Hiába reménykedtek a kormányközeli kínai bányászfarmok tulajdonosai a kivételezésben, ha menni kell, akkor mindenkinek menni kell.

Hosszas küzdelemnek azért nem lehet nevezni a kínai kormány és a kriptovaluta-bányászok közötti konfliktust, amely még májusban robbant ki. Sokan azonban nem gondolták, hogy idáig fog fajulni a dolog, mint ahol éppen most tart, ugyanis Kínában papíron már évek óta tiltólistás a kriptobányászat és kereskedelem, és azt remélték, ez a továbbiakban is így marad.

Aztán megkezdődtek a letartóztatások, majd az áramot is lekapcsolták, ekkora pedig már az ellenállók is meggondolták magukat. Az új otthonok között lehetséges célpontként a kelet-európai régió, Amerika egyes részei, némelyeknek Kanada lehet, az elsődleges eldöntő azonban az olcsó áram, így tulajdonképpen bárhol kiköthetnek a világon, ahol nem kell sokat fizetni az elektromosságért.

Most pedig az utolsó bányászok egyike is szedelőzködik, aki a végsőkig hitte, hogy ő talán megúszhatja.

Falusiak pakolják a bányászgépeket a költöztető furgonokra

Szecsuán tartomány sokáig nem csak megengedő volt a bányászokkal szemben, de sok esetben még segítették is a működést. Legalábbis a Heishui megyéjében tevékenykedő bányászfarm tulajdonos, Liu Weimin szerint, akit még különböző kormányzati eseményekre is meghívtak. A szecsuáni kormány akkori bányászbarát politikájának köszönhetően Liu üzlete az elmúlt három évben folyamatosan virágzott, míg végül jüan és dollármilliárdos nem lett.

A 40 éves férfi elmondása szerint a csúcsidőszakban a tartományban felhúzott 10 kriptofarmja naponta 70-80 bitcoint is képesek voltak bányászni – ami azért is különösen nagy teljesítmény, mert szakértők szerint naponta körülbelül 800-900 BTC-t bocsájtottak ki akkor világszerte.

„A bányászfarmok némileg olyanok, mint a hagyományos növénytermesztő gazdaságok. Nem számít, hogyan változik a bitcoin-piac, a bányászati folyamat megmarad. Az ilyen létesítmények megnyitása viszonylag stabil befektetés, és általában egy év alatt nullszaldós vagyok” – mondta Liu a Caixinnak.

A bányászfarm alkalmazottai kipakolják az üzemet

Aztán jött a tiltás. Mivel Liu szinte baráti kapcsolatban volt a szecsuáni kormánnyal, illetve számos helyinek biztos munkát és megélhetést is biztosított úgy hitte, hogy az ő tevékenysége fölött szemet hunynak majd. De nem így lett; a tiltások fokozatosan, de végül a térséget is elérte, ahol a hatóságok június 20-ig bezárólag elrendelték az összes kriptobánya bezárását, beleértve a Liu irányítása alatt álló bányákat is.

Mondhatni szerencséjére, de Liu volt olyan előrelátó, hogy csapatokat szervezzen, akik új lehetséges helyszínek után kutatnak Észak-Amerikában és Kazahsztánban. Június közepén a cége meg is vásárolt egy olajmezőt Kanadában, amely potenciálisan üzemanyagot biztosíthat a bitcoinbányászati vállalkozásának.

Liu tehát – mint az utolsó kínai bányászok egyike – hamarosan áthelyezi székhelyét és üzemeit a tengerentúlra, ami ugyancsak nem lesz egyszerű mutatvány, hiszen még fel kell húzniuk azokat az egységeket, ahová lerakhatják. Szerencséjére néhány amerikai állam szívesen látja a bányászokat, mint például Texas, amely még a megfelelő engedélyek beszerzésében is „segítő” kezet nyújtana.

via – Caixinglobal, Index

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×