EA Sports FC

A FIFA olyan mint egy pénznyomda – Brutális összegeket keres az EA az Ultimate Teammel

A FIFA Ultimate Team játékmódja az egyik, ha nem a legnagyobb pénzcsináló a videojáték-iparban. Ha valaki esetleg nem tudná, a játékmód sokkal inkább egy mikrotranzakciós üzleti modell, amire alapozva az EA az évente megjelenő sportjátékaival degeszre keresi magát.

Az UT (régen Unreal Tournament, ma már Ultimate Team 🙁 ) bevételei az elmúlt években óriási mértékben nőttek. Nyolc év alatt az UT bevételei több mint 400%-kal ugrottak meg, a 14-es pénzügyi évben például még „csak” 318 millió dollárral büszkélkedtek, a 21-es pénzügyi évben azonban már 1,632 milliárd dollárra rúg a kártyapakkokból származó bevétel.

Mindez azt jelenti, hogy az Ultimate Team az EA 2014-es pénzügyi évben a teljes nettó bevételének 8,9%-át tette ki, míg a 2021-es pénzügyi évben már a 29%-át.

Kép: Tweak Town

Kép: Tweak Town

Az Ultimate Team 2014 és 2021 között több mint 7,9 milliárd dollárt keresett a kiadónak. Csak a viszonyítás kedvéért: a GTA V a 2013-as megjelenés óta 6,4 milliárd dollárt hozott a Take Two konyhájára, a Call of Duty pedig 2020-ban több mint 3 milliárd dolláros bevételt ért el – és ezek sem rossz eredmények, sőt.

Az EA „természetesen” nem csak az Ultimate Teamre támaszkodik a játékon belüli digitális bevételek tekintetében. A kiadónak az ingyenesen játszható Apex Legends is rendkívül sokat hoz, ami a 2019-es indulása óta 2 milliárd dolláros bevételt harácsolt össze.

Az EA számára azonban idén sincsen megállás, Andew Wilson legalábbis arra számít, hogy a 22. pénzügyi évben rekordot jelentő 6,8 milliárd dollár nettó bevételt érnek majd el. Ezeket az előrejelzéseket javarészt a FIFA 22-re, és az az iránt mutatott nagy érdeklődésre alapoznak. A dollármilliók termelése itt még nem áll meg, hiszen nem kell már olyan sokat várni az Apex Legends mobilos verziójának megjelenésére, ami várhatóan őrületesen nagy mobiljátékos tömegeket fog bevonzani – a pénztárcájukkal együtt.

via – Tweak Town

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ezzel a Warzone fegyverrel darálj a Season 2 utolsó óráiban

2024.04.02. – Április harmadikán élesedik a Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése. Nem csak egy…

2 óra telt el azóta...

A 240 Hz sem álom többé, bomba áron adják ezt a gamer monitort

2024.04.02. – Az elmúlt időszakban aranykorukat élik a gamer monitorok. A legutóbbi elemzések, kutatások kimutatták, hogy…

2 óra telt el azóta...

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti,…

2 óra telt el azóta...

Az Intel már készül, nagyot szólhatnak az újgenerációs videokártyáik

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek…

2 óra telt el azóta...

Ezeket adja a prémium Call of Duty BlackCell Pass – Megéri megvenni?

2024.04.02. – A Call of Duty: Warzone és Modern Warfare II fejlesztői még a 2023-as…

3 óra telt el azóta...

Egy orosz hacker Switch-re portolja a Grand Theft Auto V-öt

2024.04.02. - Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi…

5 óra telt el azóta...