A sok szemét felhalmozódása akár rendszer szinten is okozhat problémát.

Sajnos ahogy múlt héten kiderült, egy-egy rosszul feltelepített vagy épp implementált driver is komoly gondokat tud okozni a gépünkben. Az alábbi bejegyzésben azt nézzük meg, hogy távolíthatjuk el a videókártya driverünket a gépről, hogy valóban ne maradjon semmi nyoma. Kiváló lehet, ha gondok vannak a jelenlegi drivereinkkel vagy ha épp videókártyát váltottunk.

Szerencsére egy hasznos kis segédprogram, a DDU lesz ebben a segítségünkre. A DDU, a Display Driver Uninstaller rövidítése, nem kell semmilyen fancy névre gondolni. Az alkalmazás segítségével könnyedén és hatásosan eltávolíthatjuk a AMD/ATI, NVIDIA vagy Intel drivereinket. Nem marad a gépünkön felesleges fájl, mappa vagy épp registry bejegyzést. Ezek felhalmozódása hosszú távon problémákat okozhat, így egy sima új driver érkezése esetén is használhatjuk nyugodtan a programot.

Nulladik lépés

Mielőtt nekikezdenénk a procedúrának mindig érdemes előkészíteni a legfrissebb/legmegfelelőbb drivereket. Ezeket az alábbi weboldalakról tölthetjük le:

Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy az adott gépgyártó (HP, Dell, Lenovo stb.) weboldaláról kell leszednünk a drivert, ez leginkább a hordozható gépekre jellemző.

DDU letöltése és elindítása

Mindig érdemes a program legfrissebb verzióját letöltenünk. A Guru3D weboldalán, biztonságos és ellenőrzött módon tehetjük ezt meg a >IDE< kattintva. Windows 10 esetén ilyenkor érdemes lehet lecsatlakoztatni a gépünket a világhálóról, hiszen a Windows hajlamos az eltávolítás közben pótolni a drivert a Windows Update szolgáltatáson keresztül. A program elindításakor egy meglehetősen egyszerű, fapados felület köszönt vissza ránk, de nem is a kinézete miatt töltöttük le az alkalmazást.

 

A program figyelmeztet minket, hogy jobb lenne csökkentett módban futtatni. Természetesen ezt is megtehetjük, de az esetek nagy részében a tapasztalatok alapján ez a lépés kihagyható. Ezután érdemes az „Options” menübe bekukkantanunk és kipipálni a nyíllal jelölt opciókat is, ha valamilyen oknál fogva alapértelmezetten nem lennének.

A program jobb oldalán kiválaszthatjuk, hogy mely videókártya/grafikai egység gyártó drivereit szeretnék eltávolítani, a program egy szép logóval is jelzi ezt, így nehéz rosszat választani. Ráadásul alapesetben kiválóan fel is ismeri milyen hardverrel van dolga.

Lehetőségek tárháza

Ezután több lehetőség között is választhatunk, hogy milyen módon szeretnénk megszabadulni a driverektől. A Clean and Restart opció az alapértelmezett és a legajánlottabb módszer, a Clean and do NOT restartnál sajnos előfordulhatnak hibajelenségek. A Clean and shutdown opciót akkor érdemes kiválasztanunk, ha épp új videókártya beszerelése előtt állunk. NVIDIA kártyák esetén arra is lehetőségünk van/volt (-néhány újabb DDU verzióban már nem találjuk meg ezt az opciót-), hogy a GeForce Experience telepítőktől és egyéb szeméttől is megszabaduljunk. Ilyenkor azonban a tényleges driver nem kerül eltávolításra!

Ahogy látható valóban egy igazán kezes kis segédprogramról beszélhetünk, miközben a hasznossága sem elhanyagolható. 

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×