Gaming

A toxikus Ubisoft: Még mindig probléma a cégen belüli szexuális zaklatás és a szexizmus

Tavaly óriási botrány kerekedett a Ubisofton belüli szexuális zaklatásokból, a bullyingből és a szexistakörnyezetből, amelyek a mezei (értsd. általános) fejlesztők számára tarthatatlan munkakörnyezetet jelentett.

Akkor a munkavállalók 25%-a nyilatkozott úgy, hogy visszaélés áldozata vagy szemtanúja volt.

Konkrét esetek napvilágra kerülése után a francia vállalat vezetője, Yves Guillemot kiállt és látványosan elbocsátott néhány érintett vezetőt (köztük világi cimboráját, Serge Hascoët is), ahogyan azt is megígérte, hogy záros határidőn belül átszervezik a vállalatot, hogy ilyenek soha többet ne fordulhassanak elő. A helyzet viszont úgy tűnik mostanra sem javult, sőt. Több fejlesztő jelezte, hogy ugyan 2020-ban valóban voltak elbocsátások, de még mindig rendkívül sok zaklató dolgozik a cégnél, illetve olyanokat is alkalmaznak, akik segítettek nekik a kényes ügyek eltussolásában.

Ez utóbbi alatt az úgynevezett HR-falat értik, vagyis azokat a HR-eseket, akiknek hiába jelentették a zaklatásokat, ritkább esetben a szexuális erőszakot, azok nem jelentették az ügyeket senki felé. Mindezt a HR osztály vezetőjének, Cécile Cornet utasítására, akit Guillemot tavaly látványosan kirúgott, a LeTelegramme szerint viszont még mindig a cégnél dolgozik, közvetlenül a legfelsőbb vezetés mellett – azt azonban nem tudják, hogy pontosan mit.

A tehetséges fejlesztők nem akarnak a Ubisoftnál dolgozni!

Mindez mára oda vezetett, hogy az új, fiatal és tehetséges fejlesztők nem akarnak a Ubisoftnál dolgozni, legalábbis hosszabb távon biztosan nem. Ez pedig alapjaiban határozhatja meg a francia kiadó és fejlesztőcég játékipari megítélését, aminek hosszú távon komolyabb következményei lehetnek – írja a DotEsport.

A vállalat körülbelül 20.000 alkalmazottat foglalkoztat szerte a világon, akiknek folyamatosan félnapos előadásokat és képzéseket tartanak a munkahelyi zaklatásról, szexuális erőszakról és a szexizmusról – illetve a vezetők számára a felelősségre vonhatóságról. Kialakítottak egy új belsős rendszert, amelyen keresztül névtelenül is jelenthetik a kérdéses cselekedetet – de ezek a CSE (szociális és gazdasági bizottság) egyik választott tagja szerint „langyos megoldások”, a problémát valójában nem orvosolják. Persze 2020-hoz képest tényleg jobb a helyzet, de még közel sem elégséges.

Mindenekelőtt a nyilvánosan megvádolt zaklatók közül néhányan még mindig nem hagyták el a vállalatot. Florent Castelnérac, akit tucatnyi tanúvallomásban vádoltak meg, továbbra is a cég egyik leányvállalatának élén maradt. Ez a helyzet például Hugues Ricour, a Ubisoft Singapore vezetőjével, akit ugyan novemberben távolítottak el, még mindig a Ubisoft alkalmazásában áll – egyelőre csapat nélkül.

Sokan azzal vádolják Yves Guillemot-ot, hogy a Ubisoftból egy családi vállalkozást csinált, ami miatt nagyobb mértékű strukturális átalakítások valójában nem lesznek már.

Ez pedig felveti azt a kérdést is, hogy ha valóban nem sikerül elejét venni a toxikus, szexista munkakörnyezetnek, amiben a női alkalmazottak különösen ki vannak téve a szexuális zaklatásnak, akkor így milyen jövő várhat a Ubisoftra? Továbbá mindezek tudatában mennyire hiteles az a kép, amelyet a vállalat próbál festeni magáról a nagyközönség előtt, miszerint elfogadóak, kellően diverzek és progresszivek…

via – DotEsport, Le Télégramme

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Kosarasok figyelem: jön az első magyar kosaras esport-bajnokság

2024.04.03. - A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége látva az esportok nagy népszerűségét, a fiatal korosztályok…

1 óra telt el azóta...

Hatalmas földrengés rázta meg Tajvant, a TSMC mindenkit kimenekített

2024.04.03. - Szerdán kora reggel súlyos földrengés rázta meg Tajvant. A 7,4-es erősségű földrengés számos…

2 óra telt el azóta...

Áprilisban 7 játékkal bővül az Xbox Game Pass, lesz mivel játszani

Gábor János 2024.04.03. - A Microsoft megerősítette, hogy április első felében hét további játék érkezik…

3 óra telt el azóta...

Ennyibe kerül majd a Windows 10 támogatása, ha nem mondasz le róla

2024.04.03. - Tudom, hogy annak ellenére, hogy már nagyon sokan használják a Windows 11-et, vannak…

4 óra telt el azóta...

Végre: ekkor mutatja be a Bungie az elhalasztott Destiny 2 bővítményt

Gábor János 2024.04.03. - A Bungie jövő héten tervezi bemutatni a korábban elhalasztott Destiny 2…

4 óra telt el azóta...

Ezzel a Warzone fegyverrel darálj a Season 2 utolsó óráiban

2024.04.02. – Április harmadikán élesedik a Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése. Nem csak egy…

18 óra telt el azóta...