Tech/Tudomány

Így kapcsolhatod be pillanatok alatt a FreeSync-et NVIDIA kártyákon

Sajnos a Freesync technológiát még mindig az AMD videókártyákkal kötik össze a legtöbben, ez azonban már régóta nem csak a vörös gyártó kiváltsága. Az NVIDIA 2019 óta a saját kártyáin is engedélyezi ezt a technológiát, illetve a manapság kapható monitorok jelentős része megfelelően támogatja azt már a középkategóriában is.

Természetesen egy 450 GTS nem fogja ezt tudni, de 10XX-es szériától kezdve már nem kellene különösebb gondoknak felmerülnie a használat során. Az NVIDIA rendelkezik egy listával is a hivatalosan kompatibilis monitorokról, de ne aggódj, ha a tiéd épp nincs köztük. Ez a lista folyamatosan bővül, illetve olyan monitorokon is kiválóan működik, amikor nem szerepelnek ezek a listán.

Mi is az a FreeSync?

Míg a V-Sync arra törekszik, hogy a játék képkockáit limitálva és szinkronizálva juttassa el a megjelenítőre, addig az AMD FreeSync megoldása gyakorlatilag ennek ellenkezőjével próbálkozik. Használatával a monitorunk képfrissítése igazodik a játék és videókártyánk által megrajzolt képkockák számához. Így mondjuk egy adott 56 FPS-es pillanatban a monitorunk 56 hertzes képfrissítéssel fog futni és így tovább. A FreeSyncet támogató monitoroknál eltérő lehet az a tartomány ahol ezt kihasználhatjuk. Valamelyik gyártó/típus csak 40 és 75 hertz között támogatja a technológiát, ám néhánynál akár 9 és 240 hertz között is bátran ugrál a monitor.

Kapcsoljuk be!

Fontos adalék, hogy a legtöbb monitor menüjében külön engedélyezni kell a FreeSync-et a művelet megkezdése előtt. Illetve az sem elhanyagolható, hogy az összeköttetéshez vagy DisplayPortot vagy HDMI 2.1(!)-et (GTX 16/RTX 20/30 kártyák támogatják csak) kell használnunk.

1. Töltsük le a legújabb drivert, biztos, ami biztos. A tökéletes eredmény eléréséhez ajánlatos bevetnünk a DDU programot is, nyugi, ha nem ismered, akkor >IDE< kattintva hamar megbarátkozhattok.

2. Lépjünk be az NVIDIA beállításaiba. Asztalon jobb klikk, majd „NVIDIA vezérlőpult”.

3D beállítások

3. A fenti képen látható menüpontban (3D beállítások kezelése) állítsátok be a Monitor technológiánál a “G-Sync Kompatibilis” lehetőséget. Ez opcionális, nekem nem kellett ilyet tennem a beállítás során, de régebbi driver vagy kártya esetén lehet szükségünk lesz rá.

4.  Ezek után vagy ezek nélkül is megjelenik a kijelző menüpont alatt a G-SYNC beállítása mód. Itt engedélyezünk kell a G-SYNC és G-SYNC kompatibilitási módot, jobb hagyni csak a teljes képernyős módon használja a kártya. A 3. menüpontban sem felejtsük el bepipálni a megfelelő rublikát.

Ennyi, kész is vagyunk!

Pendulum

Ha mindent jól csinálunk, nincs több képtörés és tökéleten szinkronizálja fogja a monitorunk képfrissítését a megfelelő FPS számhoz. Persze a gyártó által megadott tartományokon belül. Ha nagyon szeretnénk, akkor játékokon kívül a hivatalos „Pendulum Demo” letöltésével és elindításával megnézhetjük, hogy muzsikál a technológia. Beállíthatjuk, hogy milyen FPS értékkel dolgozzon a program és ha nem tapasztalunk képtörést, akkor elégedetten be is zárhatjuk.

Ti használjátok a FreeSync technológiát?

Arpi

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

10 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

11 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

11 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

11 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

11 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

12 óra telt el azóta...