Tech/Tudomány

Tudományos áttörés: Japán tudósok marhahúst készítettek 3D bionyomtatóval

3D nyomtatásos technológia az elmúlt években az orvostudomány figyelmét is különösen felkeltette, megfogalmazva egy nagyon érdekes kérdést és koncepciót. Mi volna, ha a 3D nyomtatással nem csak tárgyakat, hanem élő szöveteket, vagy akár szerveket is ki tudnánk „nyomtatni”?

Ezen a koncepción elindulva kezdték el kialakítani az első 3D bionyomtatókat, melyek élő sejtekből és különböző molekulákból állítja elő lényegében a semmiből „valódi”, „élő” szöveteket és szerveket. Egészen elképesztő dolgokat sikerült már a segítségével megalkotniuk a kutatóknak, ezidáig viszont komplexebb tulajdonságú és összetételű anyagokat és szerveket nem sikerült létrehozni.

Most azonban japán tudósok egy csapata óriási áttörésről számolt be, akik a világon elsőként bionyomtattak sikeresen marhahúst.

A kutatók szerint a 3D bionyomtató által létrehozott hús jellegében és textúrájában rendkívül hasonlít a japánWagyu marhák a húsához. Ez pedig azért is óriási áttörés, mert ugyan korábban és máshol is kísérleteznek a 3D nyomtatott húsokkal, de szerkezetileg hasonlót még nem sikerült alkotni.

A laboratóriumi körülmények között 3D nyomtatott marhahús előállításának technikája

Az összevetés természetesen nem véletlen, az Osakai Egyetem kutatói ugyanis a Wagyu marhafélékből kinyert szatellit sejteket és a zsírszövetéből származó őssejteket használták alapként. Ezeket a sejteket ezután inkubálták, majd rávették őket, hogy az izom, a zsír és az erek egyedi rostjainak kialakításához szükséges különböző sejttípusokká alakuljanak át.

Ezeket aztán a 3D-s halmazba rendezték, hogy a Wagyu magas izomközi zsírtartalmát, a Japánban márványozásként (sashi) ismert zsírszövetet utánozzák le. A 3D bionyomtató segítségével ezeket „egymásra rétegezve” létrehozták a marhahúst, ami ilyen módon tulajdonképpen bárhogyan testre szabható.

„Ennek a technológiának a továbbfejlesztésével nemcsak az olyan összetett hússzerkezetek reprodukálása válik lehetővé, mint például a Wagyu marhahús sashija, hanem a zsír- és izomkomponensek finom beállítása is” – mondta a kutatás vezetője, Michiya Matsusaki.

Hogy a 3D nyomtatott marhahúsnak milyen íze van, arról nem szól a fáma, de ha abban is hasonló eredményeket érnek el, az a távoli jövőben alapjaiban határozhatja meg élelem előállítási, a húsfogyasztási, vagy az állattartási szokásokat.

Mindeközben Elon Musk humanoid robotokat tervez – reméljük nem kombinálják majd a két technológiát.

via – Newatlas | A borítókép csak illusztráció

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ingyen osztják a legfullosabb The Outer Worlds kiadást és a Thief rebootot

Bódi Dániel 2024.04.04. - Idén előbb jött a karácsony - bár asztalt kopogtatva előrebocsátom, hogy…

39 perc telt el azóta...

Csapj le a boszorkányos Palworld frissítésre: itt az első bossharc!

Gábor János 2024.04.04. - Megjött a Palworld v0.2.0.6 számú frissítése, ami egy sor újdonságot hoz…

2 óra telt el azóta...

Ez Rebirth Island legjobb párosa az új Warzone szezon első napjaiban

2024.04.04. – Április harmadikán megérkezett a Warzone és Modern Warfare III soron következő frissítése. Nagy…

2 óra telt el azóta...

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

Gábor János 2024.04.04. - Aligha árulunk el újdonságot azzal, hogy a játék- és sztorifejlesztés során…

3 óra telt el azóta...

Ha nem kapsz elég lájkot, ez a kamu közösségi oldal eláraszt velük

2024.04.04. - Valljuk be, mind ismerünk a közösségi oldalakon olyan embereket, akik imádják, ha sokan…

4 óra telt el azóta...

Teljesen átalakulhatnak a PC-k, már nyáron elkezdődhet a folyamat

2024.04.04. – A hordozható és asztali gépek szépen lassan két nagy táborra kezdenek szétszakadni. Míg…

4 óra telt el azóta...