A C3S 3U CubeSat platformját augusztus 17-én, magyar idő szerint ma hajnalban, negyed négy után pár perccel sikeresen felbocsátották a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból.

Bár gondolom nagyon kevesen tudják, de Magyarországon is vannak olyan kutatások, melyek résztvesznek nemzetközi űrkutatást elősegítő projektekben. Néhány órával ezelőtt pedig pont egy ilyen magyar kisműhold került Föld körüli pályára, amire igen csak büszkék lehetünk.

A sikeres startot követően az első, hazai ipari szereplő által létrehozott műhold állt Alacsony Föld körüli pályára.

A RadCube nevű kisműhold felbocsátó partnere a SAB Launch Services Srl., a hordozórakéta az Arianespace VEGA VV19 európai űreszköze volt. A műholdplatform jelenlegi küldetése során az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont, az Imperial College London, az Astronika és az Európai Űrügynökség által fejlesztett tudományos műszereket hordozza. Az Űrügynökség a műhold féléves üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett műhold tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja.

OTS

„2021. a magyar űrkutatás sikeres éve lesz” – mondta Kiss László csillagász.

A platform magyar fejlesztésű, a nanoműhold hasznos terhe egy, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontban fejlesztett tudományos műszer, amellyel a kozmikus sugárzást vizsgálják majd a Föld körül. Az űreszközt öt évig fejlesztették és helyi idő szerint estére állítják végső pályájára – tette hozzá.

Ezzel együtt már három magyar nanoműhold kering a világűrben.

Kép: C3S

Ezzel a csillagász szerint a magyar űrkutatás a nemzetközi élvonalhoz zárkózik fel nagy sebességgel.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×