Tech/Tudomány

Bevédte a bíróság a Facebookot! – Minden vád alól felmentették őket

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC – angol rövidítés) az amerikai kormány támogatásával még 2020. decemberében vitte bíróság elé a Facebookot azzal az indokkal, hogy a közösségi óriás legalább 2011 óta monopolhelyzetben van, amivel rendre vissza is él.

Nem csak kizárják az olyan szakmai közösségi hálózatokat, mint a LinkedIn, illetve az olyan videomegosztó oldalakat, mint a YouTube, de meg is vásárolja azokat a cégeket, akikről úgy gondolja, hogy később a konkurenciája lehet – itt elsősorban az Instagram és a WhatsApp párosra utalva. A vád továbbá szeretné, ha a jövőben korlátoznák az ilyen felvásárlásokat, a Facebooknak például megtiltanák, hogy a kormány engedélye nélkül 10 millió dollár fölött bármilyen céget magába olvasszon.

Az ügy végére a napokban tett pontot egy szövetségi bíró, James E. Boasberg azzal az indokkal, hogy az FTC nem szolgáltatott elegendő tényt az állításának bizonyítására, miszerint a Facebook a közösségi médiapiac 60 százaléka fölött bábáskodik. Továbbá azt is szóvá tette, hogy WhatsAppot és az Instagramot is már évekkel ezelőtt, 2012-ben és 2014-ben vásárolták fel, így a bíró szerint hiába lenne megalapozott a vád, túl sokat vártak vele.

Örülünk, hogy a mai döntések elismerik a Facebook ellen benyújtott kormányzati panaszok hiányosságait” – nyilatkozta Christopher Sgro, a Facebook szóvivője. „Mindig tisztességesen versenyzünk az emberek idejéért és figyelméért, és a továbbiakban is nagyszerű termékeket fogunk nyújtani a szolgáltatásainkat használó emberek és vállalkozások számára.”

A közösségi óriás ugyan 2020. végére már 195 millió aktív napi felhasználóval büszkélkedett az államokban, az ilyen perek és vádak során mindig azzal védekezik, hogy ő valójában csak egy, a közösségi oldalak és alkalmazások egyre bővülő piacán. Érvét általában a TikTok 95 millió napi amerikai felhasználójára, illetve a Twitter napi 38 millió aktív amerikai felhasználójára alapozza.

Bár a bíró nagyrészt a Facebook javára döntött, azt mondta, hogy elutasítja a közösségi hálózat azon állításait, hogy az FTC-nek nem volt megfelelő felhatalmazása arra, hogy megtámadja a WhatsApp és a Facebook megvásárlását. Hogy ez a kérdés felmerülhet-e a későbbi peres eljárások során, az a kormányon múlik – tette hozzá.

Az ügy fontosságát rendkívül jól példázza, hogy soha nem látott összefogást eredményezett, ugyanis 48 szövetségi állam állt be mögé. Az FTC-nek természetesen lehetőségében áll egy módosított, átfogalmazott vádat benyújtani, de annak elbírálása még több időt hagy a Facebooknak a felkészülésre.

A dolog érdekessége, hogy a bírói döntés nyomán a Facebook árfolyama valósággal kilövellt: négy százalékos értékpapír növekedés után 1000 milliárd dollár fölé szökött a vállalat értéke.

via – The Washington Post | A borítókép egy korábbi tárgyláson, Mark Zuckerberg kihallgatása során készült

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

12 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

12 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

12 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

12 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

13 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

14 óra telt el azóta...