A japán autógyártó is becsatlakozik a jövőbe, és a robotika és a repülő járművek fejlesztése mellett az űrkutatásba is belevág.

A Honda természetesen nem hagy fel teljesen az autógyártással, mindenesetre egészen érdekes, de tőle talán annyira nem távol eső fejlesztésekbe is komolyabban belevágja a fejszéjét. Három fő csapásirányt választottak: a légi járművek, avatár robotok, és az űrben alkalmazható technológiák fejlesztését.

A légi járművek alatt az eVTOL (elektromos függőleges fel- és leszálló) repülőgépeket kell érteni, melyeket egyre komolyabban vesznek a gyártók. A legtöbb ilyen jármű teljesen elektromos működtetésű, a Honda viszont a gázturbinás hibrid megoldást választotta, állításuk szerint azért, mert így jelentősen megnövelik a hatótávot. A tervek szerint a Honda légi járműveinek a prototípusait 2023-ban készíthetik el leghamarabb, 2025-ben pedig megkezdik a repülési teszteket – vagyis senki ne álljon féllábon.

Honda flying car

A Honda eredetileg 2000-ben alkotta meg a humanoid robotját, az ASIMO-t, aminek a fejlesztését néhány évvel ezelőtt rekesztették be. A vállalat azonban úgy döntött, hogy ad még egy esélyt a robotnak, még ha az el is tér az eredetileg tervezettől.

Az ASIMO mostantól egy avatár robot lesz, ami azt jelenti, hogy virtuálisan lehet majd irányítani. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy VR játékot, csak itt a robot „bőrébe” bújhatunk bele és tapasztalhatunk és intézhetünk dolgokat, hogy fizikálisan nem kell ott lennünk. Erről azonban nagyon keveset tudni, és egy ideig nem is fogunk megtudni, ugyanis a tényleges fejlesztés csak 2024-ben, a gyakorlati hasznosítása pedig várhatóan 2030-ban kezdődik.

Honda robotics

A japán vállalat űrkutatása viszont sokkal izgalmasabb lehet. Először is, szeretnének saját újrafelhasználható rakétákat fejleszteni, melyekkel alacsony Föld körüli pályára állítható műholdakat lehet fellőni.

Emellett pedig egy cirkulatív megújuló energiarendszert is fejlesztenek, mellyel oxigénnel, hidrogénnel és elektromos árammal látnák el a Holdon lévő emberi állomásokat és eszközöket – jelentősen meghosszabbítva ezzel azt az időt, amit az emberek a Hold felszínén töltenek.

Honda space tech

De miért terjeszkednek az autógyártók új technológiai területeken?

Összességében az autógyártók érdeklődése a robotika iránt nem egy teljesen új jelenség, hiszen ez a kulcs az autonóm járművek kifejlesztéséhez is. Nem csoda hát, hogy az olyan vállalatok, mint a Ford, a Toyota és a Hyundai elkezdtek mélyebbre merülni különböző kutatási területeken. Ugyanez érvényes az űrkutatásra is, amely egyre nagyobb és nagyobb szerepet játszik a technológiai fejlődésben. Nem gondolnánk, de a Porsche is befektetett egy űrtechnológiával foglalkozó vállalatba, az Isar Aerospace nevű rakétakutató startupba.

Na meg az is egy erős tényező lehet, hogy a kormányok is egyre jobban támogatják az űrprogramokat, melyekért egyre szorosabb versenyeket futnak a cégek.

via – The Next Web

×