Tech/Tudomány

Kiszámolták, mennyibe kerül egy PlayStation 1 mai árfolyamon

Miközben a technológia rohamosan fejlődik, egyesek mégis úgy gondolják, hogy a játékok aranykora igazából régen volt. Egyesek szerint a 70-es, 80-as években, mások pedig a PS1 vagy a PS2 korát favorizálják. Ki mikor volt fiatal gamer, ugye. Azonban valóban igaz, hogy a gaming világ egy legmeghatározóbb otthoni játékkonzolja az eredeti PlayStation 1 volt, melyre nem csak sok játék jelent meg, de sok mai gamer emiatt lett az, aki. Bár sokszor meg vagyunk lepődve, hogy egy új generációs konzol milyen drága, a maga korában a PS1 sem volt olcsó, sőt. Nagyon sokat kellett kérlelnem apukámat, hogy vegyen egyet.

Kiszámolták, mennyit kéne kicsengetni egy PS1-ért, ha most jelenne meg. Vagyis az akkori árat átváltották mai árfolyamra.

Előre is elnézést kérek mindenkitől, a matek nem az erősségem, de megpróbálom jól átadni a számokat. Az biztos, hogy ha mai árfolyamon vennénk egy PS1-et, akkor bizony össze kéne húzni a nadrágszíjat. Az Ebuyer fogta a PlayStation 1995-ös kiskereskedelmi árát (UK), és kiszámolták mennyit is érne ma.

Nos. 1995-ben a PS1 299 dollárba került a boltokban (ez most átváltva 95 ezer forint). Az Ebuyer szerint ez 2020-ban, több mint két évtizeddel később, 783 dollárba kerülne.

Ez 250 ezer forint.

 

Ez nagyjából annyi, mint amennyiért mostanában a PS5-öket árulják. Egyébként még csak nem is ez a legdrágább PS1 konzol. A Net Yaroze a konzol fejlesztői változata, aminek egyes változata ma már 6500 dollárt ér az aukciókon (kb. 2 millió forint).

Nos, a számokból jól kijön, hogy bár akkoriban nem került ilyen sokba a PS1, mégis a pénz akkori értékét tekintve ugyanannyit kellett kiadnunk érte, mint most egy PS5-ért. Tehát ha valaki azt gondolja, hogy a konzolok régen olcsóbbak voltak, az téved. Mindig is drágák voltak a megjelenéskor, és ez sosem fog már megváltozni. Mondjuk akkor legalább nem voltak scalperek. Vagy mégis?

 

DV

Korábbi cikkek

„Kötelező” lesz mostantól Warzone-ban a csapatod mellé landolni

2024.04.02. –A Warzone Season 3 napokon belül elstartol. Ha minden gördülékenyen lezajlik, akkor már április 3-án,…

23 perc telt el azóta...

Űrszemét csapódhatott egy floridai házba – A NASA vizsgálódik

2024.04.02. - Az űrkutatás még mondhatjuk, hogy gyerekcipőben jár napjainkban is. Az első, emberrel történő…

48 perc telt el azóta...

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

Gábor János 2024.04.02. - A magunk részéről nem éreztük fontosnak, hogy április 1-jén kamu hírekkel…

1 óra telt el azóta...

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

2 óra telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

2 óra telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

3 óra telt el azóta...