Tech/Tudomány

Valósággá vált a Star Trek – Kifejlesztették a megérinthető hologramot

Manapság a hologramokat már számos területen használják, például az orvosi rendszerekben, az oktatásban, a művészetben, a biztonságban és a védelemben. A kutatók még mindig dolgoznak a lézerek, a modern digitális processzorok és a mozgásérzékelő technológiák fejlesztésén, hogy több különböző típusú hologramot hozzanak létre, amelyek potenciálisan megváltoztathatják az interakcióink módját.

A Glasgow-i Egyetem egy kutatócsoportja most olyan technológiát fejlesztett ki, amely az emberek hologramjait az „aerohaptika” segítségével, azaz az érintés érzetét légsugarakkal keltve hozza létre. Ezek a légsugarak az emberek ujjain, kezén és csuklóján az érintés érzetét keltik.

Az érintés érzésének megteremtéséhez megfizethető, kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészeket használtak. A technológia a számítógép által generált grafikát irányított és ellenőrzött légsugarakkal párosítja, így hozva létre a megfogható hologramot.

Kép: The Conversation

Az aerohaptikus rendszer üveg és tükrök segítségével „vetíti” ki a Unity szoftver által generált képeket. A piramis formában elhelyezett tükrök egy oldala nyitott, a felhasználó itt teheti be a kezét és itt léphet interakcióba a holografikus tárgyakkal, melyek úgy tűnnek, mintha az eszköz belsejében lebegnének.

Közvetlenül a piramis alatt található egy érzékelő, amely követi a felhasználók kezének és ujjainak mozgását, valamint egyetlen légfúvóka, amely a felhasználók felé irányítja a légsugarakat, hogy komplex érintésérzetet hozzon létre. A fúvókához a kutatók olyan algoritmust fejlesztettek, ami képes lekövetni a kéz mozgását és annak megfelelő erővel reagál rá.

Mindezt egy holografikus kosárlabdával tesztelték, amit lehetett pattogtatni, ellökni, de még azt is érezhették, ha visszaérkezik a kézbe. A legérdekesebb azonban az, hogy az aerohaptikus visszacsatolás az erőt is érzékeli, vagyis a felhasználó érzékelheti a különbséget, hogy a kemény vagy a lágy volt-e a pattanás.

A kutatók kiemelték, hogy a technológia még nem tökéletes, de nagyon dolgoznak azon, hogy az legyen. Sőt, már olyanokat is terveznek, mint a légáramlás dinamikusan változó hőmérséklete, vagyis hogy érezhető legyen a hideg-meleg felület, de szagokat is fognak kísérletezni, hogy ne csak megtapintani lehessen a hologramokat, hanem akár megszagolni is.

Korábban egyébként már japán tudósok is kísérleteztek egy hasonló rendszerrel, de az teljesen más megközelítéssel készült.

 

via – The Conversation

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.01. - Nem mintha eddig lehetett volna okunk a panaszra, de úgy tűnik…

2 óra telt el azóta...

CoD-osok figyelem: Egy játékos megalkotta az ultimate FPS kontrollert

2024.04.01. - Nagyon régóta megy a vita az FPS játékok körül, hogy kontrollerrel vagy billentyűzettel…

6 óra telt el azóta...

Figyelem: Jönnek a REKLÁMOK a Discordra, már napokon belül

2024.04.01. - Hogy egy kicsit kontextusba helyezzük a dolgokat, a Discord 2015-ös indulása óta azt…

6 óra telt el azóta...

Boldog szülinapot, Gmail! Sokan poénnak hitték, ma a legnagyobb óriás

Gábor János 2024.04.01. - Poénnak gondolták a felhasználók azt, hogy a Google e-mail szolgáltatást indít,…

7 óra telt el azóta...

Apple: ennyivel rosszabb a régi iPhone-od, mint az új

Gábor János 2024.04.01. - Azzal a könnyed felütéssel népszerűsíti új, összehasonlító aloldalát az Apple, hogy…

8 óra telt el azóta...

Igazán ütős Field Uprade-et hoz el Rebirth a Warzone új szezonjában

2024.04.01. - A Warzone és Modern Warfare III soron következő szezonjától már csak néhány nap…

9 óra telt el azóta...