Gaming

Ezt a 12 játékot ajánlja a Tokió Egyetem, hogy okosodj is játék közben

Vannak olyan videojátékok, melyek bizony nem csak szórakoztatók, de tanulni is lehet belőlük. Sok szülő aggódik amiatt, hogy a videojátékok rosszat tesznek a gyereknek. Ez érthető is, főleg akkor, ha a játék mértéktelennmé válik. Ám azok, akik játszanak, tudják, hogy a videojáték néha sokkal több, mint szórakozás – szellemi kihívást is jelent. A játékok segítik a memóriát, a stratégiai érzéket, a problémamegoldó-készséget, az analitikus gondolkodást, a kéz-szem koordinációt, reflexeket, ritmusérzéket és még sorolhatnánk.

Annyi érvet tudnánk felsorakoztatni, hogy igazából azt is mondhatnánk, hogy a videojáték jó tesz a gyerekeknek, persze nem mindegy, hogy melyik. Itt segít nekünk a Tokió Egyetem, aminek 249 diákja összeállított egy 12 játékból álló listát,

mely szerintük a leginkább alkalmas a tanulásra.

Íme a játéklista:

12. Történelmi játékok a Koei Tecmo Games-től

 

Az olyan játékok, mint a Nobunaga’s Ambition, a Romance of the Three Kingdoms és a Dynasty Warriors mind-mind tele vannak történelemmel, ami minden érdeklődőt további kutatásra ösztönözhet. Ráadásul a Koei Tecmo mindegyik történelmi játéka akció és csatajáték is, a győzelemhez kemény stratégia és logika szükséges.

11. Inazuma Eleven sorozat (PlayStation, Nintendo, Mobil)

 

Ez egy RPG elemekkel tarkított sportjáték, amelyben a játékosok egy futballcsapat kapitányaként küzdenek a nemzeti bajnokság megnyerésért. Az játék komoly stratégiát és problémamegoldást igényel. Sőt, a japán verzió olyan támadásneveket tartalmaz, amelyek a japán mitológiából erednek, így sokat lehet belőle tanulni.

10. Candy Crush sorozat (PC, mobil)

 

A Candy Crush az egyik legnépszerűbb freemium játék. A játékmenetet talán senkinek nem kell bemutatni, azonos színű édességeket kell találni. Itt persze sokat számít a gondolkodás és stratégiai szemlélet, valamint problémamegoldó-készség. Annak ellenére, hogy a Candy Crush függőséget okozhat, nagyon sokat lehet belől tanulni.

9. SimCity

 

A SimCity minden idők egyik legklasszikusabb szimulációs játéka. Itt aztán tényleg mindenhez érteni kell, legyen az a hatalom, a pénz, az oktatás, a katasztrófaelhárítás, az egészségügy, a biztonság, a parkok, a szabadidő.  Mint ilyen, rengeteg gondolkodást, logikát igényel, ami nagyszerű az elme fejlesztéséhez.

8. Aknakereső (PC)

 

Ha valaha játszottál Aknakeresővel, akkor tudod, hogy nem egy egyszerű játék. A győzelemhez szükség van logikára és matematikai gondolkodásra. Ez egy kihívásokkal teli, kis téttel bíró játék. Bár frusztráló is lehet, szórakoztató is.

7. Kotoba no Puzzle: Moji Pittan (Nintendo, PlayStation, mobil)

 

Mi lehet jobb módszer az olvasás, a szókincs és a nyelvi készségek fejlesztésére, mint egy szórejtvény-játék? Ez olyan, mint a Scrabble, csak éppen teljesen japán. A japán gyerekeknek, illetve japánul tanulóknak jó fejlesztő lehet.

6. Sakuna: Of Rice and Ruin (Nintendo, PlayStation, PC)

Ez játék egyszerre akció-RPG és mezőgazdaság-szimulátor, így sok különböző elemet egyesít egyetlen játékban. A játékosok Sakuna hercegnőt irányítják, aki felfedezi a démonok szigetét, és legyőzi a szörnyeket, hogy ellássa az embereket, valamint rizsföldjét fejlessze. Mindenki tanulhat valamit a rizstermesztésről és a gazdálkodásról.

5. Animal Crossing (Nintendo)

 

Ezt senkinek nem kell bemutatni: a játék elég összetett ahhoz, hogy minden gyerek számára hasznos legyen.

4. Professor Layton sorozat (Nintendo, mobil)

 

A Professor Layton sorozat egy rejtvényes kalandjáték, amely sok gondolkodást, logikát és problémamegoldó-készséget igényel. A játékosoknak rejtvényeket kell megoldaniuk a történet előrehaladásához, egy-egy kihívás pedig igazi „agytréning”.

3. Minecraft

 

Talán mindenki egyetért abban, hogy a Minecraft nagyon sok mindenre taníthatja a fiatalokat. Nem véletlen, hogy az oktatásban egy többet használják.

 

2. The Momotaro Dentetsu sorozat (Nintendo, mobil)

 

A Momotaro Dentestu sorozat egy társasjáték-szerű vállalkozós játék, amelyben a játékosok egy vasúttársaság elnökeként körbeutazzák Japánt, ingatlanokat vásárolnak és ellenfeleket győznek le, hogy az ország vezető vasúti vállalata lehessenek az övék. Itt aztán szükség lesz a logikára, stratégiára, matematikára, sőt megtanít a térképolvasásra és a földrajzra.

1. Pokémon sorozat (Nintendo konzolok)

 

A Pokémon nyilvánvalóan minden idők egyik legnépszerűbb videojáték-franchise-ja, de nemcsak szórakoztató játék, hanem gyerekeknek tanuláshoz is kiváló. A diákok szerint a játék nagyon jó a memória fejlesztésére – a sok karakter miatt sok mindenre kell emlékezni.

Míg elsőre úgy tűnik, hogy a Pokémon játékok meglehetősen egyszerűek, az hardcore játékosok stratégiai és matematikai gondolkodást használnak a Pokémonok menedzseléséhez és használatához, így remek játék lehet a mentális fejlődéshez.

Szerinted mely játékok alkalmasak a tanuláshoz, fejlődéshez?

Ezt olvastad már?

 

 

DV

Korábbi cikkek

Élőben szurkolhatsz TheVR Janinak a Magyar Streamer Bajnokság döntőjén Budapesten

2024.04.04. - Aki figyelemmel kísérte az elmúlt hetekben a magyar streamereket, láthatta, hogy igen komoly…

2 óra telt el azóta...

Miért fontos, hogy a gamer szék ergonomikus kialakítású legyen?

Az elmúlt években a videojátékok és az e-sportok népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, ezzel együtt megnőtt…

2 óra telt el azóta...

Jön a Mátrix 5. része, és ez nem biztos, hogy rossz hír

Gábor János 2024.04.04. - Annak ellenére is belevág a Warner Bros. egy ötödik Mátrix film…

3 óra telt el azóta...

Feltörték a PS Portalt, hogy fussanak a PSP játékok, de sosem fogjuk látni

2024.04.04. - Most már hivatalos: A PlayStation Portal, amit a Sony eredetileg a PlayStation 5-höz…

4 óra telt el azóta...

Botrány: halálos fenyegetések miatt fújták le a Nintendo bemutatóit

Gábor János 2024.04.04. - A japán rendőrség a jelentések szerint letartóztatott egy személyt, akit azzal…

4 óra telt el azóta...

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

15 óra telt el azóta...