Tech/Tudomány

Több százezer bányászkártya: Ezért lephetik el a piacot a pár éves GPU-k

Aki ötéves GPU-t keres, annak hamarosan nagy szerencséje lehet. A The Block arról számolt be, hogy a kínai legfelsőbb bíróság elrendelte 485.681 darab AMD Radeon RX 470 8GB videókártya visszaszolgáltatását a Genesis Miningnak, – amely magát a „legnagyobb felhőalapú Bitcoin-bányász cégnek” nevezi -, miután jogi vitába keveredett korábbi tárhelyszolgáltatójával.

A Genesis Mining 2019-ben nyújtotta be a pert, miután a tárhelyszolgáltató, a Chuangshiji Technology Limited állítólag megtagadta a kártyák, valamint a 60.580 AntMiner S9 bányászberendezés visszaszolgáltatását, miután a vállalatok 2018-ban a fizetéssel kapcsolatban szóváltásba keveredtek.

Most végre megoldódott a konfliktus… épp időben ahhoz, hogy a Genesis Mining kitalálja, mihez kezdjen közel félmillió GPU-val, miután Kína úgy döntött, hogy számos tartományában leállítja a bányászati tevékenységet. A The Block szerint a Genesis Mining vezérigazgatója, Marco Streng „nem volt hajlandó pontosítani a berendezések jelenlegi állapotát, és azt, hogy a hardverek a Genesis Mining létesítményeihez tartanak-e éppen.”. Lehet, hogy egy másik országban bányásznak velük; de az is lehet, hogy eladják azokat.

Mindkét lehetőség jövedelmezőnek bizonyulhat. A The Block becslése szerint a Genesis Mining napi közel 1 millió dolláros bruttó nyereségre tehet szert, ha a gépek elérik a potenciális 14 TH/s hashrate-et az Ethash algoritmuson az Ethereum bányászat jelenlegi árfolyamán. A videókártyák a koruk ellenére is tisztességes árat érhetnek el a piacon. Szinte lehetetlen újabb GPU modellt találni, ami arra kényszerítette a gyártókat és a vásárlókat egyaránt, hogy régebbi modellekkel érjék be.

Egy gyors eBay-keresés során egyetlen használt MSI RX 470 8GB-ot találhattunk, amelynek vezető licitje 315 dollár (kb. 93.251 Ft) volt. Egy másik használt példányt 500 dollárért (kb. 148.017 Ft) adtak el korábban. Még a két szám közül az alacsonyabb is közel 153 millió dollárt jelentene a Genesis Mining számára, ha a teljes készletét eladná. Lehet, hogy nem lenne bölcs dolog megvenni egy ilyen kártyát, de ezen a ponton sokan hajlandóak nagyjából bármivel beérni, így nem lenne meglepő, ha a Genesis Mining úgy döntene, hogy elárasztja a piacot ezekkel az RX 470-esekkel.

Te vennél belőle párat?

DV

Korábbi cikkek

Az 5 leggyomorforgatóbb dolog, amit a YouTube-on láthatsz

Gábor János 2023.10.02. - A legnagyobb videó megosztón annak ellenére is elérhetnek sokkoló tartalmakat a…

39 perc telt el azóta...

Így néznének ki a világ országainak saját Pókemberei – MAGYAR is van

RP 2023.10.02 – A 2022-es évben utat tört magának az AI és bizony 2023-ban sem…

22 óra telt el azóta...

Olyan titkot rejtenek az iPhone-ok kijelzői, amit magunktól sosem találnánk

Bódi Dániel 2023.10.01. - A gyártók részéről bevett szokás, hogy a gyártási folyamatot megkönnyítendő mindenféle…

23 óra telt el azóta...

A leghíresebb zenészek rúgják az AI-t: Billie Eilish, Katy Perry is beszállt

Gábor János 2024.04.06. - Óriási a cirkusz a zenegeneráló AI-k miatt, hiszen azokat - a…

23 óra telt el azóta...

30+-os gamer vagy? – 5 fontos szabály, amit jó, ha még most megfogadsz

Bódi Dániel 2022. 10. 21. - Annyira jó végre egy olyan világban élni, ahol nem…

24 óra telt el azóta...

Jön a Mandalóri a moziba – premierdátumot kapott egy sor Disney-film

Gábor János 2024.04.06. - Frissítette a következő pár évben megjelenő filmjeinek naptárját a Disney, így…

24 óra telt el azóta...