple közölte, hogy próbaidőre felfüggesztette a Wistronnal való megállapodást.

Már megint felrobbant egy Xiaomi Poco mobiltelefon

 

https://leet.hu/samsung/

×