Tech/Tudomány

Veszélyben a gamerek: PC-s és konzolos profilokat lopnak egy új trójaival

A Kaspersky szakemberei márciusban fedeztek fel egy újabb trójai vírust, amivel kifejezetten a játékosokat célozzák. A BloodyStealer-nek nevezett rosszindulatú szoftverrel tk. Bethesda, Epic Games, GOG, Origin, Steam, Telegram és VimeWorld profilokhoz, továbbá jelszavakhoz, cookie-khoz, bankkártyaadatokhoz, böngésző automatikus kitöltési adataihoz, illetve asztali és uTorrent kliensfájlokhoz férhettek hozzá.

A Kaspersky szerint a BloodyStealer kifejezetten gyorsan elterjedt az egész világon – kiváltképp Latin-Amerikában, Euróbában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amit a malware-as-a-service terjesztési modellnek tudnak be. Ez azt jelenti, hogy a kártevőt bárki megvásárolhatja, és még csak sokat sem kell érte fizetni, ugyanis havonta csak 10 dollárba, egy életre szóló licencért pedig mindössze 40 dollárt (12.000 forintot) kell fizetni.

Egy kiberbűnöző 280.000 játékosfiókot árul mindössze 4000 dollárért, körülbelül 1,2 millió forintért, ami a valós érték töredéke csupán.

Ezek között 94.471 Epic Games, 633 PlayStation, több mint 100 ezer Steam, 5665 Blizzard, több mint 11 ezer Humble, 46.244 Rockstar, 18.188 Ubisoft profil található, és ez csak egy eladó a sok közül.

A rosszindulatú szoftver a lopási funkciói mellett egy sor olyan eszközzel is rendelkezik, amelyek célja az elemzés meghiúsítása. Az ellopott információkat ZIP-archívumként küldi a C&C szerverre, amely védett a DDoS és egyéb webes támadások ellen. A kiberbűnözők vagy a (meglehetősen egyszerű) vezérlőpanelt, vagy a Telegramot használják az adatok megszerzéséhez, beleértve a játékosfiókokat is.

A kiberbűnözők egyes játékfiókokhoz való hozzáférést is árulnak, mind egyénileg, mind nagybani forgalomban. Nem meglepő módon a sok játékot, kiegészítőket és drága tárgyakat tartalmazó fiókok különösen értékesnek számítanak. A fiókok tartalmával is kereskednek, szintén a valós érték töredékéért, például a Need for Speed játékok kevesebb mint 50 centért is megvásárolható, de egy csomó játékbeli kiegészítő tartalmat (például skineket) is lehet így szerezni. Ezek mindegyike lopott fiókokról származik.

A Kaspersky szerint a bűnözők mindezeken túl pénzmosásra, adathalász linkek terjesztésére és egyéb illegális dolgokra használhatják a fiókokat.

Ezért is fontos, hogy a fiókjaidat erős jelszavakkal, kétfaktoros hitelesítéssel, a lehető legmagasabb fokú biztonsággal, védelemmel használjuk. Kizárólag hivatalos forrásból származó alkalmazásokat töltsünk le, és lehetőleg ne kattintsunk ez emailben kapott ismeretlen és/vagy gyanús linkekre. Az adatainkat pedig csak olyan oldalon adjuk meg, amelyik tényleg a valódi oldal, sokan ugyanis áloldalakkal próbálják átverni a figyelmetleneket.

A szekemberek felhívják azonban a figyelmet arra is, hogy a BloodyStealer csak egy a számos eszköz közül, amelyeket a dark weben árulnak, sőt, nagyon sok olyan van, ami sokkal régebb óta van a sötét piacokon.

via – Kaspersky | Borítókép: GettyImages

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

A 240 Hz sem álom többé, bomba áron adják ezt a gamer monitort

2024.04.02. – Az elmúlt időszakban aranykorukat élik a gamer monitorok. A legutóbbi elemzések, kutatások kimutatták, hogy…

2 perc telt el azóta...

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti,…

17 perc telt el azóta...

Az Intel már készül, nagyot szólhatnak az újgenerációs videokártyáik

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek…

33 perc telt el azóta...

Ezeket adja a prémium Call of Duty BlackCell Pass – Megéri megvenni?

2024.04.02. – A Call of Duty: Warzone és Modern Warfare II fejlesztői még a 2023-as…

48 perc telt el azóta...

Egy orosz hacker Switch-re portolja a Grand Theft Auto V-öt

2024.04.02. - Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi…

3 óra telt el azóta...

Ígéretes AI chatbotot fejleszt az Xbox – Segít, ha gond van a konzollal

Gábor János 2024.04.02. - A Microsoft tesztel egy új, mesterséges intelligenciával működő chatbotot, ami a…

3 óra telt el azóta...