A Tokyo University hallgatói összeállították a 12 játékból álló listát, melyet azon gamereknek ajánlanak, akik fejlődni is akarnak és nem csak játszani.

Vannak olyan videojátékok, melyek bizony nem csak szórakoztatók, de tanulni is lehet belőlük. Sok szülő aggódik amiatt, hogy a videojátékok rosszat tesznek a gyereknek. Ez érthető is, főleg akkor, ha a játék mértéktelennmé válik. Ám azok, akik játszanak, tudják, hogy a videojáték néha sokkal több, mint szórakozás – szellemi kihívást is jelent. A játékok segítik a memóriát, a stratégiai érzéket, a problémamegoldó-készséget, az analitikus gondolkodást, a kéz-szem koordinációt, reflexeket, ritmusérzéket és még sorolhatnánk.

Annyi érvet tudnánk felsorakoztatni, hogy igazából azt is mondhatnánk, hogy a videojáték jó tesz a gyerekeknek, persze nem mindegy, hogy melyik. Itt segít nekünk a Tokió Egyetem, aminek 249 diákja összeállított egy 12 játékból álló listát,

mely szerintük a leginkább alkalmas a tanulásra.

Íme a játéklista:

12. Történelmi játékok a Koei Tecmo Games-től

 

Az olyan játékok, mint a Nobunaga’s Ambition, a Romance of the Three Kingdoms és a Dynasty Warriors mind-mind tele vannak történelemmel, ami minden érdeklődőt további kutatásra ösztönözhet. Ráadásul a Koei Tecmo mindegyik történelmi játéka akció és csatajáték is, a győzelemhez kemény stratégia és logika szükséges.

11. Inazuma Eleven sorozat (PlayStation, Nintendo, Mobil)

 

Ez egy RPG elemekkel tarkított sportjáték, amelyben a játékosok egy futballcsapat kapitányaként küzdenek a nemzeti bajnokság megnyerésért. Az játék komoly stratégiát és problémamegoldást igényel. Sőt, a japán verzió olyan támadásneveket tartalmaz, amelyek a japán mitológiából erednek, így sokat lehet belőle tanulni.

10. Candy Crush sorozat (PC, mobil)

 

A Candy Crush az egyik legnépszerűbb freemium játék. A játékmenetet talán senkinek nem kell bemutatni, azonos színű édességeket kell találni. Itt persze sokat számít a gondolkodás és stratégiai szemlélet, valamint problémamegoldó-készség. Annak ellenére, hogy a Candy Crush függőséget okozhat, nagyon sokat lehet belől tanulni.

9. SimCity

 

A SimCity minden idők egyik legklasszikusabb szimulációs játéka. Itt aztán tényleg mindenhez érteni kell, legyen az a hatalom, a pénz, az oktatás, a katasztrófaelhárítás, az egészségügy, a biztonság, a parkok, a szabadidő.  Mint ilyen, rengeteg gondolkodást, logikát igényel, ami nagyszerű az elme fejlesztéséhez.

8. Aknakereső (PC)

 

Ha valaha játszottál Aknakeresővel, akkor tudod, hogy nem egy egyszerű játék. A győzelemhez szükség van logikára és matematikai gondolkodásra. Ez egy kihívásokkal teli, kis téttel bíró játék. Bár frusztráló is lehet, szórakoztató is.

7. Kotoba no Puzzle: Moji Pittan (Nintendo, PlayStation, mobil)

 

Mi lehet jobb módszer az olvasás, a szókincs és a nyelvi készségek fejlesztésére, mint egy szórejtvény-játék? Ez olyan, mint a Scrabble, csak éppen teljesen japán. A japán gyerekeknek, illetve japánul tanulóknak jó fejlesztő lehet.

6. Sakuna: Of Rice and Ruin (Nintendo, PlayStation, PC)

Ez játék egyszerre akció-RPG és mezőgazdaság-szimulátor, így sok különböző elemet egyesít egyetlen játékban. A játékosok Sakuna hercegnőt irányítják, aki felfedezi a démonok szigetét, és legyőzi a szörnyeket, hogy ellássa az embereket, valamint rizsföldjét fejlessze. Mindenki tanulhat valamit a rizstermesztésről és a gazdálkodásról.

5. Animal Crossing (Nintendo)

 

Ezt senkinek nem kell bemutatni: a játék elég összetett ahhoz, hogy minden gyerek számára hasznos legyen.

4. Professor Layton sorozat (Nintendo, mobil)

 

A Professor Layton sorozat egy rejtvényes kalandjáték, amely sok gondolkodást, logikát és problémamegoldó-készséget igényel. A játékosoknak rejtvényeket kell megoldaniuk a történet előrehaladásához, egy-egy kihívás pedig igazi „agytréning”.

3. Minecraft

 

Talán mindenki egyetért abban, hogy a Minecraft nagyon sok mindenre taníthatja a fiatalokat. Nem véletlen, hogy az oktatásban egy többet használják.

 

2. The Momotaro Dentetsu sorozat (Nintendo, mobil)

 

A Momotaro Dentestu sorozat egy társasjáték-szerű vállalkozós játék, amelyben a játékosok egy vasúttársaság elnökeként körbeutazzák Japánt, ingatlanokat vásárolnak és ellenfeleket győznek le, hogy az ország vezető vasúti vállalata lehessenek az övék. Itt aztán szükség lesz a logikára, stratégiára, matematikára, sőt megtanít a térképolvasásra és a földrajzra.

1. Pokémon sorozat (Nintendo konzolok)

 

A Pokémon nyilvánvalóan minden idők egyik legnépszerűbb videojáték-franchise-ja, de nemcsak szórakoztató játék, hanem gyerekeknek tanuláshoz is kiváló. A diákok szerint a játék nagyon jó a memória fejlesztésére – a sok karakter miatt sok mindenre kell emlékezni.

Míg elsőre úgy tűnik, hogy a Pokémon játékok meglehetősen egyszerűek, az hardcore játékosok stratégiai és matematikai gondolkodást használnak a Pokémonok menedzseléséhez és használatához, így remek játék lehet a mentális fejlődéshez.

Szerinted mely játékok alkalmasak a tanuláshoz, fejlődéshez?

Ezt olvastad már?

Akkora halmokban áll a PS5 a Walmartban, hogy félő el sem tudnak adni ennyit

 

 

×